anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Război total pe terenul cunoscutelor Sere Blăgeşti. Primăria Paşcani se luptă cu firma controlată de fostul primar pentru 51 ha

GALERIE
sere blagesti
 • sere blagesti
- +

Vechile sere de la Blăgeşti sunt obiectul unui aprig război în justiţie între primăria municipiului de pe Siret şi SC Legume SA Paşcani, urmaşă a fostei Întreprinderi Judeţene de Legume Fructe. Primăria a solicitat în instanţă aproape 51 ha de sere despre care susţine că fac parte din domeniul public. Pământul ar fi ajuns să fie intabulat pe numele societăţii din cauza inacţiunii fostei conduceri a primăriei. La Legume SA Paşcani, Florin Stanciu deţine 80,54% din acţiuni. Acelaşi Stanciu este administator al SC AgroComplex Lunca Paşcani, societate controlată de fostul primar al Paşcaniului, Dumitru Pantazi.

Cele 50,96 ha de teren pe care sunt construite serele au intrat în iunie 1997 în patrimoniul privat al statului şi administrarea Consiliului Local Paşcani. Două luni mai târziu, terenul a fost concesionat societăţii Legume SA. Contractul a expirat în 2017, dar societatea a refuzat să elibereze terenul. Un an mai târziu, primăria a încheiat un contract de servicii de cadastru şi topografie, în vederea înregistrării patrimoniului său funciar. Terenul nu a fost însă înscris în activul primăriei, ci a ajuns în cel al societăţii. Aceasta, deşi el fusese inclus în domeniul public al municipiului printr-o hotărâre a CL, aprobată ulterior printr-o hotărâre de guvern. În opinia reprezentanţilor primăriei, SC Legume SA era proprietară de drept doar pe o suprafaţă de 1,4 ha, în baza unei hotărâri de guvern din 1991 referitoare la terenurile deţinute de societăţile comerciale cu capital de stat.

De cealaltă parte, reprezentanţii societăţii au cerut respingerea cererii, invocând faptul că situaţia juridică a terenului a făcut deja obiectulmai multor acţiuni în instanţă, toate pierdute de primărie. O sentinţă a Judecătoriei Paşcani din 1993 stabilea că societatea este proprietară a 52,4 ha de teren în Blăgeşti, inclusiv suprafaţa revendicată acum de municipalitate. Terenul aflat în litigiu fusese folosit încă din 1976 exclusiv în scop agricol, făcând parte din ferma de legume Blăgeşti. Serele ocupă aproximativ 85% din terenul disputat. După 1990, acesta fusese transferat SC Legume Fructe SA Paşcani, societate cu capital de stat. Aceasta fusese divizată în 1994, prin desprinderea fermei Blăgeşti şi înfiinţarea SC Legume SA. „În perioada 1990 - prezent, reclamantul Municipiul Paşcani, nici direct şi nici autorităţile sau instituţiile din subordinea acestuia (incluzând CL Paşcani) nu au avut niciodată posesia acestui teren şi nu au folosit acest teren pentru nicio activitate având ca scop sau interes public. Prin niciun act administrativ (local, judeţean, central) nu a fost dispusă sau instituită o categorie de folosinţă specială, din cele enumerate cu titlu exclusiv de lege, şi încadrabile în sfera uzului sau a interesului public”, au arătat reprezentanţii societăţii. Simpla emitere în 1997 a unei hotărâri a CL prin care terenul era preluat de primărie nu putea reprezenta un act de proprietate. De altfel, o acţiune a primăriei din 2020 prin care cerea evacuarea SC Legume SA, fusese respinsă de Judecătoria locală.

Argumentele societăţii au fost acceptate de magistraţii Tribunalului. Aceştia au remarcat că, dacă Legume SA putea prezenta un titlu de proprietate atestat de o instanţă, primăria nu putea aduce pe masă decât hotărâri luate de ea însăşi. „Hotărârea emisă de organul administrativ nu reprezintă un mijloc de dobândire a dreptului de proprietate, ci un act de reglementare a modalităţii de administrare a bunului. Într-un astfel de litigiu, sarcina probei dreptului de proprietate îi revine reclamantului, instanţa procedând la analiza comparativă a titlurilor doar în ipoteza în care părţile din proces îşi opun astfel de titluri. Or, în condiţiile în care reclamanta nu şi-a dovedit dreptul de proprietate cu un titlu de proprietate caracterizat de codul civil, va respinge cererea de revendicare”, au conchis judecătorii. Sentinţa a fost atacată de primăria Paşcani, dosarul intrând miercuri pe rolul Curţii de Apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.