De Sănătate

Punem punctul pe știi

Bolile de sezon pot avea urmări dramatice: 150 de copii au ajuns într-o zi la spital

miercuri, 18 octombrie 2017, 01:50
2 MIN
 Bolile de sezon pot avea urmări dramatice: 150 de copii au ajuns într-o zi la spital

În ultimele zile, numărul copiilor care au venit în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ a ajuns la 150 de prezentări într-o gardă de 24 de ore, cele mai multe cazuri fiind în timpul zilei, aproximativ 100. 

Medicii pe­diatri susţin că, în această perioadă, numărul prezentărilor este mult mai mare, deoarece sunt mulţi copii cu viroze respiratorii, cu forme severe de laringită sau copii care prezintă convulsii pe fondul stărilor febrile. „Astfel de cazuri nu sunt foarte frecvente, însă sunt dramatice pentru părinţi, mai ales când văd că micuţul are o stare generală bună, iar brusc îşi pierde starea de conştienţă şi se învineţeşte. Sunt mai multe forme, fie sunt extrem de slăbiţi şi îşi pierd echilibrul, fie sunt forme care dau contracţii la nivelul mâinilor şi picioarelor, i se în­cleş­tează gura şi ai impresia că îl pierzi. Obligatoriu se internează, fiindcă această convulsie trebuie investigată, pentru că se poate repeta, de data aceasta putând fi de o gra­vitate mai mare, cu impact major. De aceea, copilul trebuie să fie eva­luat de o echipă multidisciplinară şi să fie sub supraveghere“, a explicat şef lucr.dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU de la Sptialul de Copii.

Alte cazuri frecvent întâlnite în aceste zile sunt laringitele de sezon, în forme destul de severe. În astfel de cazuri, copiii respiră foarte greu, se sufocă şi sunt epuizaţi de efortul respirator pe care îl fac. Un caz din ultimele zile a fost cel al unui băieţel în vârstă de un an, care a necesitat internare pe fondul acestei afecţiuni. „Laringita poate avea o evoluţie fulminantă spre rău, se poate întâmpla ca părintele să vadă că a început să tuşească, dar să nu conştientizeze evoluţia dramatică. Dimensiunea căilor aeriene este redusă, iar o inflamaţie le reduce şi mai mult, copilul se sufocă pur şi simplu, nu poate respira. Copilul are o tuse caracteristică, nu mai poate vorbi, iar când se pune la somn, se sufocă pentru că trecerea din poziţia de şezut la cea de culcat este nefavorbailă. Sunt cazuri care ajung la noi la spital în timpul nopţii“, a completat medicul ieşean. 

Comentarii