Timofciuc, noul viceprimar, a dat “votul de aur”. Cel mai vehement critic al primarului îi va asigura liniştea pe final de mandat

marți, 13 februarie 2024, 02:50
5 MIN
 Timofciuc, noul viceprimar, a dat “votul de aur”. Cel mai vehement critic al primarului îi va asigura liniştea pe final de mandat

O nouă majoritate politică s-a constituit ieri în Consiliul Local (CL). Unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai primarului Mihai Chirica s-a aliat cu edilul şi îi va asigura „votul de aur” pe final de mandat.

Exclus din USR, Răzvan Timofciuc va ocupa opt luni funcţia de viceprimar, timp în care va câştiga câteva mii de euro/lunar. Odată constituită această majoritate, aprobarea bugetului oraşului pe anul în curs a fost o formalitate.

Pentru alegerea lui Timofciuc au votat consilierii PNL şi PMP, în condiţiile în care reprezentanţii PSD şi USR au ieşit din sală. Nominalizarea acestuia a fost făcută de primar: după vot, Mihai Chirica i-a strâns mâna fostului său advesar politic şi l-a invitat la prezidiu. „E un vot important, spunem noi, faptul că am reuşit să restabilim majoritatea în Consiliul Local, avem tot un membru al USR, la propunerea noastră”, a declarat primarul. El a amintit că, până în toamna anului trecut, „votul de aur” a fost asigurat tot de un consilier ales pe lista USR.

„Faptul că domnul Timofciuc este astăzi viceprimar şi a dat mâna cu primarul pe care tot îl critica, este dovada vie că USR a luat cea mai bună decizie atunci când l-a dat afară din partid”, a comentat liderul de grup al consilierilor USR, Andrei Popescu.

Timofciuc: „Nu am descoperit o simpatie reciprocă între mine şi domnul primar”

În context, amintim că Timofciuc a atacat în instanţă decizia de excludere din USR, astfel că poate rămâne consilier local şi, implicit, viceprimar, până la o decizie definitivă a judecătorilor. În alte speţe similare, o astfel de decizie a venit după o perioadă îndelungată: Timofciuc nu va avea emoţii în a rămâne viceprimar până la finalizarea actualei legislaturi.

„Marginalizarea mea, excluderea mea abuzivă din USR, de câţiva şefi care sunt la conducerea USR, şi pierderea majorităţii de către PNL-PMP au dus la realizarea acestui, hai să spunem, compromis, pentru că nu am descoperit o simpatie reciprocă între mine şi domnul primar. Este un compromis, dar este un compromis din care e important să iasă câştigată comunitatea, ieşenii”, a declarat Răzvan Timofciuc.

În prima sa intervenţie ca viceprimar, Timofciuc a enumerat mai multe proiecte, în special în sistemul educaţional, care au fost introduse în bugetul pe anul 2024 la propunerea sa. „Sunt amendamente de 25 milioane lei prinse în buget, proiecte de care voi avea oportunitatea să mă ocup direct”, a adăugat acesta.

Bugetul Iaşului a fost aprobat ieri în aceeaşi şedinţă, votul lui Timofciuc fiind decisiv în acest sens. Noul viceprimar se află în postura pe care a criticat-o des anii trecuţi: în numeroase rânduri, el i-a adus critici fostului viceprimar Cezar Baciu tocmai pentru faptul că a asigurat „votul de aur” în schimbul funcţiei de viceprimar. „Pentru cei care sunt dezamăgiţi de această decizie a mea, sper ca rezultatele din cele 9 luni de mandat să îi convingă că a fost o alegere bună, iar celor care m-au încurajat, le mulţumesc şi sper să nu-i dezamăgesc. Primăria nu este al lui Chirica, cum nu a fost nici a lui Nichita, Primăria este a ieşenilor şi ieşenii au nevoie să fie reprezentaţi cu transparenţă”, a mai spus Răzvan Timofciuc.

Val de ironii din partea PSD, dar şi de la PNL

Odată ce a fost ales viceprimar, lui Timofciuc i s-a cerut de către liderul de grup al consilierilor PNL (Ciprian Bostan) „o dovadă de bărbăţie” şi să răspundă cu „da” sau „nu” la o întrebare: „Consideraţi că PNL şi PMP îşi fac datoria faţă de ieşeni?” Timofciuc a evitat un răspuns direct, spre nemulţumirea vizibilă a lui Bostan.

„Răzvan, dincolo de toate şicanele la care vei fi expus, tu trebuie să spui un mare mulţumesc domnului primar Mihai Chirica, colegilor de la PNL şi celor de la PMP. Asta este politica, stimaţi colegi, care faceţi opoziţie de dragul opoziţiei. Răzvan, ieşenii au nevoie de oameni politici responsabili, te va judeca istoria dacă votul pe care l-ai primit astăzi a fost sau nu în folosul ieşenilor”, a fost mesajul lui Floretin Ciobotaru, un alt liberal cu care Răzvan Timofciuc a avut, în trecut, dese schimburi de replici, unele destul de acide.

Noul viceprimar a fost ţinta ironiilor venite în special din partea consilierilor PSD. De exemplu, Ovidiu Laicu a spus despre acesta că s-a „cocoţat pe capra căruţei, de-a dreapta domnului primar”. Mihai Gavril i-a cerut demisia la scurt timp după ce a fost ales vice, în contextul primelor sale declaraţii din această poziţie. Alţi social-democraţi i-au solicitat să voteze pentru unele amendamente propuse de PSD, propuneri pe care, anii trecuţi, acesta de asemenea le susţinea în plen. Marian Dalbăn, el însuşi la un pas de a fi viceprimar pe aceeaşi reţetă, i-a reproşat lui Timofciuc că nu oferă un exemplu de urmat tinerilor care, tocmai din cauza unor astfel de compromisuri, ar evita să intre în politică.

„Dacă, în cele 9 luni rămase, mare parte dintre proiectele pe care le-am enunţat, se vor concretiza, cred că ieşenii vor ieşi mai câştigaţi şi va fi meritat acest compromis”, a concluzionat Răzvan Timofciuc.

Rămâne de văzut cum se va poziţiona noul viceprimar pe teme pe care anterior le-a criticat în mod constant, respectiv proiecte de hotărâre care stârnesc controverse: de la schimburi şi înstrăinări de terenuri şi până la aprobarea unor planuri urbanistice zonale.

Comentarii