Afla pe mana cui ajunge Politia Locala. A rezolvat cazuri de crima celebre

miercuri, 17 aprilie 2013, 01:50
3 MIN
 Afla pe mana cui ajunge Politia Locala. A rezolvat cazuri de crima celebre

Scandalul provocat de o ieşeancă în faţa Palatului Roznovanu a pus capac nemulţumirilor primarului. Totul a pornit de la furtul statuilor din Copou. Instituţia va fi condusă de comisarul de Poliţie Georgel Grumeza

Măsură fără precendent luată ieri de primarul Gheorghe Nichita. Edilul a demis toată conducerea Poliţiei Locale din cauza scandalurilor în care a fost implicată instituţia în ultima lună. Directorul Alexandru Hordilă şi adjunctul său, Aurel Harabulă, au fost suspendaţi din funcţie şi retrogradaţi ca simpli funcţionari în cadrul Primăriei. În locul lui Hordilă va veni comisarul-şef de poliţie Georgel Grumeza, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Poliţia Locală a fost decapitată la o lună de la furtul răsunător al celor trei statui din Parcul Copou. Dacă imediat după producerea furtului busturilor din Copou, edilii din Primărie luau apărarea Poliţiei Locale, motivând deficitul de personal, situaţia s-a schimbat radical. Municipalitatea a înfiinţat la puţin timp o comisie de control pentru a verifica modul în care poliţiştii locali au acţionat în Copou, control care s-a extins la nivelul întregii instituţii. Tot scandalul privind activitatea Poliţiei Locale a culminat săptămâna trecută, atunci când o femeie cu probleme psihice a spart patru geamuri de la intrarea în Primărie. Niciunul din poliţiştii locali care păzeau Palatul Roznovanu nu au putut să o oprească pe femeie care a distrus geamurile cu mâinile şi capul, rănindu-se grav. Toate acestea au fost sancţionate prin suspendarea din funcţie a celor doi directori. Alexandru Hordilă şi adjunctul său, Aurel Harabulă, vor deveni simpli funcţionari în cadrul unei direcţii din Primărie şi se vor ocupa de servicii comunitare. În fruntea Poliţiei Locale va veni comisarul de poliţie Georgel Grumeza, care ocupă momentan funcţia de şef al Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean.

Numele comisarului este legat de unele din cele mai răsunătoare anchete din Iaşi. Grumeza a fost unul dintre şefii din Poliţie care au condus ancheta în cazul celebru al disparaţiei fetiţei Larisa Chelaru. La începutul anului 2006, acesta a fost eliberat din funcţia de şef al Serviciului de Investigaţii Criminale, fiind acuzat de cercetări superficiale şi întârzieri în soluţionarea cazului. În schimb, comisarul Grumeza s-a remarcat în 2004, atunci când a condus ancheta crimei de la Cub, finalizată cu prinderea ucigaşului. Crima care a îngrozit Iaşul a avut loc în 2004 în catacombele de la Cub. Poliţiştii conduşi de Grumeza au descoperit atunci că tânăra de 15 de ani a fost violată şi sugrumată chiar de fratele ei, acesta fiind prins după şapte luni de anchetă.

Primarul Gheorghe Nichita a explicat faptul că l-a selectat pe comisarul de poliţie Grumeza în urma discuţiei cu şefii IPJ, chestorul Ioan Scripniciuc şi comisarul Mihai Pintilei. Edilii au trimis deja adresă către Ministerul de Interne pentru a informa despre decizia luată. Comisarul-şef va rămâne pe funcţia de director al Poliţiei Locale timp de şase luni, după acest termen urmând a fi reanalizată situaţia din fruntea instituţiei. „În primă parte am avut un succes cu Poliţia Locală, dar apoi lucrurile au început să se deterioreze. S-a intrat într-o rutină la Poliţia Locală, de activitate mai liniştită, fără să se gândească ce este de făcut cu problemele care sunt în stradă şi care sunt din ce în ce mai numeroase. Ce m-a durut cel mai tare este că dânşii mă minţeau cu bună ştiinţă. Într-un fel arăta înregistrarea, şi în alt fel îmi povestea conducerea Poliţiei“, a explicat primarul Nichita. Edilul a adăugat faptul că Primăria va colabora cu IPJ pentru a pune la punct o reorganizare a activităţii de la Poliţia Locală.
 

Comentarii