Zilnic, la Urgențe, este depistat câte un caz de cancer: „Este ceva fără precedent”

vineri, 26 februarie 2021, 03:03
3 MIN
 Zilnic, la Urgențe, este depistat câte un caz de cancer: „Este ceva fără precedent”

Mulţi tineri află, astfel, că au o boală gravă la care nici nu se gândeau. " Am avut ieri o pacientă de 29 de ani la care am diagnosticat o leucemie acută, o boală neoplazică severă, care are însă tratament. După efectuarea testului RT PCR, am dirijat-o spre IRO", arată dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU. Pe de altă parte, la Institutul Regional de Oncologie ajung bolnavi de cancer în stadii terminale pentru care nu se mai poate face nimic. "Ceea ce am văzut în ultimul an este ceva fără precedent pentru noi. Este o modificare dramatică a numărului de pacienţi care ajung în stadii extrem de avansate", afirmă dr. Gabriel Dimofte, directorul medical al IRO

Medicii trag un semnal de alarmă asupra creşterii numărului de cazuri de cancer depistate pentru prima dată în urgenţă. De asemenea, la Institutul Regional de Oncologie, pacienţii care revin la control prezintă forme severe ale bolii.

Statistică îngrijorătoare la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Sfântul Spiridon. În fiecare zi, cadrele medicale depistează cel puţin un caz de cancer pe zi. Mai grav este faptul că vârsta celor diagnosticaţi este din ce în ce mai mică. “Descoperim în urgenţă, pentru prima dată, o neoplazie la un pacient care nu avea cunoştinţă de această boală. Despre asta e vorba. Despre acest lucru a fost vorba în 2020 şi continuă şi în 2021. Au fost foarte multe astfel de cazuri. Acestea apar însă la pacienţi tineri. Am avut ieri o pacientă de 29 de ani la care am diagnosticat o leucemie acută, o boală neoplazică severă, care are însă tratament. După efectuarea testului RT PCR, am dirijat-o spre IRO. În alte cazuri, sunt pacienţi care se prezintă pentru dureri abdominale, şi astfel descoperim neoplazii în zona digestivă care, din păcate, prezintă de cele mai multe ori complicaţii", a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

Din punctul de vedere al specialiştilor de la IRO, pandemia COVID 19 a avut un impact puternic asupra populaţiei şi asupra bolnavilor de cancer. De frica unei posibile infectări cu SARS COV 2, pacienţii au evitat să se mai prezinte la controalele periodice. “Ceea ce am văzut în ultimul an este ceva fără precedent pentru noi. Este o modificare dramatică a numărului de pacienţi care ajung în stadii extreme de avansate. Avem săptămâni de când noi toţi ne minunăm de câte cazuri mai ajung curabile în ziua de azi. Pacienţii noştri stau acasă foarte mult timp şi, astfel, ajung uneori cu stări importante de agravare şi complicaţii, chiar înainte de a fi diagnosticată boala. Ajung în stadii în care ceea ce putem face noi este nimic sau foarte, foarte puţin. Această frică de spital este foarte periculoasă. Oamenii nu înţeleg că la orice magazin la care te duci, te expui mai mult decât într-un spital unde riscurile acum sunt extrem, extrem de mici" , a spus prof.univ.dr. Gabriel Dimofte, directorul medical al IRO Iaşi.

Pentru a-i readuce la controalele periodice pe pacienţi, dar şi pentru a-i determina pe cetăţeni să meragă la spital atunci când apar anumite simptome, Direcţia de Sănătate Publică va implica medicii de familie într-o acţiune de promovare a modului "cum să ai grijă de sănătatea ta!". "Incidenţa cazurilor cu neoplazii terapeute sau în stadii avansate este mai mare decât în alţi ani. De aceea, în colaborare cu medicii de familie, vom promova o acţiune de conştientizare a populaţiei privind modul în care să aibă grijă de propria sănătate. Este soluţia pentru a încerca să reconversăm această atitudine a cetăţenilor", a declarat Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Iaşi.

Potrivit International Agency for Research on Cancer, în 2020, în România au fost înregistrate 98.886 noi cazuri de cancer, în condiţiile în care numărul de cazuri prevalente în ultimii cinci ani a fost de 260.884. De asemenea, riscul de a dezvolta o formă de cancer înaintea vârstei de 75 de ani este de 26,9%. Tot anul trecut, 54.486 de persoane de la noi din ţară care sufereau de diverse neoplazii şi-au pierdut viaţa. Cele mai multe cazuri despisate au fost de cancer colorectal (12.938), cancer pulmonar (12.122), cancer mamar (12.085) şi cancer de prostată (8.055).

Comentarii