Scandal în Cartierul Vișoianu: proprietarii se plâng că dezvoltatorul le vinde cu 5.000 de euro locurile de parcare gratuite acum cinci ani

luni, 17 iulie 2023, 01:50
4 MIN
 Scandal în Cartierul Vișoianu: proprietarii se plâng că dezvoltatorul le vinde cu 5.000 de euro locurile de parcare gratuite acum cinci ani

Contre între dezvoltatorul cartierului Vișoianu și clienții mai vechi, care au cumpărat apartamente în blocurile turn construite în Lunca Cetățuii. Aceștia reclamă faptul că, în 2017-2018, când au cumpărat apartamente și s-au mutat, li s-au promis locuri de parcare gratuite, fără nicio taxă suplimentară. De câteva luni, însă, locurile de parcare au început să fie blocate cu popici și scoase la vânzare pentru suma de 5.000 de euro pentru locatarii care doresc să își achiziționeze un loc propriu.

Proprietarii se plâng că nu mai găsesc parcare și spun că se simt forțați să plătească 5.000 de euro în plus, pe lângă costul achiziției apartamentului, în contextul în care, spun ei, sunt cartiere în Iași unde un loc de parcare costă 3.000 – 3.500 de euro.

„Eu și alte sute de persoane ne-am cumpărat apartamente în Cartier Vișoianu la blocurile turn (bloc 15 și 16). La cumpărare am fost informați că parcarea va fi gratuită. Avem broșuri, site, reclame și declarațiile a sute de persoane care au primit această garanție de la agenții imobiliari. Anul acesta, cinci ani după ce ne-am mutat, au scos locurile la vânzare. Cu 5.000 euro locul, mult peste piața din zonă (în Păcurari era 3.500 euro de exemplu și acolo ești în oraș). Ni s-au spus multe minciuni că de unde avem noi informația că sunt locuri gratuite și multe altele”, a spus unul dintre locatari pentru „Ziarul de Iași”.

Proprietarii se plâng că li s-a închis ușa în nas: „am fost mințiți și păcăliți”

Acesta reclamă și faptul că toate locurile au fost blocate cu popici și că a primit mesajul de la dezvoltator că „cine nu cumpără, nu are unde să parcheze”. Mai mult, proprietarul cu care am discutat noi, alături de vecinii săi, susțin că sunt peste 200 de familii care se regăsesc în această situație. Când i-au confruntat pe cei din administrația cartierului li s-a spus că toate locurile vor fi scoase la vânzare, iar „ce nu se va vinde va fi la liber pentru musafiri sau pentru cine nu are bani, că avem deja credite și nu mai putem face altfel – dar a fost o minciună asta”.

Proprietarii spun că dacă ar fi purtat de la început această discuție nu se mai plângeau astăzi. Însă când s-au mutat nu li s-a oferit posibilitatea să își cumpere un loc de parcare, astfel încât să poată cere de la bancă un credit mai mare, să și-l poată permite.

„Dacă ne zicea de la început era altă discuție, dar acum simt că am fost păcăliți. Știu că e o practică destul de comună și nu avem ce face, chiar dacă dăm în judecată pentru reclamă mincinoasă, tot fără locuri de parcare rămânem. Dar măcar să afle lumea și să nu își mai cumpere apartamente de la dezvoltatorii care fac asta: promit locuri gratuit și apoi te pun să plătesc”, a mai spus proprietarul pentru publicația noastră.

Proprietarii ne-au pus la dispoziție și pliantele pe care le-au primit la momentul în care s-au mutat unde scria că cei care vor achiziționa un apartament vor beneficia de „parcare supraterană gratuită”.

Dezvoltatorul se apără: „parcare gratuită nu înseamnă că îți dau un loc de parcare gratuit, al tău”

Cătălin Tudosă, dezvoltatorul care a ridicat Cartierul Vișoianu și care are în plan extinderea în zonă, a declarat pentru „Ziarul de Iași” că proprietarii confundă termenii. El susține că parcare gratuită nu e același lucru cu loc de parcare gratuit și că există o minoritate care se plânge de acest lucru.

„Oamenii confundă și probabil v-au arătat pliante că le-am promis parcare gratuită, și așa este, dar confundă cu un loc de parcare gratuit. Sunt probabil maximum 20 de persoane care se plâng de așa ceva, care nu au înțeles. Așa e și la Carrefour când mergi: ai loc de parcare gratuit, dar nu e locul tău. Până acum am vândut 40% dintre locurile de parcare, oamenii au ridicat popici, e normal că apar ocupate, pe restul de 60% se poate parca în continuare”, a spus Cătălin Tudosă pentru publicația noastră.

Când i-am transmis faptul că proprietarii au spus că toate locurile sunt blocate cu popici, chiar și cele care par că nu sunt cumpărate de cineva, el a explicat că sunt persoane care lucrează în Germania, Franța sau Spania, care au mai multe apartamente în zonă și care au cumpărat locurile respective de parcare și le-au blocat pentru a nu fi folosite de restul șoferilor.

Dezvoltatorul: „Cei care se plâng au patru mașini de 2.000 de euro”

Pentru lipsa locurilor de parcare, dezvoltatorul dă vina pe proprietari: Cătălin Tudosă spune că sunt 1.100 de locuri de parcare la 700 de apartamente, dar sunt multe persoane care ar avea mai multe mașini sau care vând mașini și blochează inutil parcarea.

„Cei care se plâng sunt cei care au trei-patru mașini de 2.000 de euro și nu au unde să le parcheze. Tot la solicitarea lor am și făcut și extins locurile de parcare. Am și eliberat multe, pentru că erau bișnițari care aveau și 50 de mașini de vânzare, cu numele de Anglia și Italia, cu afișe în geam, care stăteau în parcare în așteptarea clienților”, a mai spus dezvoltatorul Cartierului Vișoianu.

Comentarii