Premierul Poloniei doreşte reformarea Uniunii Europene şi eventual închiderea frontierelor

joi, 07 septembrie 2017, 22:15
2 MIN
 Premierul Poloniei doreşte reformarea Uniunii Europene şi eventual închiderea frontierelor

Premierul Poloniei, Beata Szydlo, a declarat joi că ţara sa doreşte "o reformă internă a Uniunii Europene, în conformitate cu tratatele şi în interesul tuturor statelor membre", informează Xinhua. Ea a comentat situaţia actuală din UE la reuniunea anuală de la Varşovia a diplomaţilor polonezi.

 În prezent, după părerea prim-ministrului, "cel puţin unele state membre sunt tratate într-un mod care ar putea perturba principiile fundamentale ale UE". Szydlo şi-a exprimat speranţa că parlamentele naţionale vor juca un rol mai important în viitor. "Noi dorim ca Uniunea să îşi sublinieze caracterul de adevărată comunitate de state suverane", a adăugat ea, scrie Agerpres.

"Cred că o dezbatere privind viitorul UE nu trebuie să se reducă la alegerea între o viziune federalistă a unui supra-stat European şi egoismele naţionale eurosceptice", a mai spus şefa guvernului de la Varşovia. Ea a recunoscut că UE are nevoie de flexibilitate, dar şi-a exprimat scepticismul faţă de "conceptul nucleului dur, două viteze sau Uniuni Europene mici". "Credem că astfel de soluţii ar duce la dezintegrarea Uniunii Europene", a avertizat premierul. Ieşirea Poloniei din Uniunea Europeană nu ar reprezenta însă o soluţie, apreciază Szydlo, care a promis că guvernul său nu va permite niciodată un dialog pe această temă, conform Agerpres.

Polonia nu va accepta soluţii privind migraţia impuse de UE, care i-ar putea afecta securitatea, în schimb îşi va spori implicarea în ajutoarele umanitare pentru ţările afectate de conflicte, precum şi pe plan militar. Pentru oprirea valului migrator, ar putea fi necesară închiderea frontierelor, deoarece — este de părere prim-ministrul Poloniei — "numărul de migranţi economici este mai mare decât cel de refugiaţi".

SURSA: Agerpres

    

Comentarii