Aveţi voie să-i puneţi pe copii la muncă, chiar şi pe sugari. Aflaţi ce condiţii trebuiesc respectate

joi, 19 februarie 2015, 02:50
3 MIN
 Aveţi voie să-i puneţi pe copii la muncă, chiar şi pe sugari. Aflaţi ce condiţii trebuiesc respectate

Şi sugarii vor putea aduce un ban în casă din munca proprie. Guvernul a adoptat o hotărâre privind reglementarea prestării de către copii a unor activităţi remunerate. Conform acesteia, copiii vor putea lucra, indiferent de vârstă, ca actori, figuranţi, cântăreţi, dansatori, circari, balerini, fotomodele, prezentatori de modă sau sportivi de performanţă.

De la prezentarea într-o reclamă a ultimului model de scutec şi până la turnarea din nou a filmului „Pistruiatul“, copiii vor putea presta aproape orice activitate care nu implică o muncă fizică obositoare, cu respectarea unor condiţii.

„Este vorba de activităţi care erau prestate oricum, în diverse forme. Reglementarea are rolul de a detalia aplicarea unor aspecte din Legea 272 privind protecţia drepturilor copilului, astfel încât să fie împiedicată exploatarea copilului prin muncă“, a declarat şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Florin Ion.

Conform hotărârii Guvernului, copiii sub 5 ani pot lucra în intervalul orar 9.00-17.00, cei sub 12 ani în intervalul 8.00-22.00, iar cei peste 12 ani, în intervalul orar 7.00-22.00.

Copiii sub un an nu vor putea lucra mai mult de o oră pe săptămână, inclusiv timpul necesar repetiţiilor.

Pentru copiii între 1 şi 5 ani, timpul maxim de lucru este de două ore zilnic, cei sub 12 ani pot lucra maximum 4 ore pe zi, iar cei peste 12 ani, maximum 6 ore pe zi, fără a depăşi totuşi 12 ore săptămânal.

Practic, cu 48 de ore muncite lunar, un copil poate ajunge să lucreze un timp comparabil cu cel în care persoanele asistate social prestează activităţi în folosul comunităţii. „Durata muncii prestate de persoanele asistate social depinde în funcţie de starea de sănătate, de mărimea familiei şi a veniturilor de care dispun şi, în general, de valoarea ajutorului primit din partea statului. Se pleacă de la aproximativ 30-36 de ore. De exemplu, pentru o familie de 7 persoane, care primeşte ajutor social de 310 lei în completarea unor venituri de 290 lei, timpul de lucru este de 54 de ore“, a explicat directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Costel Grojdea.

Pe durata prestării muncii, copilul trebuie însoţit de un adult. De asemenea, prestarea activităţilor culturale, artistice, sportive sau de modeling trebuie anunţată în prealabil serviciului public local de asistenţă socială înainte.

Notificarea trebuie însoţită de un dosar care să cuprindă şi avizele medicale prin care să se confirme că minorul este capabil să efectueze activităţile pentru care este plătit.

Serviciile publice de asistenţă socială comunică la rândul lor situaţia minorilor monitorizaţi către direcţiile judeţene. „Nu avem niciun fel de notificare până acum, de această natură. Deocamdată, urmărim cazurile de abuz, de exploatare prin muncă a copiilor“, a spus directorul DGASPC. Anul trecut, în judeţ au fost înregistrate 13 cazuri de exploatare prin muncă a minorilor, cu un număr de 21 de victime.

Veniturile obţinute de copii în baza contractelor încheiate între părinţi şi organizatorii activităţilor respective sunt supuse reglementărilor fiscale comune. Totuşi, minorii vor fi scutiţi de plata asigurărilor de sănătate, ei beneficiind de acestea în contul contribuţiilor plătite de părinţi din veniturile salariale.

 

Comentarii