Casa Dosoftei, Casa Gane şi Casa Pogor, toate monumente, trebuie reabilitate urgent

joi, 21 iulie 2016, 01:58
2 MIN
 Casa Dosoftei, Casa Gane şi Casa Pogor, toate monumente, trebuie reabilitate urgent

Consiliul Judeţean a anunţat că va elabora documentaţiile necesare accesării unor finanţări nerambursabile pentru următoarele monumente locale: Casa Dosoftei, Casa Gane şi Casa Pogor.

Trei monumente ieşene au şansa de a fi reabilitate. Consiliul Judeţean a demarat procedurile pentru selectarea firmelor care vor elabora documentaţiile necesare accesării unor finanţări nerambursabile pentru Casa Dosoftei, Casa Gane şi Casa Pogor. Alături de Bojdeuca lui Creangă, la care se desfăşoară proceduri similare, cele trei muzee ar urma să fie propuse spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional, axa 5, Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Casa Dosoftei a fost construită în timpul domniei lui Antonie Vodă Ruset, în perioada 1677-1679, fiind sediul celei de-a doua tiparniţe din Iaşi. Muzeul adăposteşte filiala de literatură veche a Muzeului Literaturii Române, printre exponate numărându-se Cazania sau Carte românească de învăţătură, prima tipăritură în limba română de pe teritoriul Moldovei. Clădirea necesită intervenţii asupra pereţilor interiori şi exteriori, întrucât gresia din care este făcută casa se macină permanent şi se deteriorează. Urmează să fie refăcută complet instalaţia termică şi cea electrică, ca şi montate sisteme de supraveghere şi asigurare antiefracţie şi antiincendiu.

Casa Gane a fost construită în sec. al XIX-lea, aparţinând scriitorului Nicolae Gane, care a ocupat şi funcţia de primar al Iaşului de mai multe ori în perioada 1872-1911. Clădirea a devenit muzeu în 1993, dar a intrat în conservare din anul 2006, casa memorială fiind închisă. În cazul acesteia se doreşte restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea clădirii, executarea de dotări interioare, ca şi propunerea de activităţi de marketing şi promovare turistică a obiectivului, inclusiv digitizarea acestuia.

Casa Pogor a fost construită în 1850, pe temelii ale caselor Coroi şi Cerchez. Aici a fost fondată în 1863, Societatea „Junimea“, iar în 1867, revista „Convorbiri literare“.

„Clădirea prezintă zone afectate de infiltraţii de apă atât din subsol, cât şi din tavan. Sunt necesare intervenţii la fundaţia clădirii, pereţi interiori şi exteriori, la acoperiş şi jgheaburi. Este necesară refacerea completă a instalaţiilor electrice şi termice“, se menţionează în documentaţia CJ.

Licitaţiile pentru desemnarea firmelor care vor întocmi documentaţia necesară depunerii proiectelor vor fi organizate în perioada 28 iulie – 4 august. Valoarea estimată totală a contractelor se ridică la 912.000 lei, întocmirea documentaţiilor urmând să dureze între 60 şi 75 de zile. Firmele care vor câştiga contractele vor trebui să redacteze documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, proiectul tehnic şi să asigure asistenţa tehnică pe toată durata de execuţie a lucrărilor. Proiectele trebuie depuse până pe 25 noiembrie.

Comentarii