Un chirurg toracic, autor de succes, va vorbi la UMF Iaşi despre Eminescu

joi, 16 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Un chirurg toracic, autor de succes, va vorbi la UMF Iaşi despre Eminescu

Florin Chirculescu, chirurg toracic, un cunoscut scriitor român, va susţine o conferinţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) din seria conferinţelor „Grigore T. Popa”. Aceasta va discuta despre „Eminescu, o anamneză; Emin, o prognoză”, urmând apoi să îşi lanseze romanul „Solomonarul”, cea mai bine vândută carte a Editurii Nemira la Târgul Gaudeamus din decembrie 2022. Evenimentul va avea loc marţi, 28 februarie, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iaşi.

Născut la Bucureşti în 1960, Florin Chirculescu a debutat cu proză scurtă în anul 1993, în revista SF JSF. A câştigat Premiul pentru Debut European la „Eurocon”, Glasgow, 1995, şi Marele Premiu al Editurii Nemira din 1997 pentru romanul „Să mă tai cu tăişul bisturiului tău, scrise Josephine”.

„«Greva păcătoşilor sau apocrifa unui evreu» este prima operă de ficţiune pe care a semnat-o cu numele său real. Romanul a fost nominalizat în 2018 la Premiile Observator Cultural, Premiile Radio România Cultural şi Premiul Naţional de Proză «Ziarul de Iaşi». În 2022 publică Solomonarul, un roman despre un altfel de Eminescu, prins într-o revoluţie fără început şi sfârşit”, au precizat reprezentanţii UMF Iaşi.

Despre romanul Solomonarul, criticul şi istoricul literar Mihai Iovănel a scris că este un roman istoric, dar şi un roman al actualităţii.

„În literatura română de azi, Solomonarul este un obiect fascinant. Roman despre Eminescu şi roman despre zonele de turbulenţă ale lumii contemporane, roman despre obsesiile naţionale şi roman gândit la o scară planetară, roman plin de idei şi roman traversat de aventuri şi conspiraţii, roman realist şi roman fantastic, roman cu o arhitectură riguroasă şi roman deschis explorărilor ca o cutie misterioasă, Solomonarul activează portaluri pe care literatura română nu le-a cunoscut până la Florin Chirculescu”, a scris Mihai Iovănel. 

Comentarii