anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Rectorul USV Iaşi a devenit preşedintele consorţiului universităţilor de profil din România

GALERIE
consortiu universitar (1)
 • consortiu universitar (1)
- +

Conducerea Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi a participat în intervalul 24 - 25 iunie la lucrările Consorţiului Universităţilor de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară şi de Ştiinţele Vieţii din România, alături de reprezentanţi din conducerea tuturor instituţiilor de învăţământ superior din România. Discuţiile principale s-au axat pe noua lege a educaţiei şi pe felul în care va fi integrat învăţământul online în noua paradigmă universitară, după ce pandemia de COVID-19 a arătat necesitatea unui astfel de sistem reglementat în mod oficial.

Totodată, cu ocazia întrunirii terminate pe 25 iunie, preşedinţia consorţiului a fost preluată de către USV Iaşi, preşedinte pentru următorul an fiind prof.dr. Gerard Jităreanu (FOTO sus, stânga), rectorul universităţii ieşene. „La întâlnire au fost propuneri pe care universităţile din consorţiu le-au înaintat pentru elaborarea noii legi a învăţământului, cu referire la cel universitar, propuneri privind noile standarde de evaluare a calităţii în universităţi în vederea alocării finanţării suplimentare pe criterii de calitate, dar şi propuneri referitor la standardele privind susţinerea abilitării în vederea obţinerii conducerii de doctorat şi privind promovarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de profesori şi conferenţiari universitari”, a precizat prof.dr. Gerard Jităreanu. Au fost dezbătute inclusiv felul în care vor fi formate parteneriatele ce urmează a fi finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă între universităţi, cât şi proiecte despre digitalizarea în învăţământul superior.

La lucrările consorţiului au participat ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, cât şi secretarul de stat responsabil cu învăţământul superior, Gigel Paraschiv. În ceea ce priveşte învăţământul în format online, consorţiul a propus Ministerului Educaţiei să ia în calcul în elaborarea noii legi a educaţiei creşterea autonomiei universităţilor pentru a putea desfăşura activitatea didactică într-un mod hibrid, diferenţiat în funcţie de ciclul de studiu: maximum 50% pentru licenţă, 60% la masterat şi 65% la doctorat. În ceea ce priveşte aplicaţiile practice, universităţile de profil au propus ca să se poată derula 20% dintre ele online la licenţă, iar 35% la masterat şi doctorat. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.