Caz controversat: profesor de Drept penal acuzat de DNA de luare de mită de la un student

miercuri, 08 iunie 2016, 01:58
5 MIN
 Caz controversat: profesor de Drept penal acuzat de DNA de luare de mită de la un student

Flagrant organizat de procurorii DNA Iaşi la o universitate privată. Aceştia au organizat acţiunea la Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi, în urma căreia au decis reţinerea pentru 24 de ore a prodecanului Facultăţii de Drept, Dan-Florin Drugă, pentru infracţiunea de luare de mită. Conform procurorilor, acesta, împreună cu un amic din afara instituţiei, Dan Melinte, acuzat de complicitate la luare de mită şi reţinut, la rândul său, pentru 24 de ore, ar fi pretins de la un student suma de 18.900 de lei pentru a-l înmatricula direct în anul al III-lea. Universitatea spune însă că, în realitate, aceşti bani ar fi fost restanţe la taxele şcolare. Cel acuzat spune că a luat el banii pentru că era după ora 16, când casieria este închisă.

UPDATE ORA 10:15

Prodecanul Dan-Florin Drugă a fost trimis în arest la domiciliu, iar intermediarul Dan Melinte a fost băgat după gratii.

Sentința Curții de Apel Iași o aflați de AICI.

UPDATE ORA 02:50

„În perioada decembrie 2015 – 3 iunie 2016, inculpatul Drugă Dan – Florin, în calitate de prodecan al Facultăţii de Drept din cadrul UPA din Iaşi şi titular la disciplinele Teoria Generală a Dreptului şi Drept Penal, prin intermediul inculpatului Melinte Dan, a pretins de la un student suma de 18.900 de lei în vederea înscrierii în anul al III-lea de studii“, a anunţat ieri DNA Iaşi, într-un comunicat de presă. Procurorii au precizat că studentul ce urma să fie înscris, pe care UPA l-a nominalizat ulterior ca fiind Ion Emil Mihai (fost Botărel), nu a susţinut examenele aferente anilor anterori de studiu, nu s-a prezentat la cursurile obligatorii şi nu a achitat taxele de şcolarizare la termenele prevăzute în regulamentele interioare ale universităţii. „În acest context, la data de 6 iunie 2016, inculaptul a primit cu titlu de mită, de la studentul respectiv, suma de 19.000 de lei, din care, pentru «ajutorul» acordat, a remis ulterior inculpatului Melinte Dan 3.500 de lei. În împrejurarea în care inculpaţii au primit suma de bani de la student, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante“, au adăugat procurorii DNA.

Banii ar fi fost pentru taxele restante

În cursul zilei de ieri, profesorul Dan-Florin Drugă, care este şi avocat în Baroul Iaşi, şi-a dat demisia din funcţia de conducere şi din cea didactică de la UPA. La rândul ei, conducerea universităţii ridică o serie de argumente cu privire la acţiunile procurorilor. Aceştia susţin că au documente care dovedesc că studentul respectiv era înmatriculat încă din 2014, că acesta a dat examene în anul I şi că a promovat, pe baza acestora, în anul II, având 31 de credite. Mai mult, în ceea ce priveşte suma de bani trimisă profesorului, rectorul universităţii, prof.dr. Sorin Bocancea, explică faptul că aceştia ar fi acoperit o parte dintre restanţele financiare pe care studentul le avea faţă de UPA din Iaşi şi, fără a fi achitate, acesta nu putea să îşi dea examenele de finalizare a studiilor. „Studentul a trecut în anul al II-lea, doar că nu a plătit taxe, dar a avut cereri multiple la facultate, care au fost aprobate de Consiliul de Administraţie, că va veni să achite taxele pentru a-şi duce studiile până la capăt. Studentul a fost păsuit de mai multe ori, pentru că a invocat probleme sociale, iar noi am aprobat, fiindcă politica noastră nu este să ne fugărim studenţii, ci să îi înţelegem când au astfel de probleme“, a precizat prof.dr. Sorin Bocancea.

El a adăugat că universitatea a depus o serie de documente la DNA din care rezultă că studentul avea 3.400 de lei rămaşi din anul I de plată, la care se adaugă penalităţi de 8.239 de lei. Pe anul 2015-2016, acesta nu a plătit 4.400 de lei, la care se adaugă, până în prezent, că anul nu este gata, 2.426 de lei ca penalităţi. Însumând, suma ar reieşi 18.465 de lei, similară cu cea invocată de către DNA că ar fi fost pretinsă de profesor. „În total, ies 18.465 de lei, însemnând restanţa de taxe şi penalităţi acumulate. Dar, dacă acest student voia să îşi repare situaţia şcolară şi să şi-o aducă la zi, ar trebui să mai fi plătit încă 2.600 de lei, taxe de reexaminare“, a completat rectorul. Din cauza întârzierilor foarte mari de plată, tânărul nu a mai fost păsuit, şi acum era propus spre exmatriculare. 

„I s-a întins o cursă“

Surse apropiate anchetei au precizat că versiunea profesorului este diferită de cea a procurorilor. Acesta le-a declarat anchetatorilor că a primit un telefon în data de 6 iunie, în jurul orei 16, de la o cunoştiinţă foarte bună a sa, Dan Melinte, care l-ar fi anunţat că vine să achite banii pentru acest student, ce avea o datorie foarte mare faţă de universitate. Drugă s-ar fi întâlnit cu Dan Melinte şi a primit un plic pentru a fi depus la caserie, pe care ar fi refuzat, în primă fază, să îl primească, fiindcă casieria e închisă după ora 16.00. „A acceptat doar cu condiţia ca, a doua zi, să îi aducă chitanţele că ar fi depus banii la casierii. Însă, când a ajuns să ia plicul cu banii, l-a aşteptat DNA-ul, denunţul venind din partea studentului, care a trimis prin intermediar banii la universitate“, au precizat sursele citate.

Conform rectorului, este foarte greu ca un student să fie înmatriculat fraudulos direct în anul al treilea, pentru că situaţia şcolară este într-o bază de date cu acces limitat, în care prodecanul nu putea interveni. „Nu merge pe sistemul «dau eu o bere, trece-mă în anul al III-lea». Nu se poate. Atât în componenta financiară, cât şi în cea didactică a sistemului nostru sunt o serie de proceduri pe care trebuie să le introducă doar caseierul, şi doar de la secretariat, cu notele. Nu poţi eluda casieria, te dă afară sistemul când se generează cataloagele. Şi mai poţi păcăli un profesor sau doi, dar nu 15 care văd şi ei cataloagele respective. Probabil i s-a întins o cursă profesorului, dar va trebui să îşi susţină nevinovăţia în instanţă“, a precizat prof.dr. Sorin Bocancea. Prodecanul şi Dan Melinte au fost înaintaţi Curţii de Apel ieri cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Comentarii