De Business

Punem punctul pe știi

Profesori ieşeni au realizat un ghid care-i ajută pe elevi să înţeleagă valoarea banilor

sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 02:50
3 MIN
 Profesori ieşeni au realizat un ghid care-i ajută pe elevi să înţeleagă valoarea banilor

Profesorii din întreaga ţară care sunt dornici să ajute elevii să înţeleagă valoarea banilor şi importanţa economisirii, investiţiilor şi planificării financiare, indiferent de disciplinele pe care le predau, au la îndemână, de la sfârşitul anului trecut, şi resurse educaţionale cu noţiuni de educaţie financiară. 

O echipă de 21 de profesori ieşeni, de discipline diferite, a realizat un ghid cu resurse educaţionale care abordează educaţia financiară din perspectiva disciplinelor pe care aceştia le predau. În prezent, resursele create de profesorii ieşeni au ajuns în toate judeţele din ţară, pentru a fi folosite de cât mai mulţi profesori. Materialele sunt puse la dispoziţie pe site-ul „Şcolii de Bani” (https://www.scoaladebani.ro/fise-educationale), de unde pot fi descărcate gratuit.

În colaborare cu o bancă puternică

Ideea de a reuni profesori de discipline diferite (română, matematică, engleză, geografie, istorie, educaţie socială şi ştiinţe socio-umane), care să conceapă fişe educaţionale prin intermediul cărora să fie predate noţiuni de educaţie financiară, la nivel gimnazial şi liceal, este o iniţiativă a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi şi Banca Comercială Română (BCR), care au demarat, în primăvara anului 2020, un proiect-pilot de susţinere a educaţiei financiare încă de la vârste fragede. Astfel, prin proiectul intitulat „Fişe Interdisciplinare – noţiuni de educaţie financiară abordate din perspectiva altor discipline din curriculumul şcolar, pentru nivelul gimnazial şi liceal”, iniţiat de către BCR prin programul „Şcoala de bani”, s-a urmărit facilitarea unor resurse utile pentru profesori, dar creionarea unor activităţi atractive şi interactive pentru elevi.

Distribuit în toată ţara

Demararea acestui proiect a venit ca o continuare a altor activităţi dezvoltate în cursul anului 2020 de ISJ Iaşi şi BCR. Începând cu luna martie, pe fondul pandemiei de Covid-19, sub coordonarea inspectorului de specialitate, prof. Maria Rados, au fost organizate cursuri de formare a cadrelor didactice care urmau să predea educaţie economico-financiară începând cu anul şcolar 2020-2021, şi care urmau să valorifice predominant resursele digitale, pe fondul educaţiei online.

Prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspectorul școlar general al ISJ Iași, arată că a susținut încă de la început acest proiect. „Propunea o abordare inedită şi atractivă a educaţiei financiare din perspectiva altor discipline. Reprezenta, totodată, oportunitatea de a veni în sprijinul profesorilor care urmau să predea în premieră Educaţie economico-financiară la clasa a VIII-a, începând cu anul şcolar 2020-2021. Astfel, am reunit 21 de cadre didactice, de discipline diferite, profesori cu expertiză în domeniu, care, sub coordonarea prof. Maria Rados, inspectorul şcolar de specialitate, au acceptat cu foarte mult entuziasm propunerea noastră de a realiza un ghid cu resurse educaţionale care aborda educaţia financiară din perspectiva disciplinelor pe care aceştia le predau. Finalizarea materialelor a fost urmată de prelucrarea lor grafică, cu sprijinul specialiştilor furnizaţi de BCR, după care a fost trimis spre avizare către Ministerul Educaţiei şi Cercetării. În prezent, resursele create de profesorii ieşeni au ajuns în toate judeţele din ţară, pentru a fi folosite de cadrele didactice şi, din semnalele pe care le-am primit, se bucură de un feedback pozitiv în rândul profesorilor, dar şi al elevilor, deoarece sunt activităţi creative, interactive şi deosebit de atractive”, a declarat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaş.

Cine a făcut parte din grupul de lucru?

Din acest grup de lucru au făcut parte 5 profesori de la Liceul Teoretic de Informatică Grigore Moisil Iaşi, împreună cu profesori de la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” Paşcani, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi, Colegiul Naţional Iaşi, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi şi Colegiul Tehnic „Ioan C. Ştefănescu” Iaşi. Li s-au alăturat profesori de la Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii Iaşi, Liceul Sportiv Iaşi, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iaşi, Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir”  Iaşi, Şcoala Gimnazială „Alexandru cel Bun” Iaşi, Şcoala Gimnazială „Ştefan Bârsănescu” Iaşi şi Şcoala Gimnazială „Bogdan Petriceicu – Haşdeu” Iaşi.

 

 

Comentarii