De Business

Punem punctul pe știi

Programul Casa Verde a fost deblocat ieri. În 90 de zile puteţi să vă alegeţi instalatorul

miercuri, 24 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Programul Casa Verde a fost deblocat ieri. În 90 de zile puteţi să vă alegeţi instalatorul

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, prin care statul îi ajută pe români cu 20.000 de lei ca să îşi monteze panouri fotovoltaice, a fost deblocat în anul 2024, după aproape 4 luni de când a fost suspendat pentru că o firmă din Oradea a dat în judecată Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) din cauză că nu a fost validată ca instalator în program. Între timp, AFM şi reprezentanţii companiei orădene au căzut “la pace”, iar programul a fost reluat de ieri, 23 ianuarie.

Acum, cei care nu au reuşit să selecteze un instalator validat până pe data de 26 septembrie 2023, când a fost suspendat programul Casa Verde Fotovoltaice, au la dispoziţie maximum 90 de zile ca să îşi aleagă unul, prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziţie de AFM. Potrivit datelor avansate de Ministerul Mediului, aproape 25.000 de solicitanţi dintr-un total de aproximativ 90.000 nu au apucat să selecteze un instalator până la acea dată. Din Iaşi au fost depuse 3.470 de dosare.

Pe de altă parte, sunt şi solicitanţi care au fost declaraţi eligibili de către instalatori, iar acum, în contextul reluării programului, nu ştiu ce paşi ar trebui să urmeze ca să se vadă cu panourile fotovoltaice pe casă. Andrei Tăbăcaru, administratorul unei firme ieşene care se află pe lista instalatorilor validaţi de AFM, explică: „După ce solicitanţii au fost declaraţi eligibili de instalatori, se aşteaptă publicarea listei de către AFM cu centralizarea acestora, care reprezintă practic confirmarea acordării finanţării beneficiarilor respectivi. După aceea, pot începe montajele efective. Din câte se pare, AFM va publica şi liste parţiale cu cei eligibili, pe măsură ce sunt analizaţi. Acum suntem în aşteptarea publicării primei liste. Până atunci, noi, de exemplu, vom contacta beneficiarii şi vom semna contractele de execuţie astfel încât să putem începe efectuarea montajelor imediat după publicarea primei liste”, arată Andrei Tăbăcaru, administratorul firmei Custom Technologies din Iaşi.

Cititi si: “Casa Verde” i-a făcut albaştri de furie. Suspendarea programului prinde marii furnizori cu magaziile pline, dar blocate. La autoritatea de Mediu s-au scos telefoanele din priză

Numărul instalatorilor validaţi în program la nivel naţional a ajuns la 600, faţă de 531 anul trecut, dintre care 15 firme sunt din judeţul Iaşi, cu una în plus faţă de ultima listă publicată de instituţia de mediu, ca urmare a faptului că AFM a mai organizat anul trecut, în noiembrie, o nouă sesiune de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice 2023.

Pe lângă Custom Technologies, celelalte firme din Iaşi validate sunt Electric Instal, Clima Therm Center, MCL Induct, Lincas, Gasis Proex, Optim Finance Energy Solutions, Mapa Rom Invest, Sun Power Center, VMV Energy, Smart Electrical Equipment, DCMOTT, D&D Electrical Expert, Urbio Downstream şi Hytech Systems. Ieşenii pot alege orice instalator de pe lista aprobată la nivel naţional.

De anul acesta, însă, preţurile la sistemele fotovoltaice vor fi mai mari, deoarece TVA-ul a fost majorat de la 5% la 9%. La un sistem fotovoltaic de 30.000 de lei fără TVA, spre exemplu, preţul final plătit de client anul acesta va fi mai mare cu 1.200 de lei cu un TVA de 9% comparativ cu un TVA de 5% cât era anul trecut (32.700 lei faţă de 31.500 lei). 

Dar sunt şi firme din Iaşi care nu exclud să menţină aceleaşi preţuri. „Aşteptăm să se publice lista cu beneficiarii eligibili şi trecem la treabă. TVA a crescut, însă noi vom încerca să menţinem aceeaşi ofertă de preţ pentru clienţii finali. Încă nu am luat o decizie finală, mai facem nişte calcule, dar aceasta este intenţia. Am finalizat analiza tuturor dosarelor, însă deja astăzi (ieri, n. r.), după ce s-a deblocat programul, au început să vină cereri noi ce urmează să fie analizate. Ne apropiem de pragul de 300 dosare, ceea ce este foarte bine pentru noi, pentru că putem asigura fiecărui client un montaj calitativ cu echipele proprii”, susţine Andrei Tăbăcaru.

La firma Custom Technologies, pe care el o administrează, aportul personal al beneficiarilor este de 2.000 de lei pentru un sistem de 4 kWp, 4.500 de lei pentru un sistem de 5 kWp, 7.500 de lei pentru un sistem de 6 kWp (monofazat) şi 26.000 de lei pentru un sistem de 11 kWp (trifazat).

Pentru alegerea sistemului fotovoltaic potrivit, trebuie să se adune cantităţile de energie electrică (kWh) din facturile pe ultimele 12 luni consecutive. Suma rezultată reprezintă consumul anual şi necesarul care va trebui acoperit de sistemul fotovoltaic. Dacă nu aveţi împământare, sau nu este corespunzătoare, costul efectuării acesteia ar putea ajunge şi la 1.500 de lei.

Comentarii