Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Neurinomul de acustic - o tumoră pe creier cu care poţi trăi, fără să o operezi. Sfaturile medicului ieşean Marius Dabija

GALERIE
Neurinomul de acustic
  • Neurinomul de acustic
- +

Ştefan Mocanu, Iaşi: „Tatăl meu are 56 de ani şi locuieşte în Vaslui. De vreo 2 ani nu mai aude la fel de bine cu urechea dreaptă şi ameţeşte, fără un motiv anume. Pentru că de câteva luni a început să-şi piardă echilibrul la mers, avea o stare generală modificată, la recomandarea medicului de familie, mama l-a dus la un cabinet unde dau consultaţii medici din Iaşi. A făcut RMN şi i s-a spus că are neurinom de acustic, adică o tumoră pe creier, i-a explicat medicul mamei. Toţi suntem foarte speriaţi şi nu ştim ce trebuie făcut. Nu am înţeles clar, dacă trebuie să se opereze sau nu“.

Dr. Marius Dabija (FOTO), medic primar neurochirurg, Directorul medical al Spitalului Clinic de Neurochirurgie Iaşi: „În primul rând, ca să vă dau o veste bună, trebuie să ştiţi că neurinomul de acustic (NA) este o tumoră benignă (non-canceroasă), care se dezvoltă din teaca de mielină a unuia din nervii vestibulari, din aşanumitele celule Schwann, de aceea denumirea corectă ştiinţific este de „schwannom vestibular“. În al doilea rând, pentru a vă putea da un sfat punctual pentru problema de sănătate a tatălui dvs, ar trebui ca acesta să vină la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi să fie investigat. În ce priveşte neurinomul de acustic, particularitatea lui este că se dezvoltă într-un spaţiu restrâns, în contact cu trunchiul cerebral, cerebelul şi cu o parte din nervii cranieni, mai ales nervul acustic şi facial, dar şi nervul trigemen şi glosofaringian, atunci când ajunge la dimensiuni mari.

Crescând, neurinomul de acustic deplasează şi comprimă aceste structuri, ceea ce determină simptomatologia. NA este o tumoră frecventă, reprezentând cca 15-20% din tumorile cerebrale la adulţi. Trebuie subliniat caracterul benign al tumorii, care nu invadează formaţiunile nervoase învecinate şi nu metastazează. O foarte mică parte din neurinoame au caractere de agresivitate histologică, ceea ce poate cauza recidive locale. Fiind o tumoră benignă, cu creştere lentă (1-5 mm/an, în medie), neurinomul de acustic evoluează mult timp asimptomatic, simptomele iniţiale fiind discrete, o hipoacuzie, adică scăderea auzului, unilaterală, fiind de foarte multe ori tolerată şi imperceptibilă pentru pacient. În majoritatea cazurilor nu există o cauză cunoscută de apariţie a neurinomului de acustic, fiind vorba de cazuri sporadice, care nu se transmit genetic descendenţilor. În cadrul diviziunii normale a celulelor Schwann din teaca nervului vestibular se produce o mutaţie genetică ce determină înmulţirea necontrolată a acelei celule.

Există un subgrup de neurinoame care apar în cadrul unei boli genetice care se numeşte Neurofibromatoză tip 2, şi care se caracterizează prin prezenţa unei mutaţii pe cromozomul 22. Această mutaţie determină apariţia de neurinoame de acustic (scwannoame vestibulare) bilaterale, neurinoame/schwannoame ale nervilor spinali precum şi de alte tumori cerebrale, în special meningioame multiple. Această boală are o transmitere genetică, riscul de transmitere la descendenţi fiind de 50%. Simptomele pe care le acuză pacienţii sunt: pierderea completă sau parţială a auzului la nivelul urechii afectate; pareză facială, inclusiv dificultate în a închide ochiul şi a zâmbi pe partea pe care se află tumora; tulburări de mers şi echilibru; senzaţia de presiune în ureche; greaţă; vărsături şi modificări ale reflexului cornean.

Dacă tumorile ajung să aibă dimensiuni mari, acestea pot să comprime o serie de structuri de vecinătate foarte importante, cu apariţia de manifestări neurologice: afectarea secreţiei glandelor salivare, pierderea gustului în cele 2/3 anterioare ale limbii, pierderea sensibilităţii la nivelul feţei (hipoestezie facială), semne de creştere a presiuni intracraniene. Pacienţilor care ajung la spital cu astfel de simptome li se fac o serie de investigaţii, începând cu rezonanţa magnetică nucleară cerebrală (nativ şi cu administrare de substanţă de contrast), se face computer tomograf (nativ şi cu contrast), cu reconstrucţia structurilor osoase adiacente tumorii, se fac teste audiologice şi teste vestibulare.

Atitudinea terapeutică este individualizată în funcţie de semnele clinice, dimensiunea tumorii, aspectul leziunii, după efectuarea investigaţiilor imagistice cerebrale, vârsta şi, bineînţeles, opţiunea pacientului. În cazul pacienţilor care au auzul integru şi sunt diagnosticaţi cu neurinom de acustic a cărui dimensiune este sub 15 mm se face o evaluare imagistică cerebrală la 6 luni, pentru o perioadă de 2 ani şi, dacă se observă orice creştere a tumorii mai mare de 2 mm între examinări, se impune tratament. În cazul în care tumora îşi păstrează dimensiunea pe parcusul evaluării, şi pacientul este investigat la 1 an, timp de 5 ani, iar dacă leziunea este stabilă, evaluările se fac la 7, 9, şi 14 ani, cu menţiunea că evaluarea audiologică se face anual. Dacă se constată deteriorarea auzului, dar evaluările imagistice periodice nu relevă creşteri ale diametrului tumorii, atunci acest ultim lucru ar trebui să fie determinant în alegerea opţiunii terapeutice. Pacienţii cu un auz utilizabil şi diagnosticaţi cu neurinom de acustic cu dimensiuni mici au 50% şanse să îşi conserve acest nivel al auzului, dacă se optează pentru una din următoarele variante terapeutice: abţinerea de la tratament, radiochirugie stereotactică sau rezecţie microchirurgicală.

Decizia de a trece peste evoluţia naturală a bolii, ar trebui să fie foarte individualizată, în funcţie de localizarea şi dimensiunea tumorii; testele audiologice; boli asociate; vârsta şi opţiunea pacientului. Pacienţii cu tumori de dimensiuni medii (diametrul tumorii este 15-25 mm) ar trebui să-şi trateze aceste tumori, în special dacă pacientul este tânăr. Abţinerea de la orice formă de tratament este o opţiune validă în cazul pacienţilor vârstnici sau cu probleme medicale deosebite. Pacienţii trebuie să ştie că rata complicaţiilor şi gradul de pareză facială postoperatorie creşte în funcţie de dimensiunea tumorii. De asemenea, bolnavii cu boală genetică - neurofibromatoză tip 2 - ar trebui evaluaţi individual, managementul precoce fiind un factor de prognostic favorabil. În sfârşit, în cazul pacienţilor cu tumori de dimensiuni mari (diametrul tumorii este mai mare de 25 mm) este necesară rezecţia microchirurgicală a tumorii, această manevră medicală având ca scop diminuarea presiunii exercitate de leziune asupra structurilor din jur şi decomprimarea acestora.

Radiochirurgia stereotactică este utilă în cazul pacienţilor vârstnici şi cu boli semnificative asociate. În mod normal, prognosticul vital este bun, neurinomul de acustic fiind o tumoră benignă, care recidivează doar în cazuri excepţionale. De aceea, speranţa de viaţă nu este modificată iar pacienţii operaţi de neurinom de acustic pot desfăşura o viaţă normală, fără restricţii. Cert este că tatăl dvs trebuie întâi investigat, abia după aceea putându-se stabili un diagnostic şi un tratament, în funcţie de rezultatele obţinute“.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri