Replici după articolul „Ingineriile financiare din spatele cortinei de la Operă“, publicat în ediţia de ieri

Angajaţii Operei Române Iaşi cu contracte multiple spun că muncesc şi câte 15 ore pe zi

miercuri, 29 iunie 2016, 01:59
2 MIN
 Angajaţii Operei Române Iaşi cu contracte multiple spun că muncesc şi câte 15 ore pe zi

Reprezentanţii Operei Naţionale Ro­mâne din Iaşi au oferit o serie de reacţii suplimentare după articolul publicat ieri de către „Ziarul de Iaşi, care arăta o serie de contracte multiple făcute de către fostul manager, Beatrice Rancea, angajaţilor pe care voia să îi fidelizeze. 

Managementul Operei nu a negat nici sumele şi nici existenţa contractelor, însă a precizat că nu doar Alighieri Iaţâc şi Andrei Apreotesei au beneficiat de astfel de remuneraţii, ci un întreg grup de persoane care au fost alături de Beatrice Rancea încă de la venirea în Operă, din 2011.

Alighieri Iaţâc a ţinut să precizeze faptul că „specialist IT este foarte mult spus“ şi că, pentru a economisi bani şi a nu plăti firme din afara Operei, el a reparat „într-o vară, o dată sau de două ori“ calculatoarele din instituţie. „Noi ne-am împărţit foarte uşor absolut toate obligaţiile noastre în afara actului artistic, şi atunci eu, personal, sunt remunerat doar pentru două chestii. Prin contract am grijă de site-ul Operei, adaptarea lui în ceea ce priveşte distribuţii şi spectacole, chiar acum lucrăm la introducerea a două limbi de circulaţie internaţională până în toam­nă, engleza şi germana. Asta necesită timp, şi mai lucrăm la portalul de vân­zare online a biletelor. Reparaţia de calculatoare… Pentru o instalare simplă de Windows toată lumea cerea de la 50-70 de lei pe oră şi, ca să facem o economie la chestia asta, mi-au dat 50-100 de lei acolo că oricum durează două ore instalarea, poate chiar mai mult. Pe lângă asta, sunt şi şofer când avem invitaţi, şi nu avem şoferi disponibil, şi nu sunt remunerat“, a declarat Alighieri Iaţâc.

Acesta a şi adăugat că toţi cei care au contracte suplimentare cu instituţia îşi desfăşoară activitatea în afara celor opt ore din contractul individual de muncă. Mai multe, managerul interimar, Cosmin Marcovici, s-a plâns şi de faptul că este foarte greu să angajeze şoferi cu normă întreagă pe salariul de bugetar şi că din aceste motive angajaţii Operei trebuie să facă şi alte atribuţii.

În ceea ce priveşte suma de 100.000 de lei încasată de către tenorul Andrei Apreotesei, actualmente manager la Ateneu, în anul 2011, când abia se angajase la instituţie, cei din management au explicat că nu ştiau despre ea şi că se vor documenta şi vor reveni cu precizări. În legătură cu situaţia suplimentară a contractelor şi a controlului Curţii de Conturi din Operă, Cosmin Marcovici a spus că va face declaraţii în urma finalizării acestuia, „în cel mult două săptămâni“, promiţând transparenţă maximă. 

Comentarii