Război total pe terenul cunoscutelor Sere Blăgeşti. Primăria Paşcani se luptă cu firma controlată de fostul primar pentru 51 ha

vineri, 09 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Război total pe terenul cunoscutelor Sere Blăgeşti. Primăria Paşcani se luptă cu firma controlată de fostul primar pentru 51 ha

Vechile sere de la Blăgeşti sunt obiectul unui aprig război în justiţie între primăria municipiului de pe Siret şi SC Legume SA Paşcani, urmaşă a fostei Întreprinderi Judeţene de Legume Fructe. Primăria a solicitat în instanţă aproape 51 ha de sere despre care susţine că fac parte din domeniul public. Pământul ar fi ajuns să fie intabulat pe numele societăţii din cauza inacţiunii fostei conduceri a primăriei. La Legume SA Paşcani, Florin Stanciu deţine 80,54% din acţiuni. Acelaşi Stanciu este administator al SC AgroComplex Lunca Paşcani, societate controlată de fostul primar al Paşcaniului, Dumitru Pantazi.

Cele 50,96 ha de teren pe care sunt construite serele au intrat în iunie 1997 în patrimoniul privat al statului şi administrarea Consiliului Local Paşcani. Două luni mai târziu, terenul a fost concesionat societăţii Legume SA. Contractul a expirat în 2017, dar societatea a refuzat să elibereze terenul. Un an mai târziu, primăria a încheiat un contract de servicii de cadastru şi topografie, în vederea înregistrării patrimoniului său funciar. Terenul nu a fost însă înscris în activul primăriei, ci a ajuns în cel al societăţii. Aceasta, deşi el fusese inclus în domeniul public al municipiului printr-o hotărâre a CL, aprobată ulterior printr-o hotărâre de guvern. În opinia reprezentanţilor primăriei, SC Legume SA era proprietară de drept doar pe o suprafaţă de 1,4 ha, în baza unei hotărâri de guvern din 1991 referitoare la terenurile deţinute de societăţile comerciale cu capital de stat.

De cealaltă parte, reprezentanţii societăţii au cerut respingerea cererii, invocând faptul că situaţia juridică a terenului a făcut deja obiectulmai multor acţiuni în instanţă, toate pierdute de primărie. O sentinţă a Judecătoriei Paşcani din 1993 stabilea că societatea este proprietară a 52,4 ha de teren în Blăgeşti, inclusiv suprafaţa revendicată acum de municipalitate. Terenul aflat în litigiu fusese folosit încă din 1976 exclusiv în scop agricol, făcând parte din ferma de legume Blăgeşti. Serele ocupă aproximativ 85% din terenul disputat. După 1990, acesta fusese transferat SC Legume Fructe SA Paşcani, societate cu capital de stat. Aceasta fusese divizată în 1994, prin desprinderea fermei Blăgeşti şi înfiinţarea SC Legume SA. „În perioada 1990 – prezent, reclamantul Municipiul Paşcani, nici direct şi nici autorităţile sau instituţiile din subordinea acestuia (incluzând CL Paşcani) nu au avut niciodată posesia acestui teren şi nu au folosit acest teren pentru nicio activitate având ca scop sau interes public. Prin niciun act administrativ (local, judeţean, central) nu a fost dispusă sau instituită o categorie de folosinţă specială, din cele enumerate cu titlu exclusiv de lege, şi încadrabile în sfera uzului sau a interesului public”, au arătat reprezentanţii societăţii. Simpla emitere în 1997 a unei hotărâri a CL prin care terenul era preluat de primărie nu putea reprezenta un act de proprietate. De altfel, o acţiune a primăriei din 2020 prin care cerea evacuarea SC Legume SA, fusese respinsă de Judecătoria locală.

Argumentele societăţii au fost acceptate de magistraţii Tribunalului. Aceştia au remarcat că, dacă Legume SA putea prezenta un titlu de proprietate atestat de o instanţă, primăria nu putea aduce pe masă decât hotărâri luate de ea însăşi. „Hotărârea emisă de organul administrativ nu reprezintă un mijloc de dobândire a dreptului de proprietate, ci un act de reglementare a modalităţii de administrare a bunului. Într-un astfel de litigiu, sarcina probei dreptului de proprietate îi revine reclamantului, instanţa procedând la analiza comparativă a titlurilor doar în ipoteza în care părţile din proces îşi opun astfel de titluri. Or, în condiţiile în care reclamanta nu şi-a dovedit dreptul de proprietate cu un titlu de proprietate caracterizat de codul civil, va respinge cererea de revendicare”, au conchis judecătorii. Sentinţa a fost atacată de primăria Paşcani, dosarul intrând miercuri pe rolul Curţii de Apel. 

Comentarii