Nebunia „fake awards“ la Spitalul „Socola“. Managerul, momit cu „premii de vanitate“

sâmbătă, 16 iunie 2018, 02:01
4 MIN
 Nebunia „fake awards“ la Spitalul „Socola“. Managerul, momit cu „premii de vanitate“

Managerul Institutului de Psihiatrie a anunţat agenţiile de presă şi ziarele despre o uriaşă performanţă. Spitalul pe care îl conduce a fost singurul din ţară nominalizat de „Global Club of Leaders“ la categoria „Best Hospital“. Bineînţeles că şi doctorul Gabriel Oprişanu a fost nominalizat la categoria „Manager of the Year“. Presa medicală şi agenţiile au preluat informaţia şi au prezentat toată săptămâna declaraţiile unui manager mulţumit de realizările sale. Totul este de fapt o mare „făcătură“. „Global Club of Leaders“ este un „club“ în care dacă dai banul primeşti premiul. Prestigiosul ziar britanic „The Times“ a publicat anul trecut o anchetă în care a dezvăluit mecanismele acestei afaceri cu „premii de vanitate“.

„Suntem onoraţi să vă informăm că aţi fost ales ca una dintre cele mai proeminente personalităţi din regiune în domeniul medical şi sunteţi nominalizat pentru prestigiosul premiu internaţional în sfera me­dicală cu titlul «Managerul anului». Acesta este o recunoaştere a excelentei dumneavoastră reputaţii, metodele sigure şi eficiente de tratament, experienţa profesională. (…) Instituţia dumneavoastră a fost aleasă drept una dintre cele mai bune «healthcare establishments» din regiune şi este nominalizată la titlul de «Best Hospital»“.

La cuvintele mieroase ale acestui mesaj trimis de „Global Club of Leaders“ a căzut în plasă managerul In­stitutului de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi, dr. Gabriel Oprişanu, şi a anunţat întreaga presă despre două distincţii îndoielnice pe care urmează să le primească instituţia pe care o conduce.

Şi Vasile Burlui a primit titlul de „Best Manager“

Situaţia nu e unică şi nici nu este primul din Iaşi – şi Marius Bodea a fost anunţat în 2016 că va fi premiat de Europe Business Assembly cu titlul de „Managerului anului“, iar aeroportul la „Best Enterprise“. Du­pă un demers realizat de „Ziarul de Iaşi“, care a identificat mai multe anchete jurnalistice internaţionale care numeau premiile „escrocherii legale“, prin faptul că cereau bani de la toţi câştigătorii pentru cheltuieli administrative, şi le ofereau o distincţie celor care răspundeau la e-mailurile trimise, dar care nu provenea în urma unei analize pertinente. Marius Bodea însă a sesizat la timp escrocheria şi a denunţat-o public, renunţând la premii.

Uni­versitatea „Apollonia“ nu a fost însă la fel de inspirată. Preşedintele acesteia (care nu era nici rector în acte, deci nu era oficial ma­nagerul instituţiei), prof.dr. Vasile Burlui, a primit titlul de „Best Manager“, iar universitatea – „Best University“.

„Oameni care au lucrat la EBA spun că erau încurajaţi să abordeze ţări în curs de dezvoltare, tri­miţând e-mailuri în masă şi sunând diferite instituţii academice cu pretenţia că au fost nominalizaţi pentru un premiu. Celor care se arătau interesaţi li se spunea că trebuie să plătească câteva mii de lire sterline pentru a acoperi costurile administrative ale companiei şi pentru o licenţă de cinci ani de zile pentru a folosi «brandul premiului pentru relaţii publice şi în scop de marketing»“, scriu jurnaliştii de la The Times, un prestigios cotidian din Marea Britanie.

Managerul o dă întoarsă – „nu am timp de aşa ceva“

În ceea ce priveşte situaţia de la „Socola“, tiparul pare a fi acelaşi, singura diferenţă este că numele companiei este altul – Global Club of Leaders. Pe site-ul „clubului“ apar fotografii cu evenimente „marca“ EBA (Europe Business Assem­bly) şi figurează în mai multe liste online sub titulatura de companii care oferă „premii de vanitate“, achiziţionate contra cost. Pe adresa institutului a sosit o informare cum că s-ar fi desfăşurat o selecţie inter­naţională dintr-o multitudine de domenii – sănătate, business, știinţă şi cultură, toţi urmând a fi premiaţi pe 2 iulie într-o ceremonie desfăşurată la Barcelona.

În comunicatul de presă prin care îşi anunţă reuşita, „Socola“ a precizat că „Global Club of Leaders“ este o organizaţie internaţională cu sediul în Oxford, Marea Britanie, precum EBA, care a făcut din 2003 72 de summituri globale şi peste 120 de conferinţe internaţionale. O simplă căutare pe Google, în afară de trimiteri la alte denumiri similare alături de cuvântul „fake“, apare o singură trimitere – summitofleaders.com, care are ca subdomeniu o pagină cu foarte puţine informaţii, „http://summitofleaders.com/eba-global/global-club-of-leaders“, însă apare cuvântul EBA în link, deşi în pagină nu se mai regăseşte, trimitere cel mai probabil către Europe Business Assembly.

Contactat telefonic, managerul s-a arătat iniţial entuziasmat de distincţie, însă în momentul în care s-a adus în discuţie faptul că premiile ar putea fi false, a spus că „nu intenţionăm oricum să mergem, nu ne interesează premii, vrem să ne facem treaba la spital; dacă vor decide că îl merităm, probabil o să ni-l trimită la spital“.

„Am primit pe mail, nu m-am înscris nicăieri, ei ne-au trimis nouă la secretariat scrisoarea, în care spune că noi, ca spital, şi eu, ca manager, am fost nominalizaţi. Au fost anumite criterii avute în vedere, probabil s-a avut în vedere activitatea noastră pe ultimul an. Noi nu am făcut niciun dosar, nu am făcut nimic, ei ne-au contactat pe noi trimiţându-ne acel mail şi invitaţia de a merge acolo, pe care nu intenţionăm să o onorăm. Nu voi merge, nu am timp pentru aşa ceva, avem treabă la spital. Nu am plătit nimic, doar dacă voi merge la Barcelona va trebui evident să plătesc biletele de avion şi cazarea, însă nu intenţionez să mă duc“, a declarat dr. Gabriel Oprişanu.

Cătălin HOPULELE, Mădălina OLARIU

Comentarii