Schilodit în bătaie la „păcănele” pentru că nu a răspuns la salut. A câștigat peste 70.000 lei

joi, 25 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 Schilodit în bătaie la „păcănele” pentru că nu a răspuns la salut. A câștigat peste 70.000 lei

Cu o seară înainte să meargă la nunta verișoarei sale, un tânăr a vrut să-și treacă timpul la păcănele. A fost prost inspirat, pentru că seara s-a terminat în ambulanță. A ratat și nunta, și propria aniversare, sărbătorită pe patul spitalului.

În noaptea de 6/7 martie a anului trecut, Paul B. se afla într-o sală de jocuri din Răducăneni, la aparatele tip slot-machine. Avusese noroc și câștigase în două rânduri, o dată 800 de lei, iar a doua oară, 500 de lei. În jurul orei 2, în sală a intrat Ionuț Dodu, un tânăr de 17 ani. I-a salutat pe cei prezenți, inclusiv pe Paul B. Concentrat la joc, acesta nu a răspuns. Tânărul care intrase a ieșit, dar s-a întors în scurt timp cu fratele său de 24 de ani, Vasilică. Cei doi s-au apropiat de Paul B., reproșându-i că nu a răspuns la salut. Tânărul nu a apucat să spună nimic, pentru că Vasilică Dodu l-a lovit imediat cu pumnul în față, dându-l jos de pe scaun. Apoi, cei doi frați l-au mai lovit de două ori cu pumnul tot în față, după care au lansat o rafală de lovituri cu pumnii și picioarele, vizând mai ales zona capului. L-au și călcat cu putere pe cap.

Judecătorii mai mult i-au dojenit pe agresori

În cădere, lui Paul B. îi căzuseră banii din buzunarul pantalonilor. Vasilică Dodu i-a văzut și i-a cules, iar apoi s-a îndepărtat. Fratele său l-a mai lovit de două ori cu piciorul în față pe cel căzut la pământ. Nimeni dintre cei prezenți nu a intervenit, șocați de brutalitatea atacului, dar și cunoscându-i pe cei doi frați ca fiind deosebit de violenți.

Prima care a ajuns la fața locului după consumarea incidentului a fost mama victimei, care i-a acordat primul ajutor. Apoi a ajuns și ambulanța, care l-a transportat la Spitalul de Neurochirurgie, unde avea să rămână internat timp de o săptămână.

Cei doi frați au fost trimiși în judecată pentru tâlhărie calificată. Magistrații Judecătoriei Răducăneni, care au analizat cazul, au înclinat să le mai acorde o șansă. Ei au reținut că fratele mai tânăr este probabil deja tatăl unui copil în vârstă de patru ani, a cărui paternitate nu o recunoscuse. Cei doi tineri se aflau în grija tatălui, mama lor neinteresându-se de ei. Și tatăl fusese încarcerat, ceea ce îi lipsise pe cei doi frați de un model în viață.

„Inculpații sunt persoane tinere, capabile, care, dacă și-ar canaliza energia și inteligența într-un scop lucrativ, le-ar fi mult mai bine în viață, și de pe urma realizărilor lor și societatea ar avea de câștigat, în loc să cheltuiască bani publici în anchetarea lor și eventual prin plasarea în penitenciare sau centre de detenție. În ceea ce îl privește pe tatăl lor, care are autoritatea părintească asupra inculpatului minor, acesta ar trebui să se ocupe mai îndeaproape de fiii săi, și să analizeze situația și ce ar trebui să facă în continuare pentru a-i canaliza pe un drum bun în viață, după ce vizionează înregistrarea cu «realizarea» lor din acea noapte”, au precizat magistrații.

Despăgubiri morale și materiale de peste 70.000 lei

Judecătorii l-au condamnat pe Vasilică Dodu la 2 ani și 6 luni de închisoare, dar cu suspendare. În privința fratelui său, a fost dispusă măsura asistării zilnice pe o durată de patru luni. Cei doi au fost obligați și la plata unor despăgubiri morale și materiale de 19.500 lei în favoarea victimei.

Sentința Judecătoriei Răducăneni a fost contestată de Paul B., care a solicitat acordarea ca daune materiale a sumei de 50.300 lei. Fusese nevoit să stea în repaus la domiciliu timp de două luni, în care s-ar fi aflat la lucru în Marea Britanie. Pierduse banii pe care i-ar fi putut câștiga muncind și fusese nevoit să plătească degeaba chiria locuinței din străinătate. El a cerut și obligarea agresorilor la plata unor daune morale de 100.000 lei. Actele depuse de tânăr i-au convins pe magistrații Curții de Apel că pretențiile sale sunt parțial justificate. Judecătorii au modificat cuantumul despăgubirilor stabilite în primă instanță, la 41.888 lei ca daune materiale și 30.000 lei ca daune morale. Sentința Curții de Apel este definitivă.

Comentarii