anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Comunicat de presă

Pas procedural pentru o șansă istorică: un nou sediu pentru Opera Națională Română Iași! (P)

GALERIE
spectacol opera (1)spectacol opera (2)spectacol opera (3)
 • spectacol opera (1)
 • spectacol opera (2)
 • spectacol opera (3)
- +

Săptămâna trecută, dinspre Ministerul Culturii a venit o veste extrem de bună: obiective istorice de importanță națională vor fi reabilitate. Acest lucru se va întâmpla în urma unei finanțări consistente de 270 milioane de euro. Din această sumă, 216 milioane de euro vor fi dintr-un credit contractat la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Un pas procedural important s-a petrecut prin aprobarea, în cadrul ședinței de Guvern de acum câteva zile, a proiectului de lege privind acordul-cadru de împrumut dintre România şi BDCE.

Sunt două componente ale acestui acord-cadru:

1) reabilitarea de monumente istorice care vizează restaurarea în profunzime și

2) reabilitarea și construirea de clădiri cu destinație culturală.

În prima categorie, lista cuprinde următoarele obiective:

* Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti

* Teatrul Naţional şi Opera Română - Cluj-Napoca

* Vila „Florica” de la Ștefănești - jud. Argeș

* Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni - jud. Suceava

* Vila „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României

* Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, Timișoara

În a doua categorie se află:

* Reabilitarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova

* Construirea unei noi săli de concerte în Iași, destinată Operei Naționale Române Iași

Pentru mine, ca senator ales în circumscripția Iași, certitudinea că există finanțare pentru construirea unui sediu nou destinat Operei Naționale Române reprezintă o veste extraordinară. Și un nou prilej pentru ca Iașul să-și reafirme și să-și consolideze statutul onorant de capitală culturală a României.

Ieșenii și iubitorii de cultură din întreaga Moldovă cunosc situația actuală: artiștii Operei și actorii Teatrului Național împart aceeași clădire. E drept, un edificiu istoric, impozant, inclus în topuri europene în ceea ce privește frumusețea arhitecturii, o adevărată bijuterie. Însă, acest spațiu nu poate găzdui la standarde înalte pregătirile, repetițiile și reprezentațiile celor două instituții de cultură-etalon. Trebuie ca fiecare, și Opera Națională Română Iași, și Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, să aibă propriul spațiu.

Zilele trecute a avut loc, în aer liber, deschiderea stagiunii 2022 - 2023 a Operei ieșene. Programarea acestui spectacol în aer liber, devenită tradiție în ultimii ani, reprezintă viziunea organizatorilor și semnifică faptul că aceștia doresc să se deschidă și să împărtășească „magia” către un public cât mai numeros.

Mi-aș dori ca peste câțiva ani, nu foarte mulți, deschiderea stagiunii să se petreacă în noul sediu al Operei pentru care acum există finanțare asigurată. Știu cât de mult s-a implicat Lucian Romașcanu, ministrul PSD al Culturii, pentru a menține acest obiectiv ieșean pe lista de investiții.

Tocmai de aceea sper, și acesta este un apel public adresat de la această tribună, ca șefii Primăriei Iași să găsească până la urmă un amplasament potrivit pentru această mult așteptată investiție în infrastructura culturală.” – senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași

Departamentul de comunicare al PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.