Patru studenți judoka din Iași, trei băieți și o fată, au venit acasă cu medalii. Declarații ale câștigătorilor

miercuri, 01 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Patru studenți judoka din Iași, trei băieți și o fată, au venit acasă cu medalii. Declarații ale câștigătorilor

Doi studenți din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) s-au întors de la Campionatele Naționale Universitare de Judo cu medalii de argint, în timp ce alți doi de la Universitatea „Al.I. Cuza”, cu medalii de bronz.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în parteneriat cu Federația Sportul Școlar și Universitar, au găzduit competiția de Judo, care a avut loc pe data de 27 aprilie. Ajunsă la cea de-a 53-a ediție, manifestarea sportivă a adunat 80 de sportivi din mai multe centre universitare: Alba-Iulia, Arad, Bacău, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Pitești și Timișoara. Până acum, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a organizat cele mai mult ediții, 23 din 53. Intrarea la competiție sportivă a spectatorilor a fost liberă. Competiția s-a desfășurat pe următoarele categorii de greutate: masculin (60 kg; 66 kg; 76 kg; 81 kg; 90 kg; 100 kg; +100 kg);  feminin (48 kg; 52 kg; 57 kg; 63 kg; 70 kg; 78 kg; +78 kg).

Tânărul Marcian Drelciuc a participat la categoria 81 de kilograme, unde s-a plasat al doilea la finalul întrecerii, în timp ce Toni Mandache a concurat la categoria 66 de kilograme, obținând aceeași loc în clasament.

„Practic judo de 14 ani. De loc sunt din Frasin, Suceava. Am practicat judo la CSS Gura Humorului, ca apoi, în primul an de facultate, să mă transfer la CS Politehnica Iași. Legat de competiția din weekendul precedent, am avut un număr de 3 meciuri , unde am reușit să câștig  primele 2 meciuri prin ippon, ca în finală să pierd la penalizare 3 de shido (hansoku make). Finala campionatului universitar a fost ca o verificare, urmând ca în weekendul din data de 12-14 mai să aibă loc Campionatul Național U23 de la Izvorani, unde sper să urc pe podium”, a declarat Marcian Drelciuc pentru ,,Ziarul de Iași”.

Și studentul Toni Mandache a vorbit despre această experiență. „A fost o experiență plăcută, pentru mine a fost primul concurs după o perioadă de pauză de 3 ani de la competiții, și mi-a făcut plăcere să particip”, a menționat Toni.

Din Iași au mai obținut medalii de bronz și Silviu Panaite (categoria 73 kilograme) și Roxana Vizitiu (categoria 52 kilograme), membri ai Clubului Sportiv Politehnica Iași, și studenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Judoul este o artă marțială japoneză modernă. Principiile sale se bazează pe folosirea supleții în locul forței brute, fiind eliminate loviturile și unele luxări periculoase, cum ar fi luxarea degetelor. În judo se folosesc proiectări, secerări, fixări la sol, etc.

Comentarii