Noutăți de top în dermatologia la interfața cu alte specialități medicale, prezentate la PDI 2021 (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Noutăți de top în dermatologia la interfața cu alte specialități medicale, prezentate la PDI 2021 (P)

GALERIE
007_8100892023_8100832027_8100849
 • 007_8100892
 • 023_8100832
 • 027_8100849
- +

Cea de-a X-a ediție a Primăverii Dermatologice Ieșene, derulată la Iași, a fost un adevărat regal științific și medical. Manifestarea națională cu participare internațională a reunit peste 2.000 de participanți, care au urmărit cu interes sporit cele peste 150 de cursuri, work-shopuri, prelegeri și simpozioane oferite de peste 100 de lectori naționali și internaționali.

Acest proiect îndrăzneț și vizionar, lansat în 2012 în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Iași, a prins aripi și s-a transformat, cu fiecare an care a trecut, într-un eveniment național interdisciplinar, cu o consistentă participare internațională, elitist și foarte apreciat de către lectori, deopotrivă cu participanții și cu partenerii din industria farmaceutică. „Pentru toate aceste lucruri minunate mulțumim tuturor acelora care ne-au susținut și ne-au ajutat să construim o conferință de referință pentru dermatologia și medicina românească. PDI a construit punți elitiste între medici, farmaciști și partenerii din industria farmaceutică, care au contribuit în fiecare an la diseminarea celor mai noi tratamente dermatologice, ce au ca și obiectiv fundamental binele pacienților noștri. PDI este o punte între generații, studenții și rezidenții intrând în fiecare an în dialog armonios și constructiv cu cei pe care ei și i-au ales drept model profesional: profesorii universitari, medicii practicieni și cercetătorii științifici. PDI a adus an de an cercetarea științifică din laboratoare pe scena conferinței și apoi, prin medicii curanți, la pacienți.”, a spus prof. univ. dr. Daciana Brănișteanu, fondatorul PDI și co-președinte al manifestării.

PDI a câștigat notorietate grație nivelului științific foarte înalt al cursurilor, workshop-urilor și prelegerilor care s-au derulat an de an. PDI a creat o punte între specialități, implementând puternic conceptul de interdisciplinaritate în medicina românească. A adus în lumina reflectoarelor cele mai respectate voci, nu doar ale dermatologiei românești, ci și ale multor alte specialități medicale: imunologie, chirurgie vasculară, alergologie, medicină internă, cardiologie, anatomie patologică, pediatrie, oftalmologie, farmacologie, chirurgie plastică etc. Invitații de onoare din țară și din străinătate ai PDI au contribuit strategic la creșterea notorietății evenimentului, dar și a școlii românești de medicină și a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, cea care, prin conducerea sa, prin colectivul de cadre didactice care au ales să fie lectori ai PDI, prin studenții și rezidenții participanți au susținut evenimentul încă de la prima sa ediție.

Și în acest an școala ieșeană de dermatologie a oferit un program științific dens, elitist și plin de actualități dermatologice de graniță. Temele propuse au fost de interes major pentru pacient: patologia tumorală dermatologică, psoriazisul, dermatita atopică, chirurgia dermatologică, update-ul în cercetarea științifică dermatologiă, terapiile inovatoare etc. Un loc aparte l-au ocupat cele două sesiuni legate de patologia dermatologică și generală indusă de noul SARS-CoV2 și de vaccinurile dezvoltate în acest context. Cursurile și dezbaterile incluse pe agenda PDI au avut teme de larg interes cum ar fi „Noi repere terapeutice în dermatologie”, „Implementarea cercetării științifice în practica dermatologică”, „Updates în alergii și în dermatita atopică”, „Terapii inovatoare pentru psoriazis”, „Bolile dermatologice: un puzzle la granița cu alte specialitați medicale”, „Pandemia cu SARS COV2 - o provocare actuală a lumii medicale”, „boala psoriazica: orizonturi interdisciplinare”, „Focus în neoplaziile cutanate”, „Heterogenitatea în dermatologie: o provocare continuă în practica medicală”, „Noutăți în boala venoasă cronică”  etc. S-a discutat foarte mult și despre importanța dermatologiei, care câștigă tot mai mult teren între specialitățile medicale, fiindu-i recunoscută importanța în tratamentul multor afecțiuni, după cum a precizat și acad. prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie și președinte de onoare ale PDI 2021. „Trebuie pornit de la bază, de la educație, care începe din studenție. Noi lucrăm temeinic cu studenții, cu rezidenții la fel. Este important să-i cooptăm alături de noi. Societatea Română de Dermatologie este singura din țară care face o ReziDerma. Mai exact, cu sprijinul financiar al societății, sunt aduși rezidenți în câte un oraș din țară și am marea bucurie să spun că a început cu Iașul. Este foarte important să aduni 200 de rezidenți și să faci un congres doar pentru ei. Asta înțeleg eu prin a pune umărul la bază – să fim alături de studenți, rezidenți, să-i cooptăm, să-i co-interesăm și să facem tot felul de pregătiri de acest gen. Mai departe, evident că trebuie să lucrăm cu toți colegii din țară. Sunt zone mai puțin favorizate în România unde dermatologii și nu numai, să spunem că și medicii de familie, au un acces mai redus la surse de informare, la congrese, simpozioane, workshopuri. Ei bine, și aici trebuie să punem umărul și iată că PDI face acest lucru, prin această interfață cu toate aceste specialități”, a apreciat prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu.

Ca la fiecare ediție, tot ceea ce este nou şi valoros în dermatologia la interfața cu alte specialități medicale a fost prezentat, în avanpremieră, la PDI 2021, la fel ca și cele mai noi tratamente și produse farmaceutice, prezentate de companiile de profil. La fel ca și în anii anteriori, lucrările prezentate au fost reunite într-un volum de înaltă ținută academică și științtifică, intitulat „Update în patologia dermatologică de graniță în pandemia cu COVID-19”. Volumul a apărut sub redacţia prof. univ. dr. Daciana Elena Branişteanu, și a fost publicat la Editura „Grigore T. Popa” UMF Iași.

Numărul mare al specialităților a dovedit necesitatea unei astfel de manifestări care încă de la început a avut girul multor societăți medicale de renume (Societatea Franceză de Dermatologie, Societatea Franceză de Flebologie, Societatea Internațională de Dermatologie, Societatea de Medici și Naturaliști Iași, Societatea Română de Dermatologie, Societatea de Imunologie și Alergologie Clinică, Societatea de Chirurgie Vasculară), al Colegiului Medicilor și al universităților de medicină și farmacie din toată țara. „Toate societățile care participă la organizarea unei manifestări științifice, a unui congres, a unei conferințe sau orice eveniment medical au un aport important. Pe lângă interacțiunea directă cu organizatorii și cu manifestarea ce va avea loc, interacționează și între ele și atunci cu cât colaborăm cu mai mulți parteneri externi, cu atât este mai benefic pentru universitate. Acest lucru este valabil în toate manifestările științifice – conferințe, congrese cu diverse alte profiluri – chirurgie, medicină internă, oftalmologie, orice altă specialitate, la care participă și societăți din întreaga lume, mai ales din Europa. Să nu uităm că în Iași avem prima societate cu profil medical din țară. Este vorba despre Societatea de Medici și Naturaliști, înființată în 1833”, a punctat și rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu. 

Ediția din acest an a fost organizată sub egida Universității de Medicină șu Farmacie „Grigore T. Popa”, a Societății de Medici și Naturaliști, a Spitalului CF Iași, a Colegiului Medicilor și Colegiului Farmaciștilor. PDI 2021 i-a avut ca președinți de onoare pe prof. dr. Andrew Nicolaides (Marea Britanie), prof. dr. Torello Lotti (Italia), prof. dr. Niazi Khursow (SUA), prof. dr. Viorel Scripcariu (rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa Iaşi), prof. dr. Călin Giurcăneanu (președintele Societății Române de Dermatologie, București) și prof. dr. Lăcrămioara Ionela Şerban (decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF „Grigore T. Popa” Iaşi).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

Tramvaiul nou și-a început treaba

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.