Premierul nipon Shinzo Abe a renunţat la planul de a efectua o vizită oficială în Iran

joi, 05 iulie 2018, 07:45
1 MIN
 Premierul nipon Shinzo Abe a renunţat la planul de a efectua o vizită oficială în Iran

Premierul japonez Shinzo Abe a renunţat la planul de a efectua o vizită oficială în Iran, care ar fi trebuit să aibă loc în această vară, a informat agenţia de ştiri Kyodo, după ce preşedintele american Donald Trump a intensificat presiunea asupra Teheranului, relatează site-ul agenţie Reuters.

Aceasta ar fi reprezentat prima vizită a unui lider japonez în Iran în ultimii 40 de ani. Dar Japonia a transmis Iranului că Abe nu va putea să viziteze Teheranul, în pofida aranjamentelor pentru o întrunire cu preşedintele Hassan Rouhani.

Cu toate acestea, Motosada Matano, un purtător de cuvânt al premierului nipon, a declarat pentru Reuters că încă nu a fost luată nicio decizie concretă privind planurile de călătorie ale lui Shinzo Abe.

Donald Trump a anunţat în luna mai că retrage Statele Unite din acordul nuclear semnat în 2015. SUA a cerut Japoniei şi altor aliaţi să nu mai cumpere petrol nerafinat din Iran. Japonia, care are relaţii stabile cu Iranul, a transmis Aministraţiei Trump că nu mai poate reduce importurile din cauza îngrijorării privind afectarea economică.

Comentarii