De Sănătate

Punem punctul pe știi

Al doilea transplant de ficat realizat la Iaşi

vineri, 23 septembrie 2016, 01:53
2 MIN
 Al doilea transplant de ficat realizat la Iaşi

Bărbatul care a primit un ficat evoluează bine. Echipa Compartimentului de Transplant Hepatic de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a efectuat cel de-al doilea transplant de ficat din istoria Iaşului. Pacientul, un bărbat în vârstă de 61 de ani diagnosticat cu ciroză în stadiu avansat şi aflat în evidenţa secţiei clinice de gastroenterologie a Spitalului „Sfântul Spiridon“, a fost transplantat în cursul nopţii de miercuri spre joi. Echipa medicală care a participat la realizarea intervenţiei, formată din specialişti ieşeni şi bucureşteni, s-a declarat ieri la prânz mulţumită de evoluţia pacientului. 

O echipă mixtă formată din chirurgi români şi olandezi, sub coordonarea dr. Radu Zamfir de la Spitalul Universitar din Capitală, au efectuat miercuri la Spitalul din Moineşti cea de-a 17-a prelevare de organe pentru Centrul Regional de Transplant din Iaşi. Medicii ieşeni, bucureşteni şi olandezi au prelevat organele unei femei de 46 de ani aflată în moarte cerebrală după un anevrism rupt. „S-a prelevat cordul, care a fost transplatat în cursul nopţii la Târgu Mureş la un primitor de 47 de ani care are o evoluţie favorabilă. Au fost prelevaţi plămânii de o echipă venită din Olanda, după ce s-a dat alertă de donator prin Eurotransplant.

S-a prelevat ficatul şi transplantul hepatic s-a făcut la Iaşi, în cursul nopţii trecute. Operaţia a decurs fără probleme, pacientul este stabil, evoluţia postoperatorie în momentul de faţă este favorabilă. A fost prelevată şi corneea şi adusă la Iaşi pentru transplant. De asemenea, s-au prelevat rinichii, unul fiind transplantat la Iaşi, altul preluat de colegii din Bucureşti. În plus, au fost prelevate ţesuturi, os tendon, piele, care au fost duse la banca de ţesuturi din Capitală“, a arătat dr. Raluca Neagu, medic coordonator al centrului regional de transplant. 

Conform profesorului ieşean Carol Stanciu, pacientul care a primit ficatul prelevat se află în supravegherea medicilor gastroenterologi de mai mulţi ani. „În ultimul timp, starea lui s-a degradat, şi zilnic dădea telefoane. «Nu s-a găsit între timp un donator». Şi a venit ziua de ieri. Pacientul este foarte bine“, a subliniat profesorul Carol Stanciu. Transplantul hepatic a fost realizat de medici ieşeni în colaborare cu colegi bucureşteni. Din echipa medicală a făcut parte profesorul Irinel Popescu, şeful transplantului hepatic de la Institutul Fundeni, profesorul Cristian Lupaşcu, coordonatorul transplantului hepatic de la Iaşi şi conf. dr. Gabriela Droc, medic primar ATI la Institutul Fundeni.

„După cum ştiţi, transplantul hepatic este o operaţie complexă. Nici aici nu a fost uşor, a fost o operaţie lungă şi dificilă. Echipa de aici este pregătită din majoritatea punctelor de vedere, noi încercăm să ajutăm, aşa cum şi noi am fost ajutaţi când a început programul de transplant la Bucureşti“, a declarat profesorul Irinel Popescu. Potrivit chirurgului Cristian Lupaşcu, coordonatorul transplantului hepatic de la Iaşi, începerea activităţii de transplant hepatic la Iaşi înseamnă creşterea calităţii actului medical. Spitalul „Sfântul Spiridon“ a fost introdus din august în programul naţional de transplant, primind prin ordin de ministru finanţarea necesară intervenţiilor.

Comentarii