Prima lopată de asfalt pe autostrada A8 ar putea fi turnată în 2020. Spune un comisar UE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

De două decenii auzim astfel de declaraţii

Prima lopată de asfalt pe autostrada A8 ar putea fi turnată în 2020. Spune un comisar UE

GALERIE
autostrada
  • autostrada
- +

Un comisar european anunţă că lucrările la autostrada Iaşi - Târgu Mureş ar putea începe în iunie 2020. Într-un interviu acordat ziarului Primăriei („Curierul de Iaşi“  - VEDEȚI AICI), Corina Creţu a susţinut că acest termen vizează primul tronson al autostrăzii între Ungheni, Iaşi şi Târgu Neamţ. Pentru celălalt tronson (Tg. Neamţ - Ditrău - Târgu Mureş), un posibil termen de în­cepere a lucrărilor este decembrie 2021, potrivit comisarului european.

„Sper că autostrada Monta­na, de-a lungul coridorului Târgu Mureş - Iaşi, va deveni o realitate în anii următori. Recent, serviciile mele au primit de la autorităţile române cererea de construcţie a autostrăzii Câmpia Turzii  - Târgu Mureş, ceea ce demonstrează ho­tărârea autorităţilor române şi a Comisiei Europene de a construi această autostradă. Faptul că aceasta face legătura cu reţeaua transeuropeană de transport su­bliniază importanţa europeană a proiectului“, a spus Corina Creţu.

Despre autostrada Iaşi - Târgu Mu­reş, comisarul a precizat că, deocamdată, autorităţile române doar au informat că vor trimite contractele încheiate (studii de fezabi­litate, sondaje geologice, evaluări ale impactului asupra mediului sau eventuale proiecte preliminare) pentru pregătirea tehnică a sec­ţiunilor Târgu Mureş - Ditrău - Târgu Neamţ şi Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni.

„Aceste costuri de pregătire a proiectelor pot fi deja cofinanţate în cadrul programului Infrastructură Mare. Dacă totul merge bine, construcţia propriu-zisă ar trebui să înceapă imediat după finalizarea tuturor pregătirilor necesare: pentru Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni în iunie 2020 şi pentru Târgu Mureş - Ditrău - Târ­gu Neamţ în decembrie 2021“, a menţionat Corina Creţu.

Ea a mai spus  că trecerea munţilor Carpaţi „nu este o sarcină uşoară, având în vedre numeroasele provocări geologice şi de inginerie“.

„Acesta este motivul pentru care este important să existe o pregătire amănunţită a proiectului de autostradă, ceea ce va dura timp pentru a fi bine făcut. Există multe aspecte de mediu care trebuie evaluate cu atenţie“, a susţinut Creţu.

Potrivit comisarului european, cu cât pregătirea este mai bună, cu atât mai rapidă poate fi construcţia autostrăzii. Până acum, în ultimii aproape 15 ani, de când se discută mai pro­nunţat despre realizarea autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş, niciun termen anunţat de vreun factor de decizie pe proiect nu a fost respectat. În ulti­mul an, guvernul PSD-ALDE a dat semnale contradictorii în privinţa in­tenţiilor pe care le are executivul cu autostrada ce ar putea contribui decisiv la dezvoltarea economică a Moldovei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În căutarea Secretarului General

Lucian DÎRDALA

În căutarea Secretarului General

În ceea ce priveşte dimensiunea geografică şi politică, ideea unui secretar general venit din Est pare, şi ea, atractivă. Pe fondul relaţiilor tensionate cu Moscova, ea ar transmite un mesaj de fermitate, date fiind încercările Rusiei de a submina stabilitatea unora dintre ţările din flancul răsăritean.

Filmuletul zilei

opinii

Ciudăţenii şi nu prea

Alexandru CĂLINESCU

Ciudăţenii şi nu prea

Digi anunţă, pentru această toamnă, un curs intensiv de jurnalism cu durata de trei luni. Prima obiecţie care îţi vine în minte este că trei luni înseamnă mult mai puţin decât trei ani de facultate (plus doi pentru un eventual master). Să admitem totuşi că e vorba de nişte cursuri intensive, cu rol de iniţiere în secretele meseriei. 

Drum fără pulbere (I)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (I)

Întrebat fiind de ce a încheiat pactul cu diavolul, pact care includea şi romanul Drum fără pulbere, scriitorul Petru Dumitriu ar fi răspuns sec: De foame! Judecând după averea pe care o adunase până la fuga sa în Republica Federală Germania, în februarie 1960, se pare că marele romancier era posesorul unei pofte de mâncare insaţiabile! 

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Ciprian IFTIMOAEI

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Avem o problemă cu forţa de muncă, o ştim cu toţii, în special cu lipsa oamenilor pregătiţi profesional/ calificaţi/ disponibili de a munci. Care sunt cauzele acestei probleme? 

pulspulspuls

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

PULS

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

Băbăeţi, sau măi fetelor care vă ocupaţi de mesajele publice ale premarelui, mai opriţi-l, măi, din beţia de cuvinte pe şefu’, că în ultima vreme o ia cam des pe ulei, mai ales când îl apucă actul ratat pe seară! Iaca, de-un par egzamplu, am văzut alaltăseară ditamai scrisoroiul destinat gazetei noastre şi semnat de premare, cântărind nu mai puţin de 3.300 de semne (aproape două file dactilo, pentru cei mai familiarizaţi cu bătrâna maşină de scris), în care am trântit căciula în vreo 3-4 rânduri de bătătură, râzând de stilul puerilo-ridicolo-comunist în care era redactată misiva, presărată ici-colo cu răutăţi sau jigniri clar învăţate de la amicul buhai şantajist. 

Caricatura zilei

30 km/h

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.