Salariul net din judeţul Iaşi este peste media naţională
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Salariul net din judeţul Iaşi este peste media naţională

GALERIE
salariul net
  • salariul net
- +

Angajaţii din judeţul Iaşi au câştigat în prima lună a acestui an salarii peste media pe ţară. Potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), consultate de „Ziarul de Iaşi”, câştigul salarial mediu brut pe economie în luna ianuarie 2021 a fost 5.549 de lei, iar cel mediu net („în mână”) 3.395 de lei. În acest timp, în Iaşi s-a obţinut un salariu brut de 5.608 lei, iar cel net a fost de 3.462 lei, arată Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Iaşi.

Faţă de media pe ţară, lefurile din oraşul nostru la început de an au fost mai mari cu 2,0%. Mai mult, comparativ cu luna decembrie 2020 s-a înregistrat în judeţ o creştere atât a câştigului net (cu 0,3%), cât şi a celui brut (cu 0,1%), în condiţiile în care INS punctează faptul că, la nivel naţional, în majoritatea activităţilor din sectorul economic câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie 2021 faţă de luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2020 de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). Se constată creşteri ale salariilor angajaţilor din judeţul Iaşi în luna ianuarie 2021 şi dacă ne raportăm la perioada similară a anului trecut, adică ianuarie 2020.

Cititi si: Salariul mediu net crește la 3.323 în 2021. Peste trei ani ar ajunge la 4.025 de lei

Anul acesta salariul mediu brut a fost mai mare cu 10,7%, iar cel mediu net mai mare cu 11,4%. INS arată că cele mai mari salarii din ţară au fost ale angajaţilor din IT, care au primit „în mână” 8.107 lei, iar cel mai prost plătiţi au fost cei care lucrează în hoteluri şi restaurante, care au primit o leafă de 1.732 de lei la sfârşitul lunii ianuarie a anului în curs. Conform DJS Iaşi, efectivul de salariaţi din judeţul Iaşi la data de 31 ianuarie 2021 a fost 176.531 de persoane, în scădere cu 2.086 de persoane (-1,2%) faţă de luna corespunzătoare din anul 2020, dar totuşi în creştere cu 615 persoane comparativ cu sfârşitul lunii decembrie 2020. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.