Unde, când şi în ce condiţii mai avem dreptul să ieşim din casă

luni, 23 martie 2020, 03:00
4 MIN
 Unde, când şi în ce condiţii mai avem dreptul să ieşim din casă

Activitatea cabinetelor stomatologice şi a mall-urilor a fost suspendată. Circulaţia persoanelor este limitată, iar circulaţia grupurilor mai mari de trei persoane, interzisă. În ce condiţii se poate participa la ceremonii religioase şi ce documente sunt necesare pentru a merge la serviciu, aflați din materialul de mai jos.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a anunţat sâmbătă că activitatea cabinetelor stomatologice va fi suspendată temporar începând de duminică seară, la fel şi activitatea mall-urilor. De asemenea, circulaţia persoanelor va fi limitată, între orele 6 – 22 fiind recomandate doar deplasările în interes de serviciu, la cumpărături sau pentru activităţi sportive individuale. Această măsură intră în vigoare din această seară.

O altă decizie anunţată de este cea conform căreia se mai pot oficia slujbe în lăcaşurile de cult, dar fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online. De asemenea, se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), Ia care pot participa maximum 8 persoane, cât şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora.

Declaraţie pe proprie răspundere privind motivul deplasării

Cei care se deplasează între orele 22:00 şi 6:00 vor trebui să completeze, începând de luni seară, în conformitate cu ordonanţa militară emisă de MAI, o declaraţie pe proprie răspundere în care să precizeze motivul deplasării, iar în cazurile speciale, şi traseul acesteia. În cazul celor care merg la serviciu, este necesară o adeverinţă permanentă din partea angajatorului care să ateste că prezenţa la locul de muncă este esenţială pentru activitatea organizaţiei şi nu poate fi organizată sub formă de telemuncă.

Conform ordonanţei militare, în intervalul orar 22.00 – 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru deplasarea la serviciu, consult medical care nu poate fi amânat, cumpărături de primă necesitate, asistenţă pentru persoane în vârstă sau pentru însoţirea copiilor, desfăşurarea de activităţi fizice individuale în aer liber sau pentru nevoile animalelor de companie, şi numai după semnarea unei declaraţii pe proprie răspundere în care să se precizeze motivul. În cazurile în care deplasarea este făcută pentru rezolvarea unei situaţii urgente, trebuie precizat şi traseul. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

De asemenea, persoanele care părăsesc locul în care au fost plasate în carantină fără aprobarea autorităţilor vor fi plasate într-o nouă perioadă de carantină de 14 zile.

Ce conţine declaraţia pe proprie răspundere

Declaraţia pe propria răspundere pe care românii trebuie să o completeze începând de luni pentru a-şi justifica prezenţa pe stradă între orele 22.00 – 06.00 poate fi completată integral „de mână“. Cei care ies din casă în acest interval trebuie să aibă la ei acest document, alături de actul de identitate. Potrivit precizărilor transmise de Grupul de comunicare strategică, declaraţia trebuie să preia toate elementele prevăzute în modelul declaraţiei pus la dispoziţie.

Reprezentanţii Poliţiei Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliţiei Locale pot fotografia documentele (declaraţie pe proprie răspundere şi act de identitate) la momentul legitimării persoanei. Modelul de declaraţie poate fi descărcat de pe site-ul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi de pe site-urile celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniu.

Guvernul cenzurează accesul la informaţii

Ministerul Afacerilor Interne a interzis prefecţilor să furnizeze date referitoare la numărul de teste pentru coronavirus, la numărul celor diagnosticaţi şi la starea de sănătate a pacienţilor, orice comunicare pe această temă fiind făcută de Grupul de Comunicare Strategică. Un alt document le solicită prefecţilor să comunice doar datele din raportarea de la ora 13:00, precum şi cartolina care sintetizează aceste date, argumentul fiind acela că astfel este evitată stigmatizarea persoanelor dintr-o anumită localitate sau judeţ. Presa locală a iniţiat un protest ca urmare a acestor decizii, considerând că sunt „menite să ascundă adevărata dimensiune a răspândirii coronavirusului de tip nou COVID-19 în România“ şi constituie încălcări grave ale libertăţii de exprimare. Şi „Ziarul de Iaşi“ s-a raliat acestui protest.

Comentarii