Ca în secolul al XVII-lea: O femeie era să-şi piardă viaţă din cauza duhovnicului

vineri, 10 octombrie 2014, 02:00
3 MIN
 Ca în secolul al XVII-lea: O femeie era să-şi piardă viaţă din cauza duhovnicului

Directorul Maternităţii “Cuza Vodă” afirmă că tânăra avea o boală autoimună, dar “preotul care o urmărea i-a spus că i se interzice să facă avort”.

Medicii trag un semnal de alarmă: “Nu trebuie să ne întoarcem în secolul al XVII-lea!” Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul Maternităţii “Cuza Vodă” din Iaşi, prof. dr. Mircea Onofriescu, a precizat că tot mai multe femei îşi pun viaţa în pericol după ce urmează sfatul preotului sau al pastorului. Acestora le este recomandat să nu facă avort sau să folosească metode contraceptive, atunci când este cazul, pentru că vin în contradictoriu cu spusele religiei din care fac parte.

La fel s-a întâmplat şi cu o tânără de 27 ani, din judeţul Suceava, diagnosticată cu lupus eritematos sistemic, o boală autoimună care afectează rinichii, inima, plămânii şi celulele sanguine. Boala era într-o formă avansată, iar femeia a fost internată la Spitalul Clinic “Parhon”, unde a urmat tratament cu citostatice şi cortizon. În urma analizelor efectuate de medici, s-a depistat că tânăra este gravidă în opt săptămâni şi a fost transferată la Maternitatea “Cuza Vodă”, unde i s-a recomandat să facă avort pentru a nu-şi pune viaţa în pericol.

Însă cel care s-a opus unei asemenea intervenţii a fost chiar pastorul femeii. “Preotul care o urmărea i-a spus că i se interzice să facă avort. De la opt săptămâni la zece săptămâni, starea ei generală s-a alterat îngrozitor. A ajuns în insuficienţă renală, a avut atingere pulmonară şi a avut atingere miocardică. Cu greu familia şi persoana respectivă au semnat şi au fost de acord cu chiuretajul uterin. Toţi preoţii trebuie să înţeleagă că sunt situaţii în care este în pericol viaţa mamei şi trebuie să se recurgă inclusiv la întreruperea sarcinii”, a precizat prof. dr. Mircea Onofriescu.

El a mai spus că acest caz este doar ce se vede la suprafaţă, pentru că în realitate sunt zeci de femei, mai ales din mediul rural, care urmează sfaturile unor duhovnici ce nu au o educaţie sanitară, şi atunci oferă informaţii incorecte. “Din nefericire, sunt sute de preoţi care fac recomandări: să nu se recurgă la chiuretaj, să nu se utilizeze metode contraceptive, să nu se pună sterilete, să nu se facă ecografii în primul trimestru de sarcină, pentru că dacă se descoperă malformaţii se recomandă întreruperea cursului sarcinii. Din nefericire, aceste recomandari sunt tot mai frecvente. Sunt preoţi care obligă femeile să vină să îşi dezlege trompele, pe motiv că nu o mai primeşte în parohie. Metoda sterilizării chirurgicale se foloseşte în toate ţările civilizate. Este metoda cea mai ieftină, cea mai sigură şi cea mai fără efecte secundare. Deci, preoţii trebuie să aibă o educaţie sanitară şi să dea informaţii corecte către populaţia care o păstoreşte. Nu trebuie să ne întoarcem în secolul al XVII-lea”, a mai spus managerul Maternităţii “Cuza Vodă”.

De asemenea, medicii recomandă femeilor gravide, bolnave sau operate să renunţe la post atunci când se cere, pentru a nu îşi deteriora mai mult starea de sănătate.

Comentarii