Cum va sta cu timpul Mihai Chirica printre conferinţe de dezvinovăţire, percheziţii şi drumuri tot mai dese la parchet şi, de ieri, şi la instanţe?

Prima bătaie de gong. Începe procesul primarului în dosarul „Skoda”

vineri, 28 ianuarie 2022, 03:01
3 MIN
 Prima bătaie de gong. Începe procesul primarului în dosarul „Skoda”

Cei cinci inculpaţi din dosar, în frunte cu Mihai Chirica, sunt acuzaţi că au fentat legea pentru a putea achiziţiona mai multe maşini noi, în condiţiile în care Guvernul interzisese temporar astfel de achiziţii. Prejudiciul: 103.000 euro.

Primarul Mihai Chirica începe de ieri să-şi împartă timpul între birou şi sălile instanţei. După exact un an de amânări, Tribunalul a respins ieri ca nefondate ultimele contestaţii formulate de cei cinci inculpaţi din dosarul „Skoda” împotriva deciziei magistraţilor instanţei inferioare de a începe judecarea cauzei. Decizia de ieri reprezintă practic finalul ultimei etape procedurale înainte de stabilirea primului termen de judecată. Cei cinci inculpaţi vor fi judecaţi pentru abuz în serviciu, fiind acuzaţi că în 2013 ar fi dispus achiziţionarea de către municipalitate a patru autoturisme Skoda, deşi la acea dată restricţiile bugetare interziceau primăriilor astfel de contracte. Prejudiciul calculat de procurori se ridică la 103.000 euro. Abuzul în serviciu se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 2 şi 7 ani şi cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie, dosarul „Skoda” a fost trimis în instanţă în urmă cu un an, fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei pe 27 ianuarie anul trecut. În dosar aveau calitatea de inculpat primarul în funcţie, fostul primar Gheorghe Nichita, fostul director tehnic al Primăriei, Dumitru Tomorug, recent pensionat, fosta şefă a serviciului juridic din Palatul Roznovanu, Doina Florescu, actualmente consilier personal al primarului, şi Costică Chişcă, fost şef al serviciului administrativ al municipalităţii. La trimiterea rechizitoriului în instanţă, primarul Mihai Chirica afirma că îşi doreşte ca judecata să înceapă cât mai curând, pentru a avea posibilitatea de a-şi demonstra nevinovăţia. Declaraţiile publice ale acestuia au fost însă contrazise de acţiunile apărătorilor săi, care au făcut totul pentru a tergiversa ajungerea la instanţă.

Conform legii, dosarele penale ajunse în instanţă parcurg întâi o procedură de cameră preliminară, în care un judecător verifică legalitatea trimiterii în judecată dispuse de procuror şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor procesuale de către organele de urmărire penală. Practic, se verifică dacă procurorii au întocmit dosarul cu respectarea legii. Abia după parcurgerea acestei faze, dosarul primeşte un prim termen de judecată. În camera preliminară, apărătorii inculpaţilor au dreptul să conteste probele aduse de procurori, invocând de exemplu faptul că o interceptare telefonică folosită ca probă a fost făcută fără autorizaţie. Abia după soluţionarea tuturor eventualelor contestaţii, dosarul poate ajunge în faza de judecată.

Din ianuarie până în aprilie anul trecut, dosarul nici nu a fost discutat în camera preliminară, primele termene scurgându-se cu analizarea abţinerii de la judecată formulată de magistrata Sabina Adomniţei. În aprilie s-a acordat un nou termen pentru ca apărătorii inculpaţilor să poată analiza răspunsul formulat de Parchet la contestaţii. Apoi, Chirica a cerut recuzarea judecătorului de cameră preliminară, fiind necesară analizarea contestaţiei. După aceasta, patru termene la rând, pronunţarea unei decizii finale a fost amânată, până când pe 11 iunie, Judecătoria a decis că instanţa este competentă să judece, probele au fost administrate legal, sesizarea instanţei este în regulă, deci procesul poate începe.

Această decizie putea fi însă contestată în faţa Tribunalului, ceea ce s-a şi întâmplat. Toţi cei 5 inculpaţi, dar şi Primăria, au depus contestaţii. Primul termen, în iulie anul trecut, a reprezentat o amânare, pentru depunerea motivelor de contestaţie formulate de Chişcă. O nouă amânare a avut loc în septembrie, pentru analiza motivelor de contestaţie depuse. Din octombrie, zece termene la rând au reprezentat tot atâtea amânări ale deciziei. Ultima amânare, acordată de judecători marţi, a fost însă pentru doar două zile. Ieri au fost respinse definitiv toate contestaţiile, fiind menţinută decizia iniţială a Judecătoriei, iar fiecare contestatar fiind obligat la plata a 500 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. După mâna liberă dată ieri de Tribunal, Judecătoria urmează să stabilească momentul efectiv al începerii judecăţii.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii