Astăzi e ziua ta, zi frumoasă ca tine!

vineri, 08 martie 2013, 02:50
4 MIN
 Astăzi e ziua ta, zi frumoasă ca tine!

* Conform Wikipedia, Lenin a fost cel care, în 1921, a decretat că Ziua Femeilor (încă din 1910, de la Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga, exista aşa ceva, doar cu numele, fără vreo dată precisă) să fie cea de 8 Martie. O sărbătoare cu evidente origini sănătoase, aşadar, care s-a bucurat de mare atenţie pe vremea democraţiei populare, când devenise un fel de Ziua Tovarăşelor sau cam aşa ceva, cu şedinţe, spectacole ale brigăzilor artistice din întreprinderi şi strângeri de mână. Etc. Am scris despre astea nu pentru că n-am fi avut treabă, ci fiindcă azi e taman 8 Martie şi pentru că am auzit, ieri, pe un post de ştiri, comentariul "femeia e sărbătorită de români încă din cele mai vechi timpuri pe 8 martie, la început de primăvară, când aşteaptă să primească primele flori, simboluri ale naturii care renaşte" sau cam aşa ceva. Domnul care vorbea pesemne că se gândea ori la mărţişor ori, mai sigur, la ziua de 9 martie, cu cele 40 de păhărele…
* Tot ieri, pe Realitatea TV, am prins un material dedicat sărbătorii de azi: "Spectacol pe uliţele satului" era titlul, peste banda "Fetele şi femeile din localitate au fost invitate la spectacolul de 8 Martie". În imagini am văzut un fel de paradă medievală (putea fi la fel de bine o defilare a paparudelor, un marş gay sau o contramanifestaţie a dreptei) şi am înţeles, apoi, că e vorba despre un fel de serbare, în comuna Ghelari, Hunedoara. Cum posturile de ştiri n-au obiceiul din bătrâni de a se ţine de un subiect până la capăt, dacă vreţi să aflaţi ce se întâmplă la asemenea evenimente trebuie să urmăriţi, în zilele următoare, ştirile de la ora 17.00, că acolo mai apar titluri, gen "De Ziua Femeii a primit un par în cap de la soţ".
* Când o echipă de la noi joacă acasă cu alta, celebră, din străinătate, în seara din ajun reporterii televiziunilor bat localurile, să afle unde şi cum se distrează suporterii străini. De obicei, ăştia se opresc în Centrul Istoric al Capitalei (n-au chef şi curaj să ajungă mai departe, la ce informaţii capătă despre România), în câte un club cu gălăgie, cu sunete dintr-alea, "Bum-ţa! Bum-ţa!", care duduie în boxe, se cherchelesc şi, când sunt puşi să facă declaraţii, bagă aceleaşi texte, gen "aveţi o echipă tare, dar sperăm să câştige cei mai buni, adică ai noştri". Alaltăieri ni s-a părut că am văzut pe vreo trei posturi acelaşi suporter londonez declarând aceleaşi chestii: pesemne că omul, sătul de întrebări, o fi organizat conferinţă de presă!
* Butonam noi ce butonam telecomanda şi am nimerit, la Antena2, "Începe Bahmu", o chestie despre care am mai scris. Ne-am pus o întrebare logică, în context: când mai sunt puţine minute din emisiune, putem spune "se termină <Începe Bahmu>", nu-i aşa? Sună cam ca naiba, nu-i aşa? Noi, în locul ei, am face o emisiune din două părţi: prima jumătate să se numească "Începe Bahmu", iar a doua "Se sfârşeşte Bahmu". Altminteri, există riscul ca un telespectator neavizat, care vede că Bahmu doar începe, să rămână cu impresia că e neisprăvită.
* Pe aceeaşi doamnă am văzut-o în aceeaşi perioadă şi pe alt post, prezentând o tigaie. Mai exact, o tigaie despre care se spune că face minuni pentru sănătate. Dacă am face noi tigăi ideale pentru sănătate, am alege să fie prezentate de nişte dudui suple, zvelte, care să declare "iată cum arăt eu după un an de gătit în tigaia fermecată!" sau aşa ceva. Dar poate că n-am urmărit clipul cu destulă atenţie, poate că, de fapt, Bahmu şi celelalte doamne care apar spun "M-aţi convins: de azi voi începe şi eu să mănânc sănătos!".
* Am ajuns şi la ProTV, în timpul horoscopului prezentat de Netty, şi ne-au revenit vechi întrebări, cum ar fi: "e părul ei natural sau poartă aceeaşi perucă, de când a apărut la televizor pentru prima dată?". Dacă nu e părul ei, ar merge perfect un clip în care ea să facă reclamă la un adeziv universal: "Lipeşte peruca pentru veşnicie!". Să aveţi o zi de 8 Martie cât mai fericită, dragi femei, că mâine vine rândul bărbaţilor, să consume încă de la prima oră, după datină, 40 de sfinţişori cu miere şi nucă!
 

Comentarii