anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Vaccinul Pfizer protejează 70% împotriva cazurilor grave de infectare cu varanta omicron

GALERIE
pfizer
 • pfizer
- +

Vaccinul laboratorului farmaceutic american Pfizer este per ansamblu mai puţin eficient împotriva variantei omicron a SRAS-CoV-2, însă asigură o protecţie de 70% împotriva cazurilor grave, potrivit unui studiu prezentat marţi, realizat în Africa de Sud, ţara care a descoperit această nouă variantă a noului coronavirus în noiembrie, relatează AFP.

Numeroase incertitudini planează asupra naturii acestei noi forme a noului coronavirus.

Potrivit primelor observaţii ştiinţifice, ea este mai contagioasă, iar numărul neobişnuit de mare al mutaţiilor pe care îl prezintă ridică numeroase temeri cu privire la capacitatea acesteia de a ocoli vaccinurile.

Acest studiu, elaborat de cea mai importantă companie privată de asigurări de sănătate dn ţară, Discovery, şi de către cercetători din cadrul Consiliului sud-african de Cercetare Medicală (SAMRC), are la bază rezultate ale 78.000 de teste PCR, realizate în perioada 15 noiembrie-7 decembrie.

”O doză dublă a vaccinulu Pfizer are o eficienţă de 70% în reducerea spitalizărilor”, a anunţat într-o conferinţă de presă online preşedintele Discovery, Ryan Noach.

Vaccinul avea o eficienţă de 93% împotriva cazurilor grave în cazul variantelor anterioare.

În general, ”eficienţa vaccinului este sensibil redusă, cu un număr mare de contaminări scurte la persoane vaccinate”, a adăugat el.

Studiul relevă o eficienţă de 33% împotriva riscului contaminării, iar numărul reinfectărilor este mare, faţă de 80% în cazul precedente variante dominante, delta.

Însă ”gravitatea cazurilor este cu 25% mai mică decât la primul val” al pandemiei, anul trecut, a subliniat dr. Cheryl Cohen, de la Institutul Naţional sud-african de Boli Infecţioase (NICD), care a participat la studiu.

Preşedinta SAMRC, o organizaţie de cercetare medicală, Glenda Gray, consideră aceste rezultate ”extrem de încurajatoare” şi subliniază că ”vaccinul este conceput să protejeze împotriva spitalizărilor şi deceselor”.

”În pofida unor cazuri mai puţin grave, ssistemele de sănătate ar putea să fie depăşite de volumul contaminărilor, având în vedere propagarea rapidă a omicron”, avertizează Ryan Noach.

Africa de Sud se confruntă cu o creştere exponenţială a contaminărilor de la apariţia omicron, care se află la originea a 90% din cazuri.

Ea este în mod oficial ţara africană cea mai afectată de pandemie şi înregistrează peste 3,1 milioane de cazuri şi peste 90.000 de morţi.

Un pic peste un sfert din populaţia de 59 de milioane este complet vaccnată, un nivel un pic mai mare decât în Africa, însă mult în urma restului lumii.

În Africa de Sud se administrează vaccinurile anticovid Johnson & Johnson şi Pfizer. Peste 20 de milioane de doze de vaccin Pfizer au fost administrate până în prezent.

Guvernul sud-african a anunţat recent vaccinarea cu cea de a treia doză Pfizer, începând din ianuarie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.