"Nasul" Corduneanu a ajuns in arestul Politiei iesene

vineri, 16 aprilie 1999, 23:00
4 MIN
 "Nasul" Corduneanu a ajuns in arestul Politiei iesene

arestat in Italia dupa 16 luni urmarire generala prin Interpol, fosul campion european la lupte libere a fost adus in Dealul Copoului. reporterul "Monitorului" a reusit sa discute, ieri, in arest cu capul celei mai cunoscute grupari mafiote din Iasi. "Eu cred totusi ca am facut ceva pentru Iasi si pentru Romania; de aceea astept de la instanta o pedeapsa mai mica", ne-a declarat el n
Fostul campion european la lupte libere, ieseanul Constantin Corduneanu (30 ani), retinut de politistii italieni la sfirsitul anului trecut, a fost in sfirsit extradat din Italia. Miercuri, 14 aprilie a.c., un avion l-a adus pe seful bandei iesene pina la Bucuresti, de unde a fost preluat de o escorta a Biroului de Combatere a Crimei Organizate din cadrul IPJ Iasi, iar in seara aceleiasi zile a ajuns in arest.
"Am stat in Penitenciar la Roma patru luni de zile, de pe 13 decembrie, cind am fost arestat de carabinieri. Mi s-au luat amprentele si am fost descoperit pe calculator, unde figuram ca urmarit general. Am fost anchetat si acolo pentru unele fapte. Pe 14 aprilie, anul acesta, italienii de la Interpol m-au condus pina la aeroportul din Roma. Pe «Otopeni», m-au preluat cei de la Interpol-ul din Romania, iar apoi, politistii ieseni de la Crima Organizata", ne-a declarat in arestul Politiei iesene Constantin Corduneanu, in cursul zilei de ieri. Acesta impreuna cu alti sapte ex-sportivi din "clanul Corduneanu" care in 1994 au tilharit cinci familii de romani aflate in Polonia au fost trimisi in judecata pe 12 martie 1998, sub acuzatiile de violare de domiciliu si tilharie. Giani Gogol, Stefan Calin, Ioan Pandeli, Sorin Ignat, Constantin Corduneanu impreuna cu fratii acestuia, Liviu si Adrian, toti din Iasi, sint acuzati conform rechizitoriului intocmit de Parchet ca, in toamna lui ’94, au jefuit inarmati cu arme albe si de foc cinci familii de romani in Polonia. In acea perioada, Constantin Corduneanu a pus bazele unui grup de tip terorist cu scopul de a-i jefui pe romanii aflati in Polonia. Grupului, initial alcatuit din sase persoane, i s-a alaturat si Giani Gogol, fost campion european la box, rugat de seful bandei sa faca deplasarea in Polonia in schimbul a 200 de dolari, pe care-i datora lui Constantin Corduneanu.
"Mi-e foame de bani!"
Pe 10 septembrie ’94, cei sapte ieseni au spart cinci camere ale Hotelului "Nowa Gdynia", situat linga orasul polonez Lodz, au scos din haine cutite si bite, iar Constantin Corduneanu l-a amenintat cu pistolul pe barbatul surprins in camera. De asemenea, Giani Gogol a folosit la rindu-i cutitul, amenintind-o pe o femeie prezenta in camera ca ii va scoate ochii "daca nu sare cu banii". Procurorii sustin, ca dupa amenintarile cu sabiile si cutitele si loviturile de pumn primite, romanii cazati in cele cinci camere de hotel au "renuntat" la nu mai putin de 12.500 marci. Intr-o alta camera de hotel, in care se aflau romani, Ioan Pandeli si-a facut intrarea cu un "Mi-e foame de bani!"; Giani Gogol a executat un numar specific arenei de box, apoi cei doi au pus mina pe 2.000 de dolari. Revenit in tara, Constantin Corduneanu i-a oferit 1.000 de marci si 200 de dolari lui Giani Gogol, drept recompensa pentru efortul depus.
Fostul campion spera ca judecatorii il vor trata cu clementa
"Am fost antrenor cinci ani la Steaua si cinci ani la Dinamo. Ca luptator, am luat sapte titluri de campion national, am fost vicecampion european, am terminat de doua ori pe locul patru in lume, m-am clasat bine de doua ori la Jocurile Olimpice de la Barcelona si Atlanta. Eu cred totusi ca am facut ceva pentru Iasi si pentru Romania; de aceea astept de la instanta o pedeapsa mai mica", ne-a mai spus Constantin Corduneanu. "Imi pare rau, dar cei tilhariti de mine au fost niste infractori. Eu stiu prea bine ce erau, dar nu vreau sa spun, pentru ca nu sint turnator. Deocamdata am fost prinsi patru, dar mai sint inca pe atita, despre care stiu ca sint dati in urmarire generala prin Interpol", a adaugat Corduneanu. El mai este acuzat ca, in decembrie ’97, in orasul Varsovia (Polonia), l-a lovit puternic cu pumnul peste fata pe romanul Ionel Magureanu. Victima a cazut si s-a lovit cu capul de ciment, raminind cu o infirmitate permanena. Alaltaieri, Constantin Corduneanu a fost prezentat la Curtea de Apel, unde a judecatorii l-au supus unui interogatoriu preliminar. Arestatul nu a putut insa raspunde la intrebari intrucit nu stia in ce dosar este audiat. Constantin Corduneanu va fi cercetat in continuare de procurorii ieseni in legatura alte fapte asemanatoare, comise pe teritoriul Romaniei, Poloniei, Ungariei si Germaniei. (Nicolae MANOLIU)
top Local news    

Comentarii