De două decenii auzim astfel de declaraţii

Prima lopată de asfalt pe autostrada A8 ar putea fi turnată în 2020. Spune un comisar UE

vineri, 09 martie 2018, 03:00
3 MIN
 Prima lopată de asfalt pe autostrada A8 ar putea fi turnată în 2020. Spune un comisar UE

Un comisar european anunţă că lucrările la autostrada Iaşi – Târgu Mureş ar putea începe în iunie 2020. Într-un interviu acordat ziarului Primăriei („Curierul de Iaşi“  – VEDEȚI AICI), Corina Creţu a susţinut că acest termen vizează primul tronson al autostrăzii între Ungheni, Iaşi şi Târgu Neamţ. Pentru celălalt tronson (Tg. Neamţ – Ditrău – Târgu Mureş), un posibil termen de în­cepere a lucrărilor este decembrie 2021, potrivit comisarului european.

„Sper că autostrada Monta­na, de-a lungul coridorului Târgu Mureş – Iaşi, va deveni o realitate în anii următori. Recent, serviciile mele au primit de la autorităţile române cererea de construcţie a autostrăzii Câmpia Turzii  – Târgu Mureş, ceea ce demonstrează ho­tărârea autorităţilor române şi a Comisiei Europene de a construi această autostradă. Faptul că aceasta face legătura cu reţeaua transeuropeană de transport su­bliniază importanţa europeană a proiectului“, a spus Corina Creţu.

Despre autostrada Iaşi – Târgu Mu­reş, comisarul a precizat că, deocamdată, autorităţile române doar au informat că vor trimite contractele încheiate (studii de fezabi­litate, sondaje geologice, evaluări ale impactului asupra mediului sau eventuale proiecte preliminare) pentru pregătirea tehnică a sec­ţiunilor Târgu Mureş – Ditrău – Târgu Neamţ şi Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni.

„Aceste costuri de pregătire a proiectelor pot fi deja cofinanţate în cadrul programului Infrastructură Mare. Dacă totul merge bine, construcţia propriu-zisă ar trebui să înceapă imediat după finalizarea tuturor pregătirilor necesare: pentru Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni în iunie 2020 şi pentru Târgu Mureş – Ditrău – Târ­gu Neamţ în decembrie 2021“, a menţionat Corina Creţu.

Ea a mai spus  că trecerea munţilor Carpaţi „nu este o sarcină uşoară, având în vedre numeroasele provocări geologice şi de inginerie“.

„Acesta este motivul pentru care este important să existe o pregătire amănunţită a proiectului de autostradă, ceea ce va dura timp pentru a fi bine făcut. Există multe aspecte de mediu care trebuie evaluate cu atenţie“, a susţinut Creţu.

Potrivit comisarului european, cu cât pregătirea este mai bună, cu atât mai rapidă poate fi construcţia autostrăzii. Până acum, în ultimii aproape 15 ani, de când se discută mai pro­nunţat despre realizarea autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş, niciun termen anunţat de vreun factor de decizie pe proiect nu a fost respectat. În ulti­mul an, guvernul PSD-ALDE a dat semnale contradictorii în privinţa in­tenţiilor pe care le are executivul cu autostrada ce ar putea contribui decisiv la dezvoltarea economică a Moldovei.

Comentarii