Procesul contrabandiştilor care treceau Prutul cu vâsle din farfurii de plastic
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 20.01.2021

Procesul contrabandiştilor care treceau Prutul cu vâsle din farfurii de plastic

GALERIE
traversare, prut
  • traversare, prut
- +

Până să se construiască podul rutier de la Ungheni, basarabenii trec Prutul cu salteaua şi farfuria. Trei tineri basarabeni din raionul Ungheni au fost judecaţi pentru contrabandă şi trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

Conform rechizitoriului, în noaptea de 5/6 mai 2017, cei trei au traversat cu o saltea pneumatică Prutul, dinspre Zagarancea spre malul românesc, introducând în ţară 3.150 de pachete de ţigări de diferite mărci. În loc de vâsle, contrabandiştii au folosit două farfurii de plastic de culoare roşie. Coletele cu ţigări au fost găsite de poliţiştii de frontieră, iar la mică distanţă, au fost depistaţi şi transportatorii. Interogaţi, cei trei au spus că ar fi fost abordaţi, la Chişinău, de un cetăţean român necunoscut care le-a oferit câte 1.000 de lei moldoveneşti, adică aproximativ 230 lei româneşti, pentru a trece Prutul cu ţigările.

Aducerea basarabenilor în faţa instanţei s-a făcut cu dificultate. Unul dintre inculpaţi a trimis un email Judecătoriei, în care preciza că are interdicţie de a intra în România, deci nu poate veni la proces. Aceasta, deşi în cazul citării la un proces, frontiera poate fi trecută în baza citaţiei. Inculpatul a adăugat că îşi recunoaşte vinovăţia şi îşi cere iertare. Judecătorii aveau să menţioneze ulterior că o amânare a pedepsei nu poate fi acordată decât dacă maximul pedepsei este de 7 ani. Or, în acest caz, el este de 15 ani. De la al doilea inculpat, citaţia s-a întors din Republica Moldova cu menţionea "refuzat", iar de la al treilea inculpat, citaţia s-a întors cu menţiunea "nereclamat". Respectivul îşi schimbase numele.

Basarabenii au beneficiat totuşi de clemenţa judecătorilor. Aceştia au apreciat că modul de trecere a Prutului, cu salteaua pneumatică şi farfurii în loc de lopeţi reprezintă un argument pentru a considera fapta drept neavând o gravitate deosebită. Doi "contrabandişti" au primit câte 3 ani, 5 luni şi 10 zile de închisoare. Al treilea, minor, a fost condamnat doar la un stagiu de formare civică pe o durată de două luni. În plus, cei trei sunt obligaţi să plătească, în solidar, suma de 36.271 lei reprezentând taxe vamale, accize şi TVA. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.