Procurorii DIICOT scormonesc în actele restaurantului „Veranda” de pe acoperișul Halei Centrale

vineri, 18 martie 2022, 03:02
4 MIN

Restaurantul este pe acoperişul Halei Centrale, care a fost în proprietatea imobiliarului Cristin Zămosteanu. Iniţial, Primăria respinsese proiectul în anul 2016. Un an mai târziu a fost de acord cu restaurantul. Luna aceasta a apărut un certificat de urbanism pentru intrare în legalitate a unor lucrări executate pe acoperişul clădirii

 

Procurorii DIICOT extind cercetările în dosarul în care este anchetat unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din Iaşi. Conform informaţiilor „Ziarului de Iaşi”, DIICOT a solicitat de la Primărie documente în relaţie cu Hala Centrală („MCM Center”), fostă proprietate a firmei M.Chim, companie patronată de Cristin Zămosteanu. Omul de afaceri a vândut imobilul în 2020 către doi miliardari din afara Iaşului. Vânzarea a fost de bun augur pentru firma lui Zămosteanu: cifra de afaceri s-a triplat (103 mil. lei), iar profitul s-a înzecit (37 mil. lei) în comparaţie cu anul 2019. În dosarul deschis acum trei ani, DIICOT face verificări în cazul unor infracţiuni precum: constituirea unui grup infracţional, delapidare, folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, evaziune fiscală şi spălare de bani. Amintim că, în vara anului 2020, Zămosteanu a fost arestat preventiv în acest dosar, fiind eliberat după două luni.

Ce documente au solicitat procurorii

Din informaţiile ZDI, procurorii vor să verifice circumstanţele unor lucrări realizate pe acoperişul Halei Centrale, unde se află restaurantul „Veranda”, local frecventat de imobiliarii Iaşului. Astfel, DIICOT a solicitat toate documentaţiile care au stat la baza autorizării şi funcţionării restaurantului. Ordonanţa de predare a înscrisurilor a fost trimisă la Primărie la scurt timp după ce municipalitatea a eliberat un certificat de urbanism de intrare în legalitate pentru amenajarea unei pergole retractabile (demontabilă) pe numele firmei Gastrohala SRL. În actul urbanistic apare un aspect ciudat: Gastrohala ar fi semnat contractul de închiriere cu MCM Plaza Center SRL (firma care a achiziţionat Hala Centrală de la Zămosteanu) în iunie 2019, dar ultima firmă menţionată mai sus a fost înfiinţată în februarie 2020. Revenind la cererea de documente a procurorilor, aceştia îşi motivează demersul având în vedere „necesitatea identificării tranzacţiilor imobiliare suspecte a fi comise prin comiterea infracţiunilor (ce fac obiectul dosarului, n.r.), concretizate prin încheierea de contracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune etc. în perioada octombrie 2012 – prezent, înscrisuri care pot servi ca mijloc de probă”. În afara documentelor de urbanism, DIICOT solicită Primăriei să transmită cine este proprietarul terasei „Veranda” şi cine a solicitat avize pentru lucrări pe acoperişul Halei Centrale. De asemenea, procurorii solicită autorizaţia de funcţionare a terasei, în cazul în care acest act există.

Scurt istoric al lucrărilor de pe acoperiş

Hala Centrală a fost vândută de M.Chim în 2020 pentru suma de 8,5 milioane euro către MCM Plaza Center (Bucureşti). Firma deţinea din anul 2016 imobilul, iar, pe parcursul celor patru ani, au fost efectuate mai multe lucrări de amenajări interioare şi modificări la faţade. În primă fază, M.Chim a depus o cerere de supraetajare parţială pentru construire spaţiu comercial şi terasă acoperită. „(Cererea, n.r.) se respinge întrucât necesită elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal, care nu poate fi iniţiat întrucât indicatorul urbanistic din situaţia existentă depăşeşte indicatorul urbanistic ce poate fi obţinut prin PUZ”, a fost soluţia Primăriei comunicată în decembrie 2016. Ulterior, în noiembrie 2017, M.Chim obţine o autorizaţie (1144) pentru amenajări interioare, modificări de faţade şi amenajare şi protejare terasă circulabilă existentă. Peste doi ani, M.Chim revine cu o nouă solicitare la Primărie şi obţine o nouă autorizaţie pentru modificarea proiectului aflat în execuţie. „Se autorizează efectuarea unor modificări funcţionale asupra proiectului iniţial, generate de solicitarea beneficiarului şi care vizează în special închidere terasă circulabilă, amenajare spaţii de alimentaţie publică, etaj tehnic. Modificările propuse nu vor afecta funcţiunea consemnată iniţial, indicatorii urbanistici sau tehnici realizaţi iniţial, nu vor afecta construcţiile învecinate şi nu vor depăşi prevederile avizelor şi acordurilor obţinute iniţial”, se arată în autorizaţia 955/2019.

Astfel, de la respingerea supraetajării parţiale în 2016, Primăria a ajuns să autorizeze, în cele din urmă, unele lucrări de închidere a terasei circulabile. Dar se pare că nici această autorizaţie nu a fost îndeajuns atât timp cât, la începutul lunii martie, Primăria a eliberat un certificat de urbanism pentru intrare în legalitate a unor lucrări executate pe acoperişul clădirii.

Comentarii