O firmă asociată cu foști ofițeri SRI, pe cale să dea o lovitură de 28 milioane de lei la Primăria Iaşi

miercuri, 01 martie 2023, 02:50
3 MIN
 O firmă asociată cu foști ofițeri SRI, pe cale să dea o lovitură de 28 milioane de lei la Primăria Iaşi

Monopolul asupra stârpirii țânțarilor și a căpușelor va continua și în următorii 4 ani la Iași. Primăria are o singură ofertă primită pentru semnarea unui acord-cadru în acest sens. Este vorba despre aceeași asociere de firme care, în ultimii ani, a încasat de la bugetul local peste 12,5 milioane lei pentru servicii de dezinsecție, larvicidare și tratamente împotriva căpușelor. 

Asocierea Wasval – Expert 3D – Mior „aleargă” de una singură după contractul cu o valoare estimată la peste 28 milioane lei (fără TVA). La acest moment al procedurii, nu este cunoscută oferta financiară a asocierii, dar suma menționată reprezintă o limită maximă la care pot ajunge contractele subsecvente care vor fi încheiate în următorii 4 ani.

Liderul de asociere este firma Wasval, patronată în acte de Valentina Tudorachi, soția unui fost șef din cadrul SRI și cumnată a fostului ministru al Energiei Constantin Niță, un influent fost lider PSD, condamnat pentru luare de mită în relație cu derularea proiectului privind managementul traficului la Iași. De firmă se ocupă fiul asociatului unic, Claudiu Tudorachi. Compania are contracte bănoase și în alte zone din țară: de exemplu, recent, a încheiat un acord de până la 72 milioane lei pentru servicii în județul Ilfov. La Iași, monopolul Wasval are deja peste 10 ani.

În ce constă contractul

Cel mai probabil, oferta asocierii conduse de Wasval va fi declarată câștigătoare, iar acordul-cadru va fi semnat în această primăvară. În următorii patru ani, cele două părți vor semna contracte subsecvente în funcție de numărul de intervenții solicitat de Primărie. În schimb, în mod obligatoriu trebuie asigurat anual un număr minim de treceri: 48 în cazul dezinsecției (pe o suprafață de 4.866 ha) și câte 8 în cazul tratamentelor împotriva căpușelor (61 ha) și serviciilor de larvicidare (34 ha).

Citește și: EXCLUSIV: Atac la banul public pe filieră SRI–PSD. Ce ascunde o firmă din Iaşi

Numărul maxim de treceri este dublu, conform caietului de sarcini. În cazul dezinsecției, serviciile trebuie asigurate la nivelul înregului oraș, în timp ce larvicidarea este prevăzută pentru opt zone (Bahlui, Nicolina, Vămășoaia, Cacaina, Lacul Ciric, Pârâul Ciric, Lac CUG 2 și lacul din Grădina Botanică), iar tratamentele împotriva căpușelor vor fi făcute în trei zone (C.A. Rosetti, Cetățuia și Ciric). În general, astfel de servicii vor fi realizate în perioada aprilie – septembrie, calendarul exact urmând a fi stabilit de Primăria Iași.

Contracte bănoase pentru Wasval și alte zone din țară

Wasval a fost înființată în 2005, iar, cu excepția primului an de activitate, în restul anilor a avut mereu profit și un număr maxim de 10 angajați. În 2021, firma a avut venituri de circa 7 milioane lei, în condițiile unui profit de circa jumătate de milion de lei. Cel mai recent contract semnat de către Wasval, în parteneriat cu altă firmă, a fost la finalul lunii ianuarie 2023: un acord-cadru, în valoare de peste 72 milioane lei, cu Serviciul Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov. Suma reprezintă, la fel ca în cazul Iașului, o limită maximă la care pot ajunge decontările pentru astfel de servicii în următorii 4 ani, perioadă în care Wasval va asigura servicii similare cu cele de la Iași în toate localitățile din județul Ilfov. În perioada 2018 – 2022, Wasval a avut contracte semnate cu același beneficiar în sumă de peste 28 milioane lei. Alte 5,5 milioane lei reprezintă valoarea unui contract câștigat de Wasval în Pantelimon, acordul fiind semnat în decembrie 2022. În ultimii ani, firma ieșeană a mai fost implicată în mai multe contracte cu instituții ale statului, iar dintre acestea mai amintim: Spitalul de Pneumoftiziologie Iași (120.000 lei, contract semnat în iunie 2022), orașul Ghimbav (1,4 milioane lei, două contracte în august 2020 și iulie 2021) și Aeroportul Iași (440.000 lei – septembrie 2020). Wasval a mai furnizat servicii DDD și către alte spitale sau instituții din județul Iași.

Citește și: Banii pentru semafoarele din Iași treceau pe la un fost ministru, lider PSD

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii