Accidentul extrem de violent de la Moara de Foc: ar putea fi vorba de culpă comună

luni, 30 octombrie 2017, 02:50
5 MIN
 Accidentul extrem de violent de la Moara de Foc: ar putea fi vorba de culpă comună

În intersecţia de la Moara de Foc, un SUV Mercedes a încercat să vireze la stânga spre piaţa Păcurari şi a fost lovit în lateral, în plin, de un BMW care circula cu viteză dinspre Fundaţie. Patru persoane au fost spitalizate. O pasageră din BMW este în comă.

Accidentul de sâmbătă seara, din intersecţia de la Moara de Foc, din Păcurari, ar putea fi culpă comună a şoferilor maşinilor Mercedes şi BMW implicaţi în accident. Accidentul a avut loc în jurul orei 21.30. Pe imaginile camerelor de supraveghere ale Poliţiei Locale montate în intersecţie, se poate vedea cum autoturismul Mercedes vine dinspre capăt Păcurari, se opreşte la semafor, iar la schimbarea culorii acestuia, şoferul Ioan Tudor, 50 de ani, din Bucureşti, semnalizează stânga, către Piaţa Păcurari. Mercedes-ul este însă surprins, în timp ce vira, de un autoturism BMW care circula cu viteză dinspre Fundaţie, pe prima bandă de lângă trotuar. Din imaginile surprinse pe camerele de luat vederi, autoturismul BMW pare să circule cu o viteză peste limita legală.

La această viteză, şoferul autoturismului BMW, Iulian Mădălin (foto), nu a mai putut evita impactul şi a intrat în plin în autoturismul Mercedes GLK220, pe care l-a lovit în la­teral. O femeie care se afla în dreapta şoferului din Mercedes, soţia acestuia, a suferit o fractură de bazin şi a fost transportată la spital pentru a primi îngrijiri me­dicale. De asemenea, soţul ei a suferit o comoţie cerebrală, încât la spital, nu şi-a mai putut aduce aminte momentul accidentului, şi nici faptul că a virat spre piaţa Păcurari. De asemenea, Iulian Mădălin şi prietena acestuia, au suferit răni grave. Fa­ta se află în comă la spital, după ce s-a lovit cu capul de parbriz, iar şoferul, fractură de piramidă nazală. Acesta din urmă nu a putut sufla în fiolă, sâmbătă seara, aşa că i-au fost prelevate probe biologice de sânge pentru stabilirea alco­olemiei.

Poliţiştii au precizat că „Sâmbătă seara, în jurul orei 21.30, poliţiştii au fost sesizaţi despre un accident soldat cu victime omeneşti, care a avut loc pe şoseaua Păcurari. Din primele cercetări efectuate la faţa locului, a rezultat că şoferul unui autoturism Mercedes care se deplasa dinspre rond Păcurari către Petru Poni, la intersecţia cu strada Muntenimii, ar fi efectuat un viraj la stânga şi ar fi intrat în coliziune cu un auto BMW care se deplasa dinspre Petru Poni, către capăt Păcurari. În urma evenimentului, a rezultat rănirea a patru persoane, dintre care trei se aflau în BMW, inclusiv şoferul şi a unei persoane din Mercedes. Şoferul Mercedes-ului a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ, iar celălalt şofer nu a putut fi testat, şi i-au fost recoltate probe biologice de sânge“, a precizat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei Iaşi.

Din imaginile surprinse pe camerele de supraveghere, viteza cu care BMW-ul a lovit autoturismul Mercedes ar fi de 70-80 km/h. Şoferul BMW-ului a frânat atunci când şi-a dat seama că nu poate evita autoturismul care i-a apărut în faţă. Estimăm că, înainte de impact, BMW-ul a parcurs în jur de 20 de metri într-o secundă, el fiind în frânare. Din imaginile camerei de supra­veghere din intersecţie, nu se poate estima viteza cu care s-a deplasat înainte de intersecţia de la Moara de Foc.

În privinţa intersecţiei de la Moara de Foc, unde a avut loc accidentul, aceasta este una dintre cele mai dificile din municipiul Iaşi. Pentru această intersecţie aglomerată, de-a lungul timpului s-au propus soluţii diverse, printre care un timp de verde numai pentru viraj la stânga sau înfiinţarea unui sens giratoriu.

Tânăra de 17 ani este în starea cea mai gravă

Cei cinci răniţi din accidentul produs în Păcurari au fost transportaţi de salvatori în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. La locul eve­nimentul rutier au intervenit mai multe echipaje de la SMURD Iaşi şi de la Am­bulanţa Iaşi care au acordat primele îngrijiri victimelor. Potrivit salvatorilor, la locul solcitării se aflau cinci persoane, trei în autoturismul BMW şi două în maşina Mercedes. Dr. Diana Cimpoeşu, coordonatoarea UPU-SMURD, a precizat că cele trei victime din BMW se află internate în starea cea mai gravă. Astfel, o tânără de 17 ani, pasageră faţă-dreapta, a fost internată în comă la Spitalul de Neurochirurgie, cu multiple traumatisme la nivelul capului. Şoferul aceluiaşi autovehicul a fost spita­lizat în clinica ORL de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ cu fracturi ale oaselor nasului. Al treilea pasager, tot un tânăr, a ajuns inconştient în UPU şi a fost transferat, la rândul său, la Neurochirurgie. În maşina Mercedes se aflau doi soţi: bărbatul s-a rănit uşor şi a mers la domiciliu, după eva­luarea din UPU, iar femeia a fost internată în clinica de ortopedie cu fractură de bazin. „O pacientă în vârstă de 17 ani, pasageră faţă-dreapta în autoturismul BMW, a ajuns în UPU în comă, cu traumatism cra­nio-cerebral sever, hemoragie sub­arah­noidiană, fractură temporală dreap­tă, fractură de sinus sfenoidal, fracturile costale multiple, fractură minoră de cap femural. Tânără a fost transferată sedată, intubată şi ventilată la Spitalul de Neuro­chirurgie. Şoferul autoturismului BMW a fost internat în clinica ORL cu fractură de piramidă nazală cu deplasare. A treia victimă din BMW a ajuns în UPU policontuzionat, cu traumatism cranio-cerebral cu pierderea cunoştinţei, şi a fost dirijat către Neurochirurgie. Şoferul auto­turismului Mercedes a fost evaluat în UPU şi apoi a mers la domiciliu. Soţia sa, pasager dreapta faţă, a fost internată în clinica de ortopedie cu fractură de bazin“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, coordonatoarea SMURD Iaşi.

Accidente din cauza vitezei în oraş

Anul acesta, în municipiul Iaşi au avut loc mai multe accidente mortale cauzate de viteză. Unul dintre ele a avut loc în intersecţia de la Granit, în luna martie. Atunci, avocatul Victor Axinte s-a urcat băut la volan şi a zdrobit pur şi simplu o Toyota Auris care se afla oprită în intersecţie. O tânără şi iubitul ei şi-au pierdut viaţa în acest accident. Un alt accident grav, a avut loc pe 4 februarie, în intersecţia din Podu Roş, unde un tânăr teribilist care circula cu un autoturism Audi a spulberat un autoturism Logan, pe care l-a izbit în lateral. Audi circula către Podu Roş, iar Loganul traversa bulevardul, ieşind de pe Aleea Rozeelor. Cei doi pasageri care se aflau în maşina Logan au murit pe loc.

(Andrei Dîscă, Iulia Ciuhu)

Comentarii