De Business

Punem punctul pe știi

Un fost pilot de Formula 2 și-a extins afacerile în Iași. Pistă de karting acoperită, pe Calea Chișinăului

joi, 15 februarie 2024, 02:50
6 MIN
 Un fost pilot de Formula 2 și-a extins afacerile în Iași. Pistă de karting acoperită, pe Calea Chișinăului

Un fost pilot de curse în Formula 2 mizează pe Iași: a investit aproximativ 3 milioane de euro într-o pistă acoperită pentru curse cu karturi electrice. Robert Vișoiu, fondatorul circuitului Vmax Karting, și-a extins afacerea în Iași anul trecut, în luna noiembrie, după ce a deschis două locații în București și una în Cluj. 

Pentru a trăi 8 minute de adrenalină pe circuit, cei care iubesc mașinile, viteza și cursele trebuie să plătească cel puțin 80 de lei, fiind disponibile în locația din Iași 36 de karturi: 24 pentru adulți și 12 pentru juniori.

Conceptul de karting indoor pare că a prins în rândul ieșenilor, în medie 400 de oameni trecând zilnic pragul locației de pe Calea Chișinăului. Robert Vișoiu arată într-un răspuns transmis pentru „Ziarul de Iași” că afacerea are succes pe plan local. Vrea să apese pedala de accelerație și să ajungă cu acest concept și în Timișoara, Brașov, Constanța și Craiova, dar arată că, în acest moment, este doar o intenție.

„Iași este unul din marile orașe din România, este un oraș în continuă dezvoltare și un important centru universitar. De asemenea, poziționarea sa foarte bună ne-a determinat să investim aici. Este un oraș tânăr, unde, din păcate, nu sunt foarte multe activități recreative de practicat, iar oamenii chiar au nevoie de un loc unde să se relaxeze și să se deconecteze de la rutina zilnică. Ne-au fost depășite așteptările și sperăm ca investițiile pe care le vom face ulterior în alte județe să fie cel puțin la fel de prospere ca cea din Iași”, a declarat Robert Vișoiu pentru „Ziarul de Iași”.

Circuitul din Iași este supraetajat, fiind amenajat într-o hală cu o suprafață de 5.500 metri pătrați. Are o lungime de 600 de metri și o lățime medie de 7-8 metri. Karturile sunt achiziționate din Franța, de la cel mai mare producător de karturi din lume, ne explică Alexandru Andreiu, manager general Vmax Karting, fiind cele mai performante karturi electrice de pe piață. Acestea dispun de buton de boost, buton de marșarier, centură de siguranță, rollbar, faruri și stopuri cu LED, sistem de reglare a scaunului și a pedalelor și protecții 360° pentru un plus de siguranță.

Pe lângă pistă și karturi există și un sistem complex care oferă o experiență completă pe circuit. „Sistemul permite clienților să își creeze un profil de racer unde au istoricul sesiunilor, progresul și clasamentul. De asemenea, acest sistem înregistrează foarte precis timpii participanților, ne ajută să limităm fiecare sector al pistei în cazul în care rămâne cineva blocat și, totodată, simulează tehnologia folosită în cursele de Formula 1”, ne-a detaliat managerul Vmax.

Pentru grupurile mai mari de 8 persoane pot fi organizate sesiuni Grand Prix, unde participanții au 6 minute de calificări, urmate de 12 minute de cursă unde se vor întrece pentru cea mai bună poziție pe clasament. În toate locațiile din țară pot fi organizate evenimente de tip teambuilding, aniversări sau petreceri de alte tipuri.

„Oamenii din Iași și-au manifestat mereu dorința de a avea și în orașul lor un circuit de karting, lucru pe care ni-l comunicau de fiecare dată când veneau în locațiile noastre din București. Știam că deschiderea unui circuit în Iași o să fie bine primită de către locuitori, lucru care a fost confirmat imediat, când am anunțat că vom deschide unul și în Iași, prin sutele de mesaje primite pe rețelele de socializare. Încântarea ieșenilor a fost reconfirmată în momentul în care am inaugurat circuitul, când aproximativ 750 de oameni au participat în sesiuni de karting în acea zi. Acest număr s-a menținut și în zilele următoare. În prezent, avem o medie de 400 de oameni ce vin zilnic în locația din Iași”, ne-a explicat Alexandru Andreiu.

Robert Vișoiu, fondatorul circuitului Vmax Karting (SURSA FOTO: autostiri.ro)

Conceptul Vmax este simplu. Odată ajunși în locație pentru prima dată, clienții trebuie să își creeze un profil de racer la monitoarele de înregistrare. După ce îndeplinesc acest pas, vor merge la recepție, unde, în funcție de disponibilitate, vor fi înscriși în una sau mai multe sesiuni. Apoi se va anunța la microfon sesiunea care urmează, iar dacă participanții regăsesc pe bonul lor numărul sesiunii anunțate, se vor îndrepta spre zona de echipare, unde li se va face un instructaj detaliat.

Ulterior instructajului, se vor echipa cu cagulă și cască de protecție. Toți participanții sunt așezați în karturi în funcție de istoricul rezultatelor lor de pe circuit. După ce toți acești pași sunt îndepliniți, participanții vor intra pe circuit timp de 8 minute. Scopul lor este să obțină cel mai bun timp per tură. Fiind vorba despre karting de agrement, doar timpul personal contează cu adevărat, nu poziția pe circuit. La sfârșitul sesiunii, karturile se vor limita automat, iar un angajat îi va direcționa în zona în care trebuie parcate karturile. Toți participanții care au optat pentru această facilitate vor primi automat un mail cu rezultatele sesiunii.

„Vmax Karting este cel mai mare proiect de karting din sud-estul Europei, conceptul fiind lansat în anul 2020, odată cu circuitul Vmax Karting Romexpo din București care s-a arătat a fi de mare succes. Acest circuit a fost primit foarte bine atât de bucureșteni, cât și de oameni din toată România, lucru ce ne-a determinat să ne extindem și în alte județe din România. (…) Atât pista, cât și karturile sunt achiziționate de la producători de top din lume. Circuitul este proiectat și construit de o firmă din Italia, care are circuite construite în toată lumea. Acesta dispune de sisteme de siguranță de ultimă generație, ducând experiență de karting la un alt nivel. Pista este echipată cu arcuri și bureți ce au rolul de a atenua loviturile și de a oferi maximul de siguranță participanților. De asemenea, suprafața circuitului este special concepută pentru a oferi karturilor o aderență foarte bună în timpul sesiunilor”, ne-a spus managerul Vmax.

Iau în calcul pentru următoarele proiecte și județe precum Brașov, Constanța, Timișoara și Craiova. „Ne dorim ca toată lumea să se bucure de experiența unică pe care o oferă Vmax Karting, dar știm cu toții că este aproape imposibil să fii prezent în toate județele țării. De aceea intenționăm să fim prezenți în locuri cât mai strategice, astfel încât să ajungă ușor și județele vecine orașelor în care avem circuite deschise. Dar, deschiderea unui circuit este un proces mult mai complex decât pare și depinde de mulți factori: găsirea unei hale, poziția acesteia, accesul spre locație, vizibilitate, facilități și altele”, spune managerul Vmax Karting.

Compania a reușit să se adapteze la contextul economic și legislativ dificil. „Anul 2023 a fost un prosper pentru businessul nostru, am reușit să deschidem două circuite noi, Vmax Karting Titan din București și Vmax Karting Iași. Deși ne confruntăm cu niște schimbări legislative și cu o inflație ridicată, am reușit să găsim un echilibru astfel încât să nu fie afectate circuitele noastre, și, totodată, nici clienții care vor să se bucure de experiența oferită. Deși au existat niște diferențe din cauza modificărilor fiscale, rezultatele financiare au atins așteptările noastre și sperăm ca în viitor să le depășească și să ne surprindă cât mai plăcut”, a mai spus Alexandru Andreiu pentru „Ziarul de Iași”. 

Comentarii