Raport: La Direcţia de Cultură zeci de mii de lei plecau din conturi cu găleata de la mop

În urma controlului Curţii de Conturi, Direcţia pentru Cultură a recuperat peste 20.000 de lei de la prestatorii de servicii.

vineri, 25 martie 2022, 02:50
3 MIN
 Raport: La Direcţia de Cultură zeci de mii de lei plecau din conturi cu găleata de la mop

Curtea de Conturi a găsit mai multe nereguli în achiziţiile publice de la o instituţie deconcentrată. Inspectorii au verificat mai multe contracte ale Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Iaşi, iar principala concluzie face referire la faptul că unele achiziţii au fost făcute fără a fi justificată valoarea estimată, iar angajaţii cu responsabilităţi în acest caz au gestionat incorect documentele aferente activităţii de achiziţii publice. În timpul controlului, instituţia a luat măsuri de remediere (inclusiv recuperări de sume de bani) şi a scăpat doar cu avertisment.

Raportul face referire la perioada în care la conducerea Direcţiei se afla Virgil Băbâi, ieşit la pensie anul trecut. Coincidenţă sau nu, acesta a părăsit instituţia la scurt timp după ce Curtea de Conturi a finalizat raportul. Băbâi se afla la conducerea instituţiei încă din anul 2013, iar mandatul acestuia a avut şi alte controverse: activitatea de avizare a proiectelor imobiliare (prin Comisia zonală a monumentelor istorice) a creat unele scandaluri.

Ce au descoperit inspectorii

În urma unor sesizări de la începutul anului trecut, Curtea de Conturi a verificat achiziţii ale Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) privind servicii de curăţenie, contabilitate şi servicii software. În toate cazurile, inspectorii au descoperit nereguli, iar raportul a dus la returnarea unor sume de bani către bugetul instituţiei. Faptul că DJC a recuperat bani plătiţi nelegal şi a luat măsuri de remediere a situaţiilor în timp controlului, i-a determinat pe inspectori doar să formuleze un avertisment la adresa instituţiei.

„Referatele de necesitate întocmite în perioada 2019 – 2021 privind achiziţia de servicii de curăţenie nu conţin justificări privind determinarea valorii estimate a serviciilor ce urmează a fi achiziţionate”, se arată în raportul inspectorilor. Potrivit sursei citate, în intervalul menţionat, au fost cinci astfel de contracte încheiate cu aceeaşi Persoană Fizică Autorizată: câte două în 2019 şi 2020 şi unul în 2021. De la un cost iniţial de 3.250 lei/lună s-a ajuns la un cost de 4.250 lei/lună. Culmea, fiecare cel de-al doilea contract a fost încheiat chiar dacă primul nu fusese reziliat. „Am considerat că un contract se încheie dacă se întocmeşte un altul cu perioadă nou stabilită şi alte sume”, a fost explicaţia unui angajat al DJC dată în faţa inspectorilor. Inspectorii au mai descoperit că prestarea serviciilor de curăţenie nu a fost însoţită de documente justificative care să ateste cu precizie ce tip de serviciu a fost realizat.

„Procesele verbale nu sunt înregistrate, nu specifică serviciile efective care au fost prestate, nu specifică datele cantitative şi valorice şi nu sunt semnate de prestator”, se precizează în raport. În cazul serviciilor de curăţenie, DJC a recuperat peste 10.000 lei, sumă pe care inspectorii Curţii de Conturi au stabilit că a fost plătită în mod nejustificat. În cazul serviciilor de contabilitate, inspectorii au descoperit o tendinţă similară: nu au fost aduse justificări cu privire la modul în care a fost stabilit preţul. În 2019, Direcţia pentru cultură a plătit lunar câte 3.000 lei pentru ca, în 2020 şi 2021, costul să fie mai mult decât dublu şi să ajungă la 7.000 lei/lună.

Totuşi, abaterile constatate de inspectori fac referire doar la anul 2019, iar DJC a trebuit să recupereze de la firma de contabilitate o sumă de circa 7.000 lei. Aceeaşi poveste este şi în cazul achiziţiei unor servicii software (circa 6.000 lei). „Deciziile autorităţii contractante cu privire la valorile estimate ale achiziţiilor publice nu sunt documentate”, au concluzionat inspectorii, dar abaterile în acest caz au fost de natură procedurală, fără a fi înregistrat un prejudiciu. Alte abateri procedurale constatate de inspectori fac referire la neîndeplinirea sarcinilor de serviciu ale unor angajaţi şi exercitarea necorespunzătoare a controlului financiar preventiv propriu.

 

 

Comentarii