Omagiu adus poetului Grigore Vieru, la Casa de Cultură din Parcul Copou

marți, 13 februarie 2024, 22:11
2 MIN
 Omagiu adus poetului Grigore Vieru, la Casa de Cultură din Parcul Copou

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași va aduce un omagiu poetului Grigore Vieru, care ar fi împlinit anul acesta 89 de ani de la naștere. „In memoriam Grigore Vieru” se va desfășura marți, 14 februarie, de la ora 10:30, în Parcul Copou.

Evenimentul va începe cu depunerea de jerbe la bustul poetului din Parcul Copou, în prezența reprezentanților instituțiilor administrației locale, de educație și de cultură din Iași. Apoi, în sala de spectacol „Diotima”, de la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, va urma un moment artistic  susținut de scriitori ieșeni și din Republica Moldova. Din partea Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi, vor participa Mircea Radu Iacoban, Cassian Maria Spiridon, Valentin Talpalaru, Nichita Danilov şi Vasile Fluturel. Publicul va putea lua parte și la un recital poetic susţinut de actriţa Laura Bilic şi un intermezzo muzical susţinut de cantautorul Cezar Popescu. 

„Nu știu pe câți dintre poeții de limba română din stânga Prutului îi va reține istoria peste, să zicem, o sută de ani, dar Grigore Vieru este o excepție. Un poet cu destin. Pe lângă excepționalele poeme despre mamă, limbă, patrie, libertate, la memoria colectivă a contribuit asumarea rolului de tribun, de povățuitor al neamului, de învățător într-un moment fierbinte al istoriei, de desprindere a Basarabiei de bolșevismul sovietic. Grigore Vieru a reușit să devină un simbol al acestor lupte și până la urmă, prin prestarea de model național pe care a oferit-o, un mit plutitor”, a spus scriitorul Daniel Corbu.

Invitaţi speciali vor fi ​​Ala Sainenco (Director al Memorialului Ipoteşti), conf. univ. dr. Margareta Curtescu (Institutul Filologic al Academiei de Ştiinţe al rep. Moldova), Aurelian Silvestru (Director Liceul „Prometeu Protalent”, Chişinău), Ion Ceban (Primarul Municipiului Chişinău) şi Angela Cutasevici (Viceprimar al Municipiului Chişinău). Moderatorii vor fi poeţii Adi Cristi şi Daniel Corbu. 

Același eveniment a avut loc și în anul 2023, când invitații speciali au fost academicianul Mihai Cimpoi, Aurelian Silvestru, Diana Vrabie şi Doina Dabija.

Despre Grigore Vieru

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la literatura și cultura românească. În anii ’80, Vieru a devenit o figură emblematică în Mișcarea de Eliberare Națională din Basarabia, textele și cântecele sale jucând un rol important în mobilizarea conștiinței naționale a românilor din regiune. A fost unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova, dar și unul dintre organizatorii Marii Adunări Naționale din 1989. În anul 2000, Grigore Vieru a fost distins cu Medalia guvernamentală a României „Eminescu – 150 de ani de la naștere”.

 

Comentarii