De Sănătate

Punem punctul pe știi

Transplantul a adus lumină în ochii a două nevăzătoare

joi, 01 noiembrie 2018, 02:50
2 MIN
 Transplantul a adus lumină în ochii a două nevăzătoare

Două transplanturi de cornee au avut loc zilele acestea, la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, în urma recoltării de organe, realizată la sfârşitul săptămânii trecute la Bacău. 

Donatorul a fost o femeie aflată în moarte cerebrală. Ţesuturile au ajuns la două femei nevăzătoare din judeţul Suceava, care se aflau pe lista de aşteptare de aproape trei ani. Cele două, una în vârstă de 42 de ani, din Fălticeni, iar cealaltă de 56 de ani, din Suceava, aveau boli grave ale corneei, prima fiind complet nevăzătoare, iar cealaltă fiind capabilă doar să vadă umbre ale mişcărilor celor din jur. Conform medicilor, operaţiile au fost dificile, dar evoluţia acestora este favorabilă până în acest moment.

„Cele două paciente erau aproape nevăzătoare pentru că aveau boli grave ale corneei la ambii ochii, iar în urma transplantului le-a fost salvată vederea la câte un ochi. Acestea se aflau de mult timp pe listă, iar de-a lungul vremii au mai avut parte şi de alte intervenţii. De exemplu, pacienta de 56 de ani are o proteză pe unul dintre ochi, pusă cu mulţi ani în urmă, în urma unui traumatism. Intervenţiile au fost dificile, dar frumoase pentru că acestor femei tinere le va schimba esenţial calitatea vieţii, având în vedere că până acum lumina zilei nu exista pentru ele”, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

De asemenea, medicii unităţii medicale îndeamnă oamenii să accepte donarea de organe sau cel puţin a corneei, a cărei restricţii de donare sunt mai scăzute. „Donarea de cornee se poate face de la orice donator, fiind un organ la care nu e o problemă de vascularizaţie, adică nu sunt restricţiile aşa de mari. Aici chiar ar putea exista mai mulţi donatori, în ideea în care un număr mai mare de oameni se pot gândi că pot dona corneele celor pe care-i pierd, pentru a salva vederea cuiva şi a-i schimba viaţa”, a adăugat profesorul Diana Cimpoeşu. 

 

 

Comentarii