De Business

Punem punctul pe știi

348 de ieşeni şi-au cumpărat vechimea în muncă. Cum a fost posibil?

joi, 23 februarie 2017, 02:50
1 MIN
 348 de ieşeni şi-au cumpărat vechimea în muncă. Cum a fost posibil?

Şansa oferită de legea 186 din 2016, prin care persoanele care au lucrat în străinătate ani buni ori cele care nu au lucrat cu carte de muncă îşi pot plăti vechimea din urmă, a mobilizat un număr de 348 de ieşeni. Aceştia au „cumpărat” până la data de 22 februarie, efectiv vechimea în muncă de la Casa de Pensii Iaşi, în condiţiile stabilite de lege. 

Actul normativ oferă posibilitatea asigurării pentru cel mult cinci ani anteriori datei la care se încheie contractul, cu condiţia ca doritorul să nu fie deja ieşit la pensie şi să nu fi fost asigurat în sistemul public de pensii în perioada solicitată. Cei care doresc să-şi cumpere vechimea trebuie să se grăbească deoarece ultima zi în care actul normativ poate fi aplicat este 27 aprilie a.c.

Cei care doresc perioada maximă, vor trebui să achite, la venitul minim pentru care se pot plăti aceste asigurări, aproximativ 15.500 de lei. Valoarea maximă care se poate lua în calcul pentru plata asigurării este de cinci ori valoarea salariului mediu brut în vigoare pentru respectiva perioadă. Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut. Cei interesaţi trebuie să se adreseze funcţionarilor de la Casa de Pensii, unde vor fi îndrumaţi cu privire la dosar.

 

  

Comentarii