Caz zguduitor la Dumeşti: Mamă a şapte copii şi-a aruncat pruncul abia născut la closet

sâmbătă, 30 mai 2015, 01:58
4 MIN
 Caz zguduitor la Dumeşti: Mamă a şapte copii şi-a aruncat pruncul abia născut la closet

O mamă şi-a omorât copilul imediat după naştere, aruncându-l în fosa septică a toaletei din curte. Femeia este acum cercetată pentru omor. Ea mai are acasă încă şapte copii. Femeia susţine că a născut la toaletă, dar poliţia are indicii că fătul a fost aruncat în fosa septică.

Un caz şocant a zguduit în aceste zile o localitate ieşeană. În comuna Dumeşti, satul Păuşeşti, o gravidă în vârstă de 44 de ani a decis să îşi omoare copilul imediat după naştere. Femeia a intrat în travaliu în cursul nopţii, în jurul orei două dimineaţa, iar la scurt timp a adus, neînsoţită, pe lume un băiat. Soţul şi copiii nu erau acasă în acea seară, aşa că femeia a luat bebeluşul şi s-a dus cu el în spatele casei, unde l-a aruncat în fosa septica a toaletei din curte. Femeia s-a întors apoi în casă, iar a doua zi după orele prânzului a fost găsită în stare critică de către rude. Pierduse mult sânge, iar autorităţile au fost alertate imediat.

“Când am ajuns acolo, era venită ambulanţa, iar femeia era în casă. Din informaţiile culese iniţial, reieşea că ar fi născut seara, s-ar fi dus în spatele casei la toaletă, în grădină, şi că acolo au apucat-o chinurile naşterii, iar copilul a fost scăpat în WC”, a povestit viceprimarul comunei Dumeşti, Mihai Cocoveică.

Femeia a fost transportată de urgenţă la Maternitatea “Cuza Vodă” din Iaşi, unde a fost preluată în stare critică de către medici. “Mama a ajuns cu hemoragie şi anemie severă, cu retenţie de placentă. Ea a născut în cursul nopţii, la două dimineaţa, dar a ajuns la unitatea medicală a doua zi după orele prânzului, cam la 12 ore. Era cu semnele clinice că a fost o naştere în urmă cu câteva ore, nu putem spune atunci cu exactitate când a avut loc naşterea. A fost dusă direct în sala de operaţie, s-a reechilibrat, i-a fost administrat sânge, trei unităţi. Acum, mama este bine, se va recupera”, a precizat dr. Ecaterina Dalas, medic la Maternitatea “Cuza Vodă” din Iaşi. 

La casa familiei din Păuşeşti, s-au deplasat şi poliţiştii împreună cu pomperii. Cei din urmă au recuperat trupul neînsufleţit al băiatului şi l-au predat specialiştilor de la Institutul de Medicină Legală. Organele de poliţie au început cercetările şi au ajuns la concluzia că povestea mamei nu se verifică.

“A declarat că, însărcinată fiind, când a mers la latrină, a născut în acel moment şi copilul a căzut direct în ea. Din primele cercetări însă, a reieşit că femeia a născut copilul viu, la termen şi sănătos”, au precizat surse din cadrul anchetei. Conform primelor analize, decesul bebeluşului a survenit în urma asfixierii. Femeia de 45 de ani este cercetată acum de procurori pentru infracţiunea de omor. 

Ar mai fi încercat să-şi omoare un copil

Vecinii sunt îngroziţi de cele întâmplate, dar susţin că femeia nu este la primul gest de acest fel. “Mama mai are acasă încă şapte copii. În urmă cu câţiva, şi altul dintre ei era să fie omorât, tot aşa după naştere. O vecină a auzit însă ţipetele copilului, a mers în curte şi l-a salvat. Tot ea l-a şi botezat. Acum e mare”, a precizat un vecin al familiei. Acesta mai spus că e posibil ca femeia să fi recurs la acest gest din cauza situaţiei financiare precare în care se afla, mai ales că ea nu avea un loc de muncă. “Are opt clase şi nu o angaja nimeni. Trăiau cu ce mai câştiga soţul şi alocaţiile copiilor”, a adăugat bărbatul. 

Pe lângă probleme financiare, medicii sunt de părere că femeile ajung să aibă mulţi copii pentru că nu au o minimă educaţie sanitară. “Informaţia despre contracepţie trebuie să ajungă la oameni încă de tineri, pentru a şti ce trebuie să facă şi cum trebuie să facă. Trebuie lucrat mult încă din şcoli, pentru că în mediul rural fac şapte, opt clase, după care nu mai ştiu nimic, nu mai au acces la asemenea informaţii. Măsurile contraceptive trebuie discutate în şcoli. Pentru că de asta sunt multe minore care rămân gravide şi apoi se poate ajunge şi la lucruri de genul acesta”, a explicat prof. dr. Mircea Onofriescu. (Lucia AMORĂRIŢEI, Andrei DÎSCĂ)

Comentarii