anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Pedeapsă simbolică pentru preotul care a condus 100 km pe Europeană cu o alcoolemie de comă: 2,8 la mie

GALERIE
preot prins baut la volan
 • preot prins baut la volan
- +

Un preot a invocat "fişa postului" pentru a justifica faptul că fusese prins băut la volan. Magistraţii Judecătoriei l-au crezut, dar procurorii au contestat sentinţa în faţa Curţii de Apel. Ei au afirmat că vinul băut la slujbă nu poate avea ca rezultat o alcoolemie de 2,8‰ seara.

Faptele s-au petrecut în seara zilei de 2 august 2017. La ora 20.14, poliţiştii au oprit în afara comunei Leţcani un VW Passat la volanul căruia se afla preotul Ioan Ionaş. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o valoare de 1,8‰ alcool pur în aerul expirat.

Preotul a fost condus la spital, medicii constatând elemente clinice ale consumului recent de băuturi alcoolice, respectiv tremor, imprecizie în mişcări şi tulburări de echilibru. Analiza sângelui a pus în evidenţă o concentraţie a alcoolului de 2,8‰. Preotul a explicat că slujise la biserica mănăstirii Sf. Ierarh Glicherie Mărturisitorul din Slătioara de la ora 4.00 până la 12.00, când băuse un pahar de vin. La ora 15.00 plecase spre Iaşi, întrucât urma să plece cu avionul în Anglia.

Magistraţii Tribunalului au luat în calcul în favoarea preotului lipsa antecedentelor penale, faptul că era singur în maşină, deci nu pusese pe altcineva în pericol, ca şi faptul că nu se produsese niciun accident. Ca urmare, judecătorii au optat la o pedeapsă minimă, de 1 an de închisoare, cu amânarea executării timp de doi ani, interzicându-i-se ca pe parcursul termenului de supraveghere să mai conducă.

Deşi pedeapsa era oricum aproape simbolică, preotul a atacat sentinţa cu apel, solicitând acordarea de circumstanţe atenuante. El a afirmat că recunoscuse constant că a băut la mănăstire pentru că slujise în biserică în ziua respectivă. Preotul a cerut adoptarea unei hotărâri de renunţare la aplicarea pedepsei. Această măsură poate fi adoptată în cazul în care fapta comisă nu reprezintă pericol social, fapt contestat de procurori, care au declarat şi ei apel.

"Consumul de băuturi alcoolice declarat este fără îndoială unul nereal deoarece valoarea extrem de ridicată a alcoolemiei, 2,80‰, nu putea fi atinsă doar din consumul unui pahar de vin de 250 ml, astfel cum a susţinut inculpatul. În starea avansată de ebrietate în care s-a aflat, inculpatul a parcurs un traseu foarte lung, peste 100 km, pe un drum european, pe timp de zi, în condiţii de trafic intens. Numai întâmplarea a făcut ca niciunul din ceilalţi participanţi la trafic să nu fie pus efectiv în pericol de modul de deplasare al inculpatului. Lipsa unor consecinţe concrete nu poate fi în niciun caz un argument în favoarea inculpatului, acesta neavând niciun merit în evitarea producerii unor evenimente rutiere", au arătat procurorii.

Magistraţii Curţii de Apel le-au dat dreptate, apreciind că judecătorii instanţei inferioare stabiliseră greşit modul de executare a pedepsei, acordând beneficiul amânării aplicării pedepsei. Ei s-au decis tot pentru o pedeapsă de 1 an de închisoare, dar cu suspendarea executării. Diferenţa dintre amânarea pedepsei şi suspendarea executării acesteia constă în faptul că în prima variantă, cazierul rămâne curat. Amânarea echivalează cu un simplu avertisment, variantă considerată prea blândă de magistraţii Curţii de Apel. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.