AVOCATUL POPORULUI: Despre acordarea ajutorului de deces

luni, 21 iulie 2014, 17:38
3 MIN
 AVOCATUL POPORULUI: Despre acordarea ajutorului de deces

Pot solicita ajutor de deces pentru mama mea care a decedat în luna martie a acestui an? Menţionez că eu nu sunt copilul natural al acesteia, ci am fost adoptat. Lucrez de 6 ani în domeniul construcţiilor, dar mama mea nu a lucrat niciodată, ci doar tatăl meu, care a decedat şi el în urmă cu 4 ani. Vă rog, să-mi precizaţi în ce condiţii pot beneficia de acest ajutor de deces, care este cuantumul acestuia şi în ce termen pot depune cerere. M.T Iaşi

Dorim să subliniem că ajutorul de deces se acordă în cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie, care nu are un drept propriu de asigurări sociale şi se află în întreţinerea titularului la data decesului, unei singure persoane, care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi după caz: soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau în lipsa acestora, orice altă persoană, care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.Dovada se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege.

Se consideră membru de familie: a) soţul supravieţuitor; b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau dacă îşi continua studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate; c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

Facem precizarea că acordarea ajutorului de deces nu este condiţionată de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

În ce priveşte cuantumul ajutorului de deces acesta constă într-o sumă fixă, sumă care se stabileşte anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Ajutorul de deces cuvenit pentru decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului reprezintă jumătate din cuantumul ajutorului de deces cuvenit pentru decesul asiguratului sau pensionarului.

În conformitate cu prevederile Legii nr.340/2013 a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2014, cuantumul ajutorului de deces este:

– în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului – 2298 lei;

– în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului – 1149 lei.

Ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.

Ajutorul de deces se achită persoanei îndreptăţite sau mandatarului desemnat, prin procură specială, de către acesta, în termen de 24 de ore de la solicitare de:

a) angajator, în cazul decesului asiguratului care este salariat sau persoană asimilată salariaţilor, respectiv al unui membru de familie al acestuia;

b) instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;

c) casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului care desfăşoară activităţi în mod independent sau care este asigurat pe bază de contract de asigurare, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

În cazul în care potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează ajutorul de deces cuvenit şi neachitat, potrivit legii, se achită din bugetul asigurărilor sociale de stat de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale.

Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescripţie de respectiv 3 ani, calculat de la data decesului. 

 

Expert Paula Iekel – Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

 

Comentarii