anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Prima operaţie asistată robotic din Moldova. A fost realizată la un pacient bolnav de cancer la colon

Intervenţia realizată de specialiştii UMF s-a desfăşurat la IRO, la un pacient cu neoplasm de colon.

GALERIE
operatie-colon_robot_Iasi
 • operatie-colon_robot_Iasi
- +

Specialiştii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) au realizat prima intervenţie chirurgicală asistată robotic din regiunea de Nord-Est a ţării. 

Aceasta s-a realizat utilizând sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic, sistem achiziţionat prin intermediul proiectului CENEMED, desfăşurat de UMF Iaşi în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie. „Este vorba despre o colectomie segmentară stângă joasă, la un pacient cu neoplasm de colon sigmoid. Intervenţia s-a desfăşurat în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iaşi, Clinica I Chirurgie Oncologică şi a fost realizată sub observaţia domnului doctor Victor Tomulescu, de la Ponderas Academic Hospital - Regina Maria din Bucureşti, în calitate de mentor. Evoluţia paostoperatorie a pacientului a fost favorabilă, fiind externat la 6 zile postoperator, cu o stare generală foarte bună”, a explicat asist.dr. Dragoş Scripcariu, care a efectuat această primă intervenţie chirurgicală.

Robotul care a ajutat la efectuarea operatiei

Acesta a precizat că prin utilizarea chirurgiei robotice se obţin avantaje similare cu folosirea chirurgiei minim invazive laparoscopice: pacienţii nu vor avea dureri la fel de mari în recuperare şi îşi vor reveni mai uşor. Chirurgia robotică aduce şi o imagine mai amplă şi un acces mai bun în câmpul operator, care duce la pierderi minime de sânge. Cazul a fost complet documentat şi inclus în studiul desfăşurat în cadrul proiectului CENEMED, care urmăreşte impactul mobilizării tumorale limitate asupra evoluţiei postoperatorii din punct de vedere al răspunsului imun şi al morbidităţii postoperatorii la pacienţii cu neoplazii pelvine.

Echipa care a realizat interventia chirurgicala in premiera

Reprezentanţii UMF Iaşi spun că CENEMED este un proiect unic în România, al cărui obiectiv este creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare şi de transfer de cunoştinţe a UMF Iaşi. „Echipamentele medicale de înaltă performanţă achiziţionate în proiectul CENEMED au fost puse în funcţiune în unităţile medicale incluse în proiect: IRO, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Spiridon» şi Spitalul Clinic «Prof. C.I. Parhon» şi au început să fie utilizate. Ideile de cercetare de înaltă performanţă cu care universitatea a câştigat acest proiect sunt idei de cercetare clinică integrate în context european. De aceea cercetarea se realizează prin utilizarea acestor echipamente medicale de către echipele de cercetători”, a precizat prof.dr. Diana Cimpoeşu, managerul proiectului CENEMED.

Cum s-a efectuat operatia

În cadrul proiectului CENEMED vor fi abordate 16 teme de cercetare care reprezintă provocări prioritare în domeniu, pentru care există 16 acorduri de parteneriat încheiate cu membrii Clusterului RoHealth, cu membrii Clusterului BioROne şi cu membrii Clusterului IMAGOMOL, clustere inovative din care UMF face parte. Valoarea totală a proiectului este de aproape 67 de milioane de lei, din care vor fi create şi dotate patru laboratoare noi, 3 laboratoare existente vor fi modernizate, 113 echipamente şi instrumente medicale vor fi cumpărate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul şi-a luat famiglia şi a şters-o în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.