Record după record la Aeroportul Iaşi în 2022: traficul de pasageri trece de 1,5 milioane

Anul 2023 va aduce un terminal modern, dar şi perspectiva unui nou record de călători

vineri, 30 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Record după record la Aeroportul Iaşi în 2022: traficul de pasageri trece de 1,5 milioane

În 2022, aerogara ieşeană a luat un avânt pe care nimeni nu îl bănuia la începutul anului. Opt luni consecutive au marcat record după record. Martie a deschis această serie, fiind o premieră depăşirea pragului de 100 de mii de pasageri în prima lună de primăvară. Atunci au fost peste 119 mii de călători, salt cauzat de invadarea Ucrainei de către trupele ruseşti şi de închiderea spaţiului aerian din Republica Moldova. Repatrierile şi transferul curselor de pe Aeroportul Internaţional Chişinău la Iaşi au contribuit în continuare la acest volum de trafic, alături de ridicarea restricţiilor impuse de pandemie.

A fost impulsul de care Aeroportul Iaşi avea nevoie. În august, doar cinci curse de pasageri mai rămăseseră de transferat înapoi la Chişinău. Atunci a fost stabilit şi recordul absolut: peste 181 de mii de pasageri.

„Încheiem anul cu un nou record de pasageri şi cu perspectiva de a-l depăşi anul viitor”, a făcut bilanţul directorul general Romeo Vatră. Aeroportul Iaşi a depăşit pragul de 1,5 milioane de pasageri, cu 200 de mii mai mulţi decât în 2019, a scris el pe Facebook, într-un mesaj în care a mulţumit celor care au beneficiat de serviciile aerogării şi, deopotrivă, celor care lucrează aici. Recordul face Iaşul a doua aerogară regională din ţară, după cea din Cluj-Napoca şi înaintea celei din Timişoara.

Fluxul de călători a arătat din nou necesitatea extinderii infrastructurii aeroportuare. În 2022 a fost atribuit şi contractul de proiectare şi construire a unui terminal de pasageri cu o capacitate uriaşă, peste 3 milioane de persoane îmbarcate şi sosite pe an. Proiectul cu o valoare licitată de 330 de milioane de lei este unul contra cronometru. Construit pe trei niveluri şi având o suprafaţă desfăşurată de trei hectare, T4 trebuie să fie finalizat cu orice preţ la sfârşitul lui 2023, termen limită impus de finanţarea europeană. 

Cititi si: La Iaşi, lipsa autostrăzii a umplut aeroportul

Cititi si: IMAGINI ÎN PREMIERĂ: Cum va arăta Aeroportul cu terminal nou de pasageri, turn de control și facilitate cargo

Comentarii