Boom de pandemie

Praxis – milionarii COVID. Au câștigat anul trecut mai mult decât în ultimii 15 ani la un loc

vineri, 03 septembrie 2021, 02:03
4 MIN

Unele firme din domeniul investigaţiilor medicale au încheiat anul 2020 cu profituri şi cifre de afaceri impresionante. Două societăţi sub brandul Praxis au avut o cifră de afaceri de peste 100 milioane lei, cu un profit de 34 milioane lei. În 2019, aveau la un loc o cifră de afaceri de 11,5 milioane cu un profit de 1,9 milioane.

Afacerile unor firme ieşene din domeniul farmaceutic au explodat anul trecut. Pandemia Covid-19 a creat un culoar favorabil unor profituri substanţiale. Fie că vorbim despre investigaţii medicale, fie despre furnizarea de echipamente specifice, creşterile au fost pe linie. Dacă cu aglomeraţiile de anul trecut de la centrele de testare suntem cu toţii obişnuiţi, partea nevăzută a încasărilor firmelor a venit din contractele cu instituţii ale statului. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă cazul a două societăţi, cu aceiaşi acţionari: una de investigaţii medicale, alta de furnizare de echipamente.

Cu afaceri de peste 100 milioane lei, şi un profit de 34 milioane lei, Investigaţii Medicale Praxis şi Praxis Medica se numără printre performerii din mediul economic de anul trecut. În 2019, afacerile acestora ajungeau la 11,5 milioane lei şi un profit de 1,9 milioane lei. După cum se poate constata, cifra de afaceri a crescut de aproape 9 ori, iar profitul de 18 ori, într-un singur an. „Noi am avut aceeaşi marjă de adaos, la fel ca în 2019, dar volumul de muncă a fost mult mai mare“, ne-a declarat ieri Cristina Hristodorescu, unul dintre asociaţii firmelor menţionate.

Ambele societăţi sunt prezente pe piaţă de circa 20 de ani, dar anul 2020 nu se compară, din punct de vedere financiar, cu niciun alt an de la înfiinţarea companiilor. De exemplu, Praxis Medica SRL a fost înfiinţată în 2002: dacă adunăm cifra de afaceri de la constituire şi până în anul 2019, atunci suma totală este cu circa 8% mai mică decât veniturile din 2020. Şi nici anul 2021 nu se lasă mai prejos: afacerile din acest domeniu continuă să fie la un nivel ridicat.

Profitul a crescut de 46 de ori, iar încasările de 12 ori

Principalele activităţi ale celor două firme au vizat investigaţiile medicale şi furnizarea de reactivi, consumabile de laborator, kituri de testare şi diverse echipamente medicale. „Înainte de a veni pandemia, laboratorul era echipat cu linie de biologie moleculară complet automată încă din 2017. De asemenea, Praxis Medica avea o relaţie mai veche cu furnizori, aici amintesc o firmă din Coreea cu care colaboram pe echipamente de biologie moleculară, genetică şi cercetare. Nu a fost ceva nou pentru noi, şi, în momentul în care s-a declanşat pandemia, am avut posibilitatea să ne focusăm pe subiect. Eram pregătiţi, inclusiv cu oameni, oamenii noştri din laborator au fost traineri în spitale unde am instalat echipamente“, a spus Cristina Hristodorescu.

Aceasta a susţinut că un avantaj pentru Praxis şi clienţii din ţară a constat în faptul că furnizorul din Coreea, la solicitarea companiei ieşene, a blocat stocurile cu echipamente necesare în context pandemic timp de trei luni în favoarea României (martie – iunie 2020).

Dintre cele două firme, cele mai mari venituri le-a avut Praxis Medica: cifra de afaceri a fost de 61,9 mil. lei, iar profitul de 21,4 mil. lei. Spre diferenţă, în 2019, cifra de afaceri era de 5,2 mil. lei, iar profitul de 463.000 lei.

De cealaltă parte, Investigaţii Medicale Praxis a avut, în anul 2020, venituri de 38,2 mil. lei (6,3 mil. lei în 2019) şi un profit de 12,6 mil. lei (1,4 mil. lei în 2019).

Cumulând indicatorii financiari ai celor două firme, rezultă o cifră de afaceri de peste 100 mil. lei cu un profit de 34 mil. lei. Aceste sume sunt mai mari chiar şi faţă de o perioadă de 10 ani (2010 – 2019): sumele totale din acest interval arată o cifră de afaceri de 84,4 mil. lei şi un profit de 13,3 mil. lei, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor, consultate de „Ziarul de Iaşi“.

Contracte pe bandă rulantă cu instituţii ale statului

Dintre cele două societăţi, Praxis Medica este firma care a avut cele mai multe contracte cu instituţii ale statului. Întrebată pe acest subiect, Cristina Hristodorescu a susţinut că, în proporţie de 95%, echipamentele montate în spitale din ţară au fost, de fapt, finanţate de organizaţii neguvernamentale în beneficiul instituţiilor. Unităţile spitaliceşti, din Iaşi şi din alte oraşe din ţară, au fost principalii clienţi ai firmei din mediul public, dar Praxis a livrat şi către universităţi, direcţii de sănătate publică, unităţi militare şi serviciul de informaţii externe. La toate aceste contracte se adaugă şi cele încheiate de Praxis cu parteneri privaţi.

Potrivit sistemului naţional de achiziţii publice (SICAP), Praxis Medica a încheiat cu instituţii publice peste 40 de contracte în urma unor licitaţii. În ceea ce priveşte achiziţiile directe (din catalogul SICAP al firmei), „Ziarul de Iaşi“ a identificat peste 160 de astfel de proceduri. În schimb, Investigaţii Medicale Praxis şi-a adjudecat trei licitaţii şi peste 110 achiziţii directe. Reprezentantul firmei nu a putut evalua ieri care a fost ponderea veniturilor din contractele cu statul la cifra de afaceri, iar o estimare este greu de făcut întrucât în mare parte este vorba despre acorduri-cadru. În orice caz, suma este una consistentă, de câteva zeci de milioane de lei. „Dacă nu eram pregătiţi cu partea de biologie moleculară, probabil închideam laboratoarele“, a mai spus Cristina Hristodorescu. Potrivit acesteia, la cele două firme lucrează peste 100 angajaţi.

Comentarii