Când nu intră carte

joi, 09 iunie 2016, 01:50
3 MIN
 Când nu intră carte

De ce sunt preferate nonvalorile morale în politică.

Românii au avut şansa să corecteze în Duminica trecută a orbului ce au făcut în prima Duminică a orbului, cu 26 de ani în urmă. Cu o generaţie în urmă. Ce a învăţat generaţia asta? Hai, cei din ’90 au scuza că nu ştiau cu ce se mănâncă democraţia originală, dar cei de azi…?

Poate că şi băimărenii au o scuză că şi-au ales primar un arestat: Cătălin Cherecheş le-a dus oraşul în anticamera Capitalei Culturale Europene. Ce contează că omul a fost prins luând mită? …Mai bine nu ne gândim cine putea să iasă aici primar dacă şi Iaşul s-ar fi calificat în finala acestei competiţii.

Vâlcenii ştiu doar ei de ce au ales un fost puşcăriaş – e adevărat că şi fost primar al lor. Mircia Gutău are un cazier pătat de două condamnări penale pentru corupţie, pe care le-a ispăşit deja.

George Scripcaru nu are cazierul pătat, dar este judecat în prezent pentru fapte de corupţie (luare de mită, mai exact). Totuşi, braşovenii l-au ales primar a patra oară.

La Craiova, Olguţa Vasilescu este cercetată pentru luare de mită şi spălare de bani, lucru care nu i-a împiedicat nici pe ea să candideze iarăşi la Primărie, nici pe olteni să-i dea 58 la sută din voturi.

Locuitorii sectorului 3 al Capitalei au încredere în Robert Negoiţă, urmărit penal pentru o evaziune fiscală care a creat un prejudiciu de 77 milioane de lei la bugetul statului. În plus, ANAF l-a scos dator la plata impozitelor şi taxelor cu nu mai puţin de 232 milioane de lei.

Sunt doar cei mai cunoscuţi dintre candidaţii cu probleme pe care atâţia români i-au ales să-i conducă. Dar vedetele sunt câteva etaje mai sus, în Parlamentul României. Deja decimat de zeci de sentinţe definitive, forul legislativ conţine o droaie de indivizi condamnaţi cu suspendare – spre marele lor noroc -, nu cu executare – spre marele nostru ghinion. După cum au decurs alegerile locale, nu trebuie să mire pe nimeni dacă aceşti infractori vor candida şi vor câştiga din nou, la toamnă, mandate în Parlament. Însuşi liderul celui mai mare partid din România se află în această situaţie. Liviu Dragnea a aşteptat rezultatul la locale ca să anunţe că nu are de gând să renunţe nici la şefia PSD. Este greu de imaginat că un individ cu cazier face jocurile politice în România, în vreme ce omul de serviciu de la cea mai amărâtă primărie a fost obligat prezinte la concursul de angajare un cazier judiciar alb.

Cum se explică toleranţa celor din jur – a parlamentarilor deveniţi fraţi cu uscăturile din băncile vecine şi a alegătorilor care favorizează personaje controversate şi chiar infractori? Cu ani în urmă, circula o pseudolegendă despre tentativa liderului unei revolte de a-i stimula pe răsculaţi să treacă la fapte: „I-aţi dat dijmă boierului, iar el o risipit mâncarea şi băutura pe petreceri!” „Huooo!”, i-a răspuns gloata. „I-aţi plătit birurile, iar el o cheltuit banii pe femei!” „Huooo!”, s-a încins mulţimea. „Iar ceilalţi bani pe care i-o stors de la voi i-o pierdut la cărţi!” Linişte. „Mă, n-auzirăţi c-o risipit banii voştri la cărţi?!” Nicio reacţie. După câteva momente, liniştea grea e spartă de o voce timidă: „Apăi, dacă nu i-o intrat carte?!”

Lăsând hazul de necaz la o parte, la câţi dintre noi s-a întâmplat să nu le intre carte? Diferenţa este că aleşii cărora nu le intră carte nu pierd de la ei, pe când cei care îi aleg pierd de două ori. Chiar dacă sunt fericiţi că pot merge gratis cu tramvaiul sau că au reducere la intrarea pe stadion ori la vreun muzeu.

Comentarii