Ministrul Digitalizării promite un card național de sănătate disponibil pe telefon. Acum poate fi folosit fără probleme mai ales noaptea

vineri, 10 mai 2024, 03:44
3 MIN
 Ministrul Digitalizării promite un card național de sănătate disponibil pe telefon. Acum poate fi folosit fără probleme mai ales noaptea

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că sistemul cardului național de sănătate va fi reconstruit, deoarece tehnologia actuală este depășită. În plus, cardul va putea fi accesat în format electronic pe telefon, similar cu un card bancar.

Mulți medici din toată țara se plâng de mult timp de faptul că nu pot folosi cardurile de sănătate. Principala problemă este că sistemul fie funcționează foarte lent, fie nu funcționează deloc. Medicii au semnalat că nu pot ajuta pacienții cu rețetele gratuite care li se cuvin și, adesea, sunt nevoiți să acceseze sistemul noaptea, din timpul lor liber, pentru a-și putea ajuta pacienții. Casa Națională de Asigurări de Sănătate susține în mod constant că lucrează pentru a rezolva disfuncționalitățile, dar problema persistă.

Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, a declarat că nu a fost informat despre o eventuală refacere a sistemului cardurilor naționale de sănătate. Totuși, el recunoaște că medicii se confruntă cu probleme în utilizarea acestor carduri.

„Principalul avantaj al cardurilor de sănătate este că poate confirma prezența unui pacient. În rest, sunt foarte multe momente când nu funcționează, uneori din cauza sistemului, alteori cardurile sunt prea deteriorate. Atunci când cardul nu funcționează din cauza sistemului, suntem obligați să eliberăm rețete offline, ceea ce nu este tocmai în regulă. Cu toate acestea, nu prea avem alte variante pentru că dacă vorbim strict de sistem, în multe momente nu funcționează sau funcționează foarte dificil, validează dificil rețetele. Este adevărat că de foarte multe ori trebuie să stăm în afara programului pentru a valida servicii, iar unii colegi își pun validările noaptea. Prin urmare, într-adevăr, este un sistem deficitar”, a declarat Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.

Implementarea unei variante electronice a cardului de sănătate, similară cu un card bancar, ar putea însemna că medicii trebuie să achiziționeze cititoare contactless. În alte părți ale țării, medicii au exprimat indignare față de această necesitate, considerând-o o cheltuială suplimentară. Cu toate acestea, la Iași, medicii par să fie deschiși la orice soluție care le-ar simplifica munca.

„În principiu, noi nu avem nimic împotriva tehnologiei moderne, mai ales dacă sunt niște schimbări care ne pot ușura munca. Nu văd de ce n-am cumpăra un astfel de dispozitiv. În lumea modernă sunt o mulțime de versiuni de carduri, noi nu avem o problemă dacă cardurile mai performante, ba chiar cu atât mai bine. Cititoarele de carduri chiar dacă sunt mai performante, nu sunt niște costuri enorme. Problema este că nu folosește la îngrijirea pacientului, cu alte cuvinte, să fie util pentru noi ca doctori și să fie util și pentru pacient”, a declarat  Liviu Oprea.

Cardul de sănătate CEAS este un proiect de interes național ce urmărește să facă mai transparente și mai eficiente fondurile utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Cardul național de sănătate servește drept cod de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS. El este instrumentul de confirmare a furnizării tuturor serviciilor din sistemul de asigurări de sănătate (PIAS).

„Dacă vorbim despre ceea ce reprezintă cardul de asigurare în alte țări, unde poți avea acces la tot felul de informații medicale despre pacientul respectiv, altele decât cele pe care le ai în sistemul propriu, acolo înțeleg și este extrem de util. Însă, la noi există mai mult un sistem de logare și validare a unor servicii și a unor rețete. Prin urmare, este un lucru util Casei de Asigurări pentru controlul costurilor, dar nu este util din perspectiva îngrijirilor medicale ale pacientului”, a declarat Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.

Comentarii