Candidaţii la funcţia de rector de la UTI nu vor să fie şefi de departamente

marți, 12 ianuarie 2016, 03:01
3 MIN
 Candidaţii la funcţia de rector de la UTI nu vor să fie şefi de departamente

Niciunul dintre cei trei candidaţi anunţaţi până acum la funcţia de rector al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi nu s-a înscris la concursul de a deveni director de departament în cadrul facultăţilor de care aparţin. Ieri a fost prima dintre cele două zile destinate alegerilor şefilor de departament, astăzi urmând a se finaliza acest proces electoral.

În ciuda faptului că, la nivel de­clarativ, toţi cei trei candidaţi au precizat că nu vor să se preocupe de cursele la nivel departamental, concentrându-se pe cea la funcţia de rector, prof.dr. Alexandru Sălcea­nu şi-a depus oficial candidatura pentru poziţia de şef de departament la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, la Măsurări Electrice, însă şi-a retras-o, ridicând personal do­cumentele înaintate la secretariat, cu câteva ore înainte de închiderea perioadei în care se mai putea candida.

Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi“,  acesta a precizat că s-a decis să se concentreze pe cursa pentru funcţia de rector şi să nu mai fie nevoit să se retragă din cea de director de departament dacă va câştiga alegerile. Surse oficiale au declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că acesta şi-ar fi apreciat şansele şi nu avea sprijin suficient, şi a considerat că o înfrângere la nivel de departament nu ar fi dat bine ca imagine în cursa pentru funcţia de rector.

„Am găsit o variantă acum, în colectivul departamentului, să candideze o persoană mai tânără. Da, îmi depusesem candidatura, dar colegii au insistat pe ideea să aleagă acum director de departament, să fie cel care rămâne, şi nu am vrut să amestecăm lucrurile. Toţi 23 colegi am votat acelaşi director, să fie departamentul unit şi să ne continuăm proiectele“, a declarat prof.dr. Alexandru Sălcea­nu.

Un argument similar a prezentat şi prof.dr. Corneliu Munteanu, care a spus că nu şi-a exprimat ni­ciodată dorinţa de a conduce departamentul din care face parte.

„Eu nu îmi doresc şi nu e cazul. Eu fac parte din cel mai mare departament al facultăţii. Suntem 36 de colegi şi este format din mai multe colective, iar eu, sincer, nu îmi do­resc această responsabilitate. Am găsit oportun din considerente personale să merg în echipă la nivel de universitate“, a spus acesta.

Prof. dr. Dan Caşcaval: „Nu am vrut să par şovăielnic“

Prof.dr. Dan Caşcaval, decanul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, a precizat că, încă de la început, atât el, cât şi membrii echipei sale de prorectori şi-au luat angajamentul de a nu candida pentru funcţii de directori de departament sau senatori, pentru a nu crea impresia că şi-ar asigura o scăpare în cazul în care nu vor câştiga alegerile pentru rector.

„Eu mi-am asumat un obiectiv, acela de a candida la poziţia de rector. Dacă ar fi să candidez până la alegerile pentru funcţia de rector, ar însemna fie că sunt şovăielnic, fie că mi-aş asigura o scăpare. Nu se pune problema. Eu şi colegii mei suntem de acord să ne centralizăm pe obiectivul nostru care este poziţia de rector şi nu vom candida la nicio poziţie, chiar dacă există riscul să nu câştigăm alegerile şi apoi să nu ne alegem cu nimic“, a declarat prof.dr. Dan Caşcaval.

Rectorul la UTI se va alege pe 22 februarie, candidaturile fiind de­puse între 1 şi 5 fe­bruarie.

Comentarii