Sute de ieşeni, exasperaţi de starea infrastructurii pietonale într-un cartier considerat "de lux"

„Cătunul Bucium” – 142 de ieşeni cer un trotuar drept şi prelungirea traseului 46

luni, 03 august 2015, 14:36
3 MIN
 „Cătunul Bucium” – 142 de ieşeni cer un trotuar drept şi prelungirea traseului 46

Buciumul a fost uitat în afara Iaşului de către Primărie. Locuitorii din zonă se chinuiesc de peste un an să convingă municipalitatea să repare trotuarul pe care copiii merg zilnic la şcoală, şi la care nu s-a mai lucrat de peste 10 ani. Demersul semnat de 142 de ieşeni din zonă este susţinut şi de conducerea şcolii “Veronica Micle” din cartier, ca şi de preotul paroh al bisericii Bucium. Localnicii cer totodată prelungirea traseului de autobuz 46 pentru facilitarea accesului la zona centrală a oraşului.

“Într-un municipiu capitală de judeţ, cu pretenţii de «capitală a Moldovei», cu veleităţi de «capitală culturală europeană», noi, locuitorii zonei Bucium, suntem nevoiţi să suportăm condiţii de «cătun», în ceea ce priveşte transportul pietonal. Pe principala cale de deplasare a zonei, şoseaua Bucium, nu există un trotuar în stare acceptabilă decât pe porţiuni, astfel că locuitorii zonei sunt nevoiţi să meargă pe jos pe carosabil, în condiţiile în care aşa-zisul «trotuar» nu este altceva decât un şir de denivelări pe vreme uscată sau o baltă cu mici insule pe vreme ploioasă. Mersul pe jos pe şoseaua Bucium este o aventură pentru toţi, mai ales pentru cei vârstnici, pacienţi la dispensarul din zonă, pentru copiii ce învaţă la şcoala «Veronica Micle» sau merg la grădiniţa existentă. Deoarece nivelul aşa-zisului «trotuar» este sub nivelul drumului, la fiecare ploaie apa de pe carosabil inundă zona pietonală, făcând-o impracticabilă, intrând chiar şi în curţile oamenilor”, a spus Marian Pădurariu, unul dintre localnici.

Ce le răspunde oamenilor Primăria

La sfârşitul lunii mai a anului trecut, reprezentanţii şcolii “Veronica Micle” din cartier au cerut municipalităţii să intervină pentru refacerea trotuarului, demersul fiind susţinut de 125 de părinţi ai elevilor. O altă listă, cu 142 de semnături, a fost depusă în iunie 2014 la Primărie, de către locuitorii din Bucium. La sfârşitul lunii următoare, aceştia au revenit, întrucât municipalitatea nu răspunsese petiţiei în termenul legal de 30 de zile. După trei zile, Primăria a răspuns că prelungirea traseului de autobuz va fi analizată după finalizarea lucrărilor de reabilitare a liniilor de tramvai de pe traseul 11.

Întrebaţi de reporterii “Ziarului de Iaşi” de finalitatea demersului localnicilor, reprezentanţii Primăriei spun că în zonă se va interveni în cursul acestei veri. Intervenţia se va rezuma însă doar la cârpeli, în acest an nefiind prevăzută reabilitarea totală a trotuarului. “Cunoaştem situaţia din zonă şi vom interveni cu lucrări de reparare a trotuarelor până la începerea şcolii. Partea de modernizare probabil va fi abordată la anul, strada fiind inclusă în contractul care vizează reabilitarea a 30.000 mp de trotuare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

Comentarii